Cele mai citite
 


Măsuri anticorupţie pentru sistemul sanitar
marţi, 26 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 26 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a discutat cu experţii Comisiei Europene despre măsurile anticorupţie necesare pentru sistemul sanitar.

Cu această ocazie, ministrul s-a declarat conştient de faptul că sistemul sanitar este unul dintre sistemele cel mai puţin reformate şi că acesta se confruntă cu probleme de corupţie, semnalate atât de către populaţie, cât şi în rapoartele organismelor internaţionale.

Oficialii Ministerului Sănătăţii au prezentat delegaţiei CE o parte din măsurile de prevenire şi combatere a corupţiei, care au fost realizate cu sprijinul experţilor Băncii Mondiale şi la cererea Comisiei Europene.

Printre măsurile discutate cu reprezentanţii CE s-au aflat realizarea auditului de integritate pentru monitorizarea achiziţiilor publice în toate spitalele publice, obligativitatea managerilor de spitale de a publica lunar cheltuielile şi achiziţiile spitalelor, ca o măsură de transparenţă publică referitoare la utilizarea fondurilor în sănătate.

Totodată, s-a discutat despre introducerea, de la 1 iulie, a sistemului de co-plată şi a pachetului minim de servicii - aceasta fiind una dintre cele importante măsuri care are rolul de a contribui la eliminarea plăţilor informale din sistemul de sănătate. Aplicarea unui pachet mai larg de acţiuni pentru descurajarea corupţiei din sănătate reprezintă condiţionări în contractele de finanţare cu Banca Mondială.

Se mai are în vedere implementarea unor testări de fidelitate şi integritate a personalului din sănătate, pentru a reduce traficul de influenţă şi conflictul de interese. În acest sens, s-a discutat deja cu Centrul Naţional pentru Integritate, care solicită Ministerului Sănătăţii înfiinţarea unei structuri interne de integritate, pe modelul celei din Ministerul de Interne, şi introducerea ghidurilor şi protocoalelor terapeutice de la 1 iunie.

"Înţeleg pe deplin responsabilitatea luptei împotriva corupţiei din sistemul de sănătate. Vă asigur că Ministerul Sănătăţii va acţiona responsabil, în interesul cetăţenilor şi al României. Ministerul îşi va îndeplini toate obligaţiile specifice, astfel încât angajamentele României faţă de Uniunea Europeană să fie respectate", a declarat ministrul Sănătăţii. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În sistemul de sănătate sunt 24.000 de locuri vacante Ministrul Sănătăţii Publice, Ion Bazac, a anunţat miercuri, în prima conferinţă de presă susţinută în această calitate, că în sistemul sanitar românesc sunt 24.000 de posturi vacante. (Sursa: Agerpres)
Protocol pentru informatizarea sistemului de sănătate Bucureşti, 19 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, şi ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, au semnat, joi, primul contract de finanţare în domeniul e-sănătăţii.
Colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială vor colabora în scopul dezvoltării strategiei în domeniul sănătăţii pentru următorii patru ani, precizează un comunicat al ministerului menţionat, remis miercuri AGERPRES. (Sursa: Agerpres)
Program de monitorizare şi evaluare continuă a sistemului de sănătate Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a dispus derularea unui program de monitorizare şi evaluare continuă a sistemului de sănătate din România. (Sursa: Agerpres)
Banca Mondială va acorda asistenţă tehnică României în domeniul sănătăţii Bucureşti, 14 aprilie /Agerpres/ - In timpul întrevederii de vineri, dintre ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, şi Orsalia Kalantzopoulos, director al Băncii Mondiale pentru Europa Centrală şi ţările Baltice, Europa şi Asia Centrală, s-au discutat detaliile implementării noii politici a medicamentului...
Ministrul Sănătăţii s-a întâlnit cu reprezentanţii SANITAS Legea salarizării unitare, deblocarea posturilor din sistemul de sănătate, acordarea tichetelor de masă tuturor categoriilor de personal sanitar, situaţia personalului din Direcţiile de Sănătate Publică, au fost principalele teme discutate luni de ministrul Sănătăţii Patriciu Achimaş-Cadariu cu reprezentanţii...