Cele mai citite
 


Noi metode de contracepţie
marţi, 26 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Sanatate si frumusete
 

Bucureşti, 26 mai /Agerpres/ - Anual, în lume, 38% din sarcini sunt neplanificate, iar 23% din ele sfârşesc prin avort, a subliniat acad. prof. dr. Virgiliu Ancăr, şeful Departamentului de Obstetrică şi Ginecologie al Spitalului "Sf. Pantelimon", cu prilejul lansării unui nou contraceptiv hormonal.

El a adăugat că surse OMS estimează că, anual, se produc între 500.000 şi 800.000 de avorturi în condiţii care acestea ameninţă sănătatea femeii.

Prof. dr. Ancăr a subliniat că cea mai simplă metodă de prevenire a avorturilor este evitarea unei sarcini nedorite prin utilizarea contraceptivelor.

În Europa, ca şi în România, se utilizează în proporţie de 60% alte metode şi nu contraceptivele. Specialistul a explicat că este necesar să se folosească aceste metode, pentru că este vorba de sănătatea organismului.

În ceea ce priveşte contracepţia în România, prof. dr. Virgiliu Ancăr a subliniat că, în 2007, în România existau 5.547.824 de femei de vârstă fertilă, dintre acestea 3.430.660 fiind femei din zonele urbane. Rata prevalenţei contracepţiei la femeile de vârstă fertilă, respectiv între 14 şi 44 de ani,a crescut de la 41% în 1993, la 58,1% din totalul femeilor, în 2004.

Din totalul populaţiei feminine de vârstă fertilă, 33,9% utilizau metode contraceptive moderne, 22,4% metode tradiţionale, în timp ce 41,9% nu foloseau nicio metodă contraceptivă, a subliniat prof. dr. Virgiliu Ancăr, referindu-se la un studiu realizat în 2004.

El a evidenţiat rezultatele din ultima vreme şi faptul că femeile sunt mai informate, utilizează mai frecvent metode prin care să evite o sarcină nedorită.

"Nu vrem să ne mai întâlnim cu situaţii ca înainte de 1989, când, din cauza avortului empiric pe care-l făceau, 10.000 de femei au murit, 30.000 au făcut histerectomii, iar o treime dintre acestea au rămas mutilate", a spus el.

Cunoscutul medic a adăugat însă că nu e o soluţie un exces de avorturi, cum a avut România imediat după liberalizarea acestora şi când s-au efectuat peste un milion de întreruperi de sarcină.

La rândul său, dr. Ruxandra Dumitrescu s-a referit la noua metodă lansată în luna martie - un inel contraceptiv unic, care combină eficienţa pilulei contraceptive cu autoinserţia o dată pe lună.

Dr. Ruxandra Dumitrescu a explicat că inelul vaginal conţine hormoni, este un inel flexibil transparent, hormonii fiind eliberaţi din materialul inelului şi absorbiţi prin mucoasa vaginală direct în circulaţia sanguină. Inelul acţionează asemenea pilulei contraceptive, inhibând ovulaţia.

Medicul a explicat că modul de administrare este benefic, deoarece evită afectarea hepatică, iar eficienţa contraceptivă nu este perturbată de tulburări gastro-intestinale, respectiv vărsături sau diaree ce pot modifica până la suspendare efectul contraceptivelor orale prin suprimarea absorbţiei acestora.

Dr. Ruxandra Dumitrescu a subliniat că metoda reprezintă o contribuţie importantă la opţiunile metodelor contraceptive oferite femeilor, deoarece este unică, modernă, accesibilă şi confortabilă.

"Ştim că atunci când femeile folosesc o metodă contraceptivă care se potriveşte stilului lor de viaţă, există şanse crescute ca acestea să o folosească în mod corespunzător, reducându-se riscul apariţiei sarcinilor nedorite. Majoritatea femeilor care au încercat inelul vaginal cu administrare o dată pe lună au preferat să-l folosească în continuare, în loc să revină la pilulă", a spus dr. Ruxandra Dumitrescu. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Controlul sarcinii aduce pe lume copii fericiţi Contracepţia în antichitate Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupaţi de contracepţie. Deşi, unele par greu de imaginat iată câteva din metode folosite de strămoşii noştri:
Contraceptivele orale - influenteaza sau nu greutatea Pastilele contraceptive sunt de mai multi ani cele mai „populare” metode de contraceptie, si cu toate acestea printre cele mai controversate. Pastilele anticonceptionale au fost introduse pentru prima oara pe piata in anul 1960, de atunci si pana in prezent calitatea acestora s-a imbunatatit simtitor...
Diagnosticarea şi tratarea infertilităţii - www.medcenter.ro Infertilitatea, adică incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după un an de convieţuire, în absenţa utilizării oricăror metode de contracepţie, reprezintă o problemă majoră in viaţa unui cuplu, necesitând ajutorul medical, pentru diagnosticarea şi tratarea sa. Clinicile Medcenter au conceput...
IPP: Fondurile alocate de stat pentru contracepţie sunt insuficiente Fondurile alocate de statul român pentru programele de achiziţie de mijloace contraceptive sunt insuficiente şi neadecvat stabilite, relevă studiul naţional "Fenomenul întreruperilor sarcinilor nedorite în România - Radiografie şi soluţii" realizat de Institutul pentru Politici Publice cu ocazia Zilei...
Contraceptia hormonala: tipuri, beneficii, riscuri Ce presupune? Contraceptia hormonala este o metoda prin care se sisteaza ovulatia sau o metoda prin care se formeaza o bariera impotriva spermatozoizilor, practic ovarele sunt puse in repaus si astfel nu se produce ovulatie, deci nu are cum sa survina o sarcina.
Comunicat de presă - Societatea de educaţie contraceptivă şi sexuală Specialiştii Planifică Neprevăzutul! Au răspuns la peste 4.000 de întrebări despre sex si contraceptie