Cele mai citite
 


Peste un milion de români, afectaţi de bronhopneumopatie obstructivă cronică
miercuri, 17 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 17 nov /Agerpres/ - Peste un milion de români sunt afectaţi de bronhopneumonie obstructivă cronică (BPOC), potrivit datelor furnizate de Societatea Română de Pneumologie, miercuri, când s-a marcat Ziua Mondială a Bronho Pneumoniei Obstructive Cronice.
Pentru a avea o înţelegere comună asupra aspectelor acestei boli şi pentru a putea realiza un management eficient al acesteia, clinicienii şi pacienţii ar trebui să utilizeze acelaşi limbaj, legătură pe care o poate face chestionarul CAT, se arată într-un comunicate de presă remis AGERPRES de Compania GlaxoSmithKline.
'Pornind de la această nevoie, am dezvoltat un instrument care să contribuie la îmbunătăţirea comunicării dintre medic şi pacient. Noul instrument CAT construieşte un cadru propice pentru începerea unei discuţii eficiente între medic şi pacient, în aşa fel încât aceştia să aibă o înţelegere comună şi o evaluare cât mai obiectivă a impactului bolii asupra calităţii vieţii pacienţilor. Medicul poate identifica astfel acele aspect ale bolii care necesită investigaţii suplimentare', a explicat prof. dr. Paul Jones, dezvoltatorul chestionarului CAT.
Chestionarul CAT şi spirometria sunt parametri complementari de evaluare care pot fi folosiţi în asociere în evaluarea clinică a pacientului cu BPOC, pentru a asigura managementul optim al acestei boli şi pentru a creşte calitatea vieţii pacienţilor.
CAT (COPD Assessment Test - Chestionar de BPOC) este un chestionar elaborat, în urma unui proces ştiinţific riguros, de un grup de experţi internaţionali cu competenţă în elaborarea chestionarelor destinate pacienţilor.
Grupul format la iniţiativa şi cu sprijinul GlaxoSmithKline a inclus specialişti din arii diferite: pneumologi, medici de familie, dar şi asociaţii de pacienţi.
CAT este un chestionar care trebuie completat de pacient şi interpretat de medic, fiind folosit la toate controalele ulterioare.
Chestionarul conţine un număr redus de întrebări, formulate simplu, pe înţelesul tuturor pacienţilor şi acoperă o mare varietate de elemente cheie ce au un impact asupra calităţii vieţii pacienţilor cu BPOC.
În plus, CAT eficientizează timpul dedicat controlului medical, deoarece doctorul poate evalua starea pacientului plecând de la răspunsurile aflate pe chestionar.
La vizitele ulterioare, medicul poate compara răspunsurile aflate pe chestionare, ceea ce reduce chiar mai mult timpul dedicat evaluării bolii.
Chestionarul CAT poate fi vizualizat pe site-ul www.catestonline.org şi este disponibil în cabinetele medicilor pneumologi din toată ţara.
Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o boală pulmonară frecventă, care blochează căile aeriene şi împiedică respiraţia.
De regulă este cauzată de fumat, de expunerea la poluanţi sau la praf în exces.
Simptomele includ tusea, expectoraţia şi sufocarea.
Boala poate fi tratată, prin încetinirea distrugerilor la nivelul plămânilor bolnavilor şi poate fi prevenită, prin renunţarea la fumat.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste un milion de români, afectaţi de bronhopneumopatie obstructivă cronică Bucureşti, 17 nov /Agerpres/ - Peste un milion de români sunt afectaţi de bronhopneumonie obstructivă cronică (BPOC), potrivit datelor furnizate de Societatea Română de Pneumologie, miercuri, când s-a marcat Ziua Mondială a Bronho Pneumoniei Obstructive Cronice.
Ziua Mondială a Bronhopneumoniei Obstructive Cronice Ziua Mondială a Bronhopneumoniei Obstructive Cronice sau Ziua Mondială a BPOC (World COPD Day) se marchează în acest an la 19 noiembrie, în peste 50 de ţări, cu scopul de a creşte gradul de informare asupra bolii.
Ziua Mondială a Spirometriei 2012 sărbătorită în România Spirometria – instrumentul de bază în depistarea și monitorizarea bolilor respiratorii
Abordarea multidisciplinară – esențială pentru un management eficient în patologia respiratorie Realizarea unui parteneriat pluridisciplinar şi crearea unor colaborări între specialişti, asociaţii de pacienţi, instituţii guvernamentale şi societatea civilă reprezintă priorităţile unui management eficient în domeniul afecţiunilor respiratorii. Aceasta este una din concluziile experţilor în patologia...
Cluj: Doi din zece români au fost diagnosticaţi cu BPOC în campania de depistare a acestei boli Doi din zece români au fost diagnosticaţi cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC), în campania naţională pentru depistarea şi prevenirea acestei boli, derulată între 12 şi 24 noiembrie, la Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca şi în comune din opt judeţe ale ţării, de Centrul pentru Politici şi Servicii...
Prof. univ. dr. Carmen Monica Pop: BPOC face din om un invalid. Renunţaţi la fumat! Prevalenţa bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) este în continuă creştere şi a devenit a patra cauză de deces la nivel mondial, cu tendinţă să fie a treia cauză, până în 2020, dar această boală teribilă poate fi prevenită prin renunţarea la fumat şi printr-un stil de viaţă sănătos, spune prof...