Cele mai citite
 


Procedura terapeutică 'scenar' folosită de cosmonauţi şi armata rusă, la Târgu Mureş
miercuri, 17 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Târgu Mureş, 17 nov /Agerpres/ - Procedura terapeutică 'scenar', folosită de cosmonauţi şi de armata rusă, se foloseşte acum şi la Centrul Medical Nova Vita din Târgu Mureş, unde funcţionează unicul centru de recuperare medicală pentru sportivi din România.
Directorul medical al spitalului, dr. Dragoş Popa, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că aparatul 'Scenar', recent omologat, se bazează pe utilizarea de curenţi de joasă frecvenţă în terapia patologiei musculare şi articulare.
Acesta a precizat că aparatul, împreună cu tehnologia aerospaţială în domeniul medical, a fost adus la Târgu Mureş de la Centrul Scenar din Uzhhorod, Ucraina, care a şi oferit specializare în domeniu.
Directorul departamentului de Recuperare Sportivă şi Neurorecuperare, Rodica Sarchiz, a arătat că aparatul poate fi folosit pentru tratarea multor afecţiuni acute sau cronice şi este pentru prima oară folosit într-un centru de recuperare.
'Procedura ca atare nu este una nouă, este de mult timp folosită în special în tratamentul piloţilor şi al cosmonauţilor, în condiţiile lor de muncă. Sigur că acest tratament a suferit o mulţime de îmbunătăţiri, este cel mai dezvoltat în fosta Uniune Sovietică, iar de aici a fost preluat şi există o concurenţă în aplicarea acestui tratament (...) Şedinţele pot dura între 10 şi 40 de minute, în funcţie de afecţiuni, iar acestea se fac aproximativ 10 zile consecutiv, în funcţie de gravitate', a subliniat dr. Sarchiz.
Potrivit acesteia, terapia poate fi folosită în foarte multe tipuri de afecţiuni, inclusiv pentru boli de stomac, de aparat respirator, probleme ginecologice, dar şi în patologia osteoarticulară, în cea musculară, în afecţiuni acute sau cronice.
Există pacienţi care deja au fost trataţi cu acest aparat, cu probleme de medicină sportivă.
Dr. Iolanta Stanchak, cel care instruieşte personalul medical al Centrului, a precizat, în acelaşi cadru, că aparatul este eficient în tratarea oricăror dureri, că dispozitivul nu este un tratament în sine, ci ajută organismul să se refacă singur, să revină la starea iniţială, eliminând blocajele.
Dr. Stanchak a mai spus că 'scenar' şi-a demonstrat efectul şi pe echipa de medici pe care o conduce, dar şi pe cei aproximativ 5.000 de pacienţi pe care i-a tratat în aproape 15 ani.
În acest an, la Centrul de Recuperare Sportivă de la Târgu Mureş au fost trataţi peste 1.000 de pacienţi, din care 700 cu internare.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primul Centru Medical de Recuperare Sportivă din ţară, la Târgu Mureş Primul Centru Medical de Recuperare Sportivă din România a fost inaugurat, miercuri, de centrul Nova Vita San din Târgu Mureş.
UMF Târgu Mureş va avea din 2015 un centru avansat de cercetări medicale şi farmaceutice unic în ţară Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, câştigarea unei finanţări europene pentru realizarea Centrului Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, care va costa peste 10 milioane de...
UMF Târgu Mureş a inaugurat un Centru Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, a inaugurat, joi, Centrul Avansat de Cercetări Medicale şi Farmaceutice, unic în România, ce se va axa pe domeniul cercetării fundamentale şi al cardio-neurologiei şi care a fost construit şi dotat în cadrul unui proiect european în valoare...
Mureş: Spitalul Clinic Judeţean va deschide un centru de somnologie ocupaţională Managerul spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, dr. Ovidiu Butuc, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că în maximum trei săptămâni la Târgu Mureş va funcţiona un centru de somnologie ocupaţională pentru diagnosticarea apneei (sforăitului, n.r.) în somn, care poate duce la hipoxie, fapt ce generează...
UMF Târgu Mureş a lansat campania 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul 'Zilelor inimii' Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, lansarea campaniei 'Adoptă o inimă de copil', în cadrul evenimentelor 'Zilelor inimii', organizate în colaborare cu Institutul de Urgenţă pentru Boli Ca...
Mureş: Lectori din România şi Germania prezintă tehnici medicale de ultimă generaţie pentru intubarea pacienţilor Centrul naţional de pregătire şi formare de urgenţă de la sediul SMURD Târgu Mureş găzduieşte, începând de vineri, un curs de specializare pentru medici de urgenţă şi anestezişti, susţinut de lectori din România şi Germania, în tehnici medicale de ultimă generaţie pentru intubarea pacienţilor.