Cele mai citite
 


Cercetatorii de la Roche anunta rezultate pozitive in studiile clinice cu o noua terapie tintita pentru melanomul cu mutaţii BRAF pozitive, avansat
joi, 18 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Roche a anuntat recent rezultatele unui studiu clinic cu o noua molecula experimentala, cu administrare orala, destinata tratamentului formelor avansate de melanom malign. Aceasta noua molecula este conceputa pentru a inhiba selectiv forma mutanta a proteinei BRAF, care este prezenta in aproximativ jumatate dintre cazurile de melanom metastatic. Studiile cu aceasta noua molecula au aratat o reducere cu mai mult de jumatate a dimensiunilor tumorilor, la pacientii cu melanom metastatic, tratat anterior si aparut pe fondul mutatiei BRAF V600E.

 

 „Suntem incantati de rezultatele studiului cu noua molecula destinata tratamentului melanomului malign avansat, una dintre principalele cauze de deces provocate de cancer, in randul tinerilor”, a spus Dr. Jeffrey Sosman, care a prezentat aceste date in cadrul celei de-a 6-a editii a Congresului International de Cercetare a Melanomului organizat de Societatea pentru Cercetarea Melanomului, in Sidney, Australia.
 
Despre melanomul avansat si BRAF
Melanomul avansat este forma cea mai agresiva de cancer de piele, ce poate duce la decesul bolnavilor. O persoana diagnosticata cu melanom avansat are de obicei o durata de supravietuire scurta, dupa diagnosticare, ce se masoara in luni. Mai putin de 1 din 4 persoane diagnosticate cu melanom avansat traieste mai mult de 1 an de la momentul diagnosticarii, numarul estimat de decese anuale cauzate de aceasta boala, la nivel mondial, fiind de 40.000.(i) Este preconizat ca numarul persoanelor diagnosticate cu melanom din tarile dezvoltate sa va dubla in urmatorii 10 ani, de la 138.000 de cazuri pe an la 227.000 pana in 2019. (ii) Pana de curand nu a existat nici un progres major in tratamentul acestei boli, in ultimii 30 de ani, pacientii cu melanom avansat avand foarte putine optiuni de tratament.
Proteina BRAF este o componenta cheie a caii RAS-RAF implicata in cresterea celulelor normale si in supravietuirea celulara. Activarea unor mutatii in gena BRAF face ca aceasta sa devina hiperactiva, ceea ce poate conduce la o crestere excesiva a celulelor normale si deci la cancer. Mutatiile in proteina BRAF V600 sunt prezente in aproximativ 50% dintre cazurile de melanom si se estimeaza ca aproximativ 8% dintre celelalte tipuri de tumori maligne solide contin mutatii BRAF V600.
 
Roche – tendinta catre medicina personalizata: adaptarea tratamentelor la specificul pacientilor
Oamenii raspund in mod diferit la medicamente. Scopul medicinei personalizate este sa gaseasca tratamente tintite pentru pacientii care pot beneficia cel mai mult in urma lor. Acest lucru inseamna adaptarea tratamentelor la sub-grupuri specifice de pacienti care prezinta caracteristici similare in profilul lor genetic sau in natura moleculara a bolii de care sufera. Aceasta abordare are un potential enorm de a transforma in bine asistenta medicala, de a o face mai sigura si mai eficace, cu avantaje certe pentru pacienti, medici, contribuabili si societate, in general.
 
Noua molecula dezvoltata de Roche in colaborare cu Plexxikon este un exemplu de punere in practica a conceptelor medicinei personalizate. Cu ajutorul biomarkerilor si al instrumentelor de diagnosticare se poate identifica astfel medicamentul potrivit pentru pacientul potrivit. Roche Molecular Diagnostics a dezvoltat un test de diagnosticare care identifica pacientii ale caror tumori prezinta gena mutanta BRAF, acestia fiind cei care pot beneficia de tratamentul cu noua molecula.
 
Referinte:
i) Parkin DM, Bray F, Ferlay J, Pisani P. Global cancer statistics, 2002. CA Cancer J Clin 2005; 55:74–108.
ii) Data Monitor Report. Stakeholder Opinions: Melanoma - Future treatment will be based on individual tumor gene expression signatures, 2010.
 
Pentru relatii suplimentare, va rugam sa contactati:
Sandra Baicu
Communication Officer
Roche Romania
021 206 47 01
sandra.baicu@roche.com

www.roche.ro

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicina personalizata: o realitate pentru Roche la ASCO 2011 In cadrul celei de-a 47-a editii a Congresului Anual al Societatii Americane de Oncologie Clinica (ASCO), desfasurat recent la Chicago, Roche si Genentech au prezentat rezultatele a aproximativ 300 de studii clinice pentru noi medicamente destinate tratamentului cancerului, deja aprobate sau aflate...
Vaccin experimental împotriva melanomului, în curs de cercetare în SUA Un vaccin foarte personalizat, care poate stimula un răspuns imun din partea persoanelor cu melanom avansat, a fost descoperit de un grup de cercetători americani, care au publicat un studiu preliminar pe această temă în revista Science, informează online health.usnews.com.
Un nou tratament dublează durata de supravieţuire pentru bolnavii de melanom metastatic Un nou medicament destinat tratamentului împotriva melanomului metastatic, cea mai agresivă formă de cancer al pielii, dublează speranţa de viaţă a pacienţilor, potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, citat joi de AFP.
Roche România lansează Zelboraf (vemurafenib) pentru tratamentul persoanelor cu melanom metastatic Primul progres major în tratamentul personalizat al melanomului metastatic înregistrat în ultimii 30 de ani
Un an până la apariţia unui medicamente anunţat drept revoluţionar împotriva cancerului de piele Un medicament ce are potenţialul de a revoluţiona lupta împotriva diferitelor tipuri de cancer de piele, mărind semnificativ rata de supravieţuire a pacienţilor, a fost obţinut la Institutul Royal Marsden NHS Trust din Londra şi urmează să ajungă pe piaţă în cursul anului viitor, informează Daily Mail...
Incidenţă sporită de cancer de piele la britanici ca urmare a pachetelor de vacanţă ieftine din anii '60 Britanicii cu vârste de peste 65 de ani prezintă un risc de şapte ori mai mare de a face cancer de piele decât acum patruzeci de ani, ca urmare a expunerii la soare în perioada când au proliferat pachetele ieftine de vacanţă la mare în anii '60, a informat centrul de cercetare Cancer Research UK, într-un...