Cele mai citite
 


Trei sferturi dintre români sunt îngrijoraţi în legătură cu aditivii alimentari (Eurobarometru)
vineri, 19 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România ocupă poziţia a doua în UE, după Polonia, în privinţa preocupării populaţiei faţă de aditivii alimentari, relevă un Eurobarometru privind percepţia consumatorilor asupra riscurilor alimentare.
Astfel, 74% dintre români sunt îngrijoraţi în legătură cu aditivii alimentari cum ar fi coloranţi, conservanţi sau arome utilizate în alimente sau băuturi, în timp ce 79% dintre polonezi au o percepţie similară. Media la nivelul UE este de 66%.


În plus, 73% dintre români sunt îngrijoraţi de apariţia unei boli legate de alimentaţie, cum ar fi diabetul, problemele de inimă sau de ficat, în timp ce 72% şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu reziduurile de pesticide din fructe, legume sau cereale (media UE - 72%), calitatea şi prospeţimea produselor alimentare (media UE - 68%), intoxicaţii alimentare provocate de bacterii precum salmonela în ouă sau listeria în brânză (media UE - 62%).


Numai 17% dintre români sunt 'total' de acord cu afirmaţia că 'Alimentele de astăzi sunt mai sigure, comparativ cu zece ani în urmă', în timp ce la nivelul UE procentul este de 42%. Astfel, 79% dintre români (51% dintre europeni) nu consideră că alimentele de astăzi oferă o siguranţă mai mare decât în urmă cu un deceniu, în timp ce 4% dintre români (7% dintre europeni) au răspuns cu 'nu ştiu'.


21% dintre români apreciază drept 'foarte probabil' riscul ca produsele pe care le mănâncă să le dăuneze sănătăţii, 47% îl consideră 'destul de probabil', 23% - 'nu foarte probabil', 6% - 'deloc probabil', iar 3% au răspuns cu 'nu ştiu'. La nivelul UE, doar 11% dintre cetăţeni consideră că riscul ca produsele pe care le mănâncă să le afecteze sănătatea este 'foarte probabil', 37% - 'destul de probabil', 40% - 'nu foarte probabil', 9% - 'deloc probabil', iar 3% au răspuns cu 'nu ştiu'.


Totuşi, 39% dintre români apreciază ca 'foarte probabil' riscul ca această criză economică să le afecteze negativ viaţa, iar 25% sunt îngrijoraţi în legătură cu riscul ca poluarea mediului să le dăuneze sănătăţii.


Mai mult de jumătate dintre români (56%) asociază 'într-o mare măsură' produsele alimentare şi procesul de a mânca cu căutarea preţurilor accesibile (44% la nivelul UE), 50% cu selectarea alimentelor proaspete şi gustoase (58% la nivelul UE), 45% cu preocuparea privind siguranţa alimentelor (37% la nivelul UE) şi 44% cu satisfacerea foamei, procent similar cu cel din UE.


Autorii sondajului concluzionează că majoritatea europenilor asociază alimentele şi mâncatul cu plăcerea, că persoanele preocupate de posibilele riscuri alimentare au tendinţa să fie îngrijorate mai mult de contaminarea chimică a mâncării decât de contaminarea bacteriologică sau de chestiunile de sănătate şi nutriţie şi că majoritatea europenilor au încredere în agenţiile naţionale şi europene privind siguranţa alimentelor ca surse de informaţie asupra posibilelor riscuri asociate alimentelor, se arată într-un comunicat făcut public miercuri.


Sondajul, realizat la comanda Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), este al doilea de acest tip din ultimii cinci ani. Obiectivele cercetării au fost măsurarea îngrijorărilor consumatorilor privind hrana şi riscurile asociate alimentaţiei şi stablirea nivelului de încredere a consumatorilor în autorităţile publice responsabile cu chestiunile privind siguranţa alimentelor.


Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 26.691 de persoane cu vârste de peste 15 ani din toate cele 27 de state membre. În România eşantionul a fost de 1.013 persoane. Sondajul a fost efectuat prin interviuri faţă în faţă cu consumatorii, în limba lor maternă, în perioada 9-30 iunie 2010. Răspunsurile celor chestionaţi reprezintă opiniile a peste 500 de milioane de consumatori europeni. Sondajul a fost realizat de TNS Opinion şi Social network.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Practici gresite in alimentatie Alimentatia incorecta a omului modern se afla la originea majoritatii bolilor de care sufera acesta. Exemple sunt: bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. Marii vinovati sunt alimentele mult prea indelung procesate, de cele mai multe ori la scara industriala: zaharul alb, uleiul rafinat, margarina...
Nutriţionişti: Zahărul rafinat, sărurile nitrice, aditivii au afectat sănătatea omului modern Specialiştii în nutriţie arată că mai multe produse alimentare au afectat starea de sănătate a oamenilor în perioada modernă, printre care zahărul rafinat, făina albă, sărurile nitrice, uleiul rafinat, aditivii alimentari, organismele modificate genetic (OMG).
Bolile de inima încep din copilarie Odata cu venirea verii, parintii se grabesc sa asigure copiilor o vacanta sigura, sanatoasa si fericita. Vor fi unsi cu creme de protectie solara, echipati cu fluturasi de inot si casti de protectie. Dar daca pericolul cel mai mare nu vine de la piscina, ci din farfuriile lor? Daca boala de...
Häagen Dazs – inghetata naturala sigura, fara emulsificatori, conservanti si coloranti Häagen Dazs, prima inghetata super premium la nivel global, distribuita in Romania de Maresi Foodbroker, sustine necesitatea de a verifica eticheta, in urma studiului facut public recent de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, referitor la inghetata industriala. Retetele Häagen...
ŞTIINŢÃ: Mineralele din corpul omenesc Mineralele sunt substanţe anorganice cu structură simplă (care nu se pot fracţiona), pe care organismul şi le procură din alimentaţie. La fel ca în cazul vitaminelor, mineralele îndeplinesc funcţii esenţiale în corpul omenesc, fără să constituie surse de calorii şi fiind necesare în cantităţi mult mai...