Cele mai citite
 


Iaşi: Primarul cheamă în instanţă firmele care comercializează etnobotanice
vineri, 19 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a emis mai multe dispoziţii, care vizează atât stabilirea temporară a condiţiilor de punere pe piaţă a unor plante, produse şi substanţe asimilate preparatelor stupefiante sau psihotrope, cât şi chemarea în instanţă a celor cinci firme care comercializează astfel de produse prin intermediul weed-shop-urilor.
'Până la reglementarea prin Hotărâre a Consiliului Local, pe teritoriul administrativ al municipiului Iaşi se interzice comercializarea, distribuirea, oferirea gratuită, transmiterea sau intermedierea transmiterii plantelor, produselor vegetale şi/ sau substanţelor care, prin forma ambalajului, conţinut, prezentare, instrucţiuni de utilizare, publicitate sau denumire, induc sau pot induce ideea că utilizarea acestora, indiferent de procedeul de administrare ar putea avea efecte similare celor ale plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante sau psihotrope', se arată în dispoziţia primarului.

Edilul a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că nu poate întreprinde prea multe măsuri, având în vedere faptul că legislaţia actuală este 'incompletă, incoerentă şi confuză'. Cu toate acestea, primarul susţine că va apela la ajutorul magistraţilor pentru a suspenda autorizaţiile de funcţionare a societăţilor care comercializează plantele etnobotanice.

'Nimeni nu s-a gândit că aceste firme pot vinde produse care să fie periculoase pentru oameni sau au caracterul unor stupefiante, adică unul halucinogen. (...) Ca primar sunt obligat să iau măsuri legale. Una ar fi să atac aceste societăţi în instanţă pentru a le ridica autorizaţiile, în condiţiile în care pot justifica faptul că aceste produse etnobotanice, care sunt comercializate, sunt periculoase pentru populaţie. Desigur, o a doua măsură este aceea de a interzice comercializarea lor în jurul şcolilor. Sper ca instituţiile statului abilitate în a controla, verifica să-mi dea o mână de ajutor pentru a le închide', a spus Gheorghe Nichita.
În opinia sa, este necesară întocmirea unui regulament al municipalităţii, aprobat de CLM, pentru produsele etnobotanice care nu sunt periculoase.

Dispoziţia de joi a primarului Gheorghe Nichita vine după ce, la începutul lunii, deputatul Tudor Ciuhodaru, coordonatorul UPU de la Spitalul de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi, a solicitat sprijinul municipalităţii pentru a închide magazinele de vise.
Potrivit unui studiu efectuat de specialiştii de la Spitalul 'Sfântul Ioan' din Iaşi, în primele zece luni ale acestui an, peste 200 de persoane au necesitat îngrijiri medicale după ce au consumat plante etnobotanice.
Numărul este aproape dublu faţă de persoanele care au ajuns, în perioada 1 ianuarie 2009 - 28 februarie 2010, când s-au prezentat în UPU 121 de pacienţi cu diverse simptome induse de consumul de produse halucinogene care la acea vreme nu se aflau în afara legii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Cadre medicale, agresate de un consumator de plante etnobotanice Iaşi, 20 feb /Agerpres/ - Un bărbat care a fumat produse etnobotanice a sărit la bătaie la personalul medical care încerca să îi salveze viaţa.
Iaşi: Intoxicaţi cu etnobotanice la un concert Mai mulţi studenţi din Iaşi au ajuns, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan', după ce s-au intoxicat cu plante etnobotanice inhalate în timpul unui concert.
Iaşi: Deputatul?Tudor Ciuhodaru cere anularea autorizaţiilor de funcţionare ale magazinelor de vise Iaşi, 31 oct /Agerpres/ - Şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi, deputatul?Tudor Ciuhodaru, solicită anularea autorizaţiilor de funcţionare ale 'magazinelor de vise' existente în municipiul reşedinţă de judeţ.
Iaşi: Număr mare de pacienţi internaţi din cauza plantelor etnobotanice Iaşi, 24 mai /Agerpres/ - Medicii atrag atenţia asupra fenomenului alarmant al plantelor cu efect halucinogen, după ce aproape 30 de persoane care au consumat astfel de substanţe au fost îngrijite în ultima săptămână la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sf. Ioan' din...
Iaşi: Medicii de la 'Urgenţe' vor taxă pe viciu pentru importatorii de produse etnobotanice Medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţe Sfântul Ioan din Iaşi vor iniţierea unui proiect legislativ prin intermediul căruia să fie impusă 'taxa pe viciu' pentru importatorii şi comercianţii de plante cu efecte halucinogen.
Iaşi: Tineri aflaţi sub influenţa etnobotanicelor au încercat să se sinucidă Iaşi, 8 dec /Agerpres/ - Şapte persoane au fost aduse, miercuri dimineaţa, în doar câteva ore, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Clinic de Urgenţe 'Sfântul Ioan' din Iaşi după ce au consumat plante etnobotanice, doi dintre aceştia fiind internaţi în urma unor tentative de suicid...