Cele mai citite
 


Peste 5.000 de candidaţi la examenul de rezidenţiat
duminică, 21 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 5.000 de candidaţi susţin, duminică, examenul de rezidenţiat pentru care Ministerul Sănătăţii a scos la concurs, în acest an, 3.305 locuri.
Din totalul celor 5.130 de tineri medici, cei mai mulţi - 4.319 - s-au înscris pe locurile şi posturile scoase la concurs pentru Medicină, un număr de 701 au optat pentru locuri şi posturi la Medicină dentară, iar restul de 111 vor susţine concurs pe specialitatea Farmacie.

Pentru cele 469 de posturi scoase la concurs în domeniul medical s-au înscris 384 de candidaţi, iar pentru cele 52 de posturi din domeniul farmaciei s-au înscris doar doi.

În sesiunea din 2010, dintre cele 3.505 locuri şi posturi scoase la concurs, un număr de 2.740 sunt la medicină, 175 la medicină dentară şi 69 la farmacie.

La acestea se adaugă cele 469 de posturi scoase la concurs pentru medicină şi 52 pentru farmacie.

Punctajul minim de promovare trebuie să fie de 60% din punctajul maxim la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Ocuparea locurilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Pentru rezidenţiatul pe post, clasificarea se face pe fiecare post.

Anul acesta, Ministerul Sănătăţii pune accent pe pregătirea medicilor specialişti. Este nevoie de mai mulţi specialişti în spitalele din ţară şi din această cauză au fost luate două măsuri importante: reducerea cu un an a duratei de Rezidenţiat pentru 36 de specialităţi şi eliminarea Rezidenţiatului cu durata de 7 ani.

'Atenţia noastră se îndreaptă pentru medicii tineri şi căutăm diverse soluţii pentru a-i aduce mai repede în sistem şi pentru a-i păstra aici. O măsură ar fi aceea a dreptului limitat de liberă practică sau cea a creşterii veniturilor medicilor tineri', a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministerul Sănătăţii, în noul pachet legislativ care va fi definitivat în această perioadă, prevede introducerea dreptului limitat de practică pe anumite competenţe stabilite de MS cu avizul Colegiului Medicilor din România.

Tinerii absolvenţi ai facultăţilor de medicină vor putea fi angajaţi după ce termină facultatea ca ajutoare în anumite secţii, la UPU sau cabinetele medicilor de familie.
Vor lucra sub îndrumare, fără a avea dreptul la parafă sau semnătură.

De asemenea, în noul pachet legislativ Ministerul Sănătăţii propune ca orice rezident, după 3 ani, din anul 4, să poată lucra cu competenţe limitate. Pentru fiecare specialitate comisiile de specialitate vor stabili competenţe limitate.

Măsura va duce la reducerea deficitului de personal. De asemenea, medicul tânăr câştigă experienţă direct în pregătirea profesională. Se vor forma profesionişti mai buni pentru sistem şi aceştia vor fi responsabilizaţi.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că anul acesta au fost scoase mai multe locuri pentru specialităţile deficitare respectiv terapie intensivă, urgenţe, radiologie.

Cseke Attila apreciază că numărul mare de medici care pleacă nu au ca principală motivaţie neapărat salariile ci şi alte motivaţii cum ar fi accesul la informaţie, la tehnologii.

În opinia sa, anul acesta au fost mai multe locuri, iar acesta este un semnal bun.

La rândul său rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, prof. dr. Florian Popa, crede că este un motiv salariul pentru plecarea medicilor dar şi tehnologia şi dotarea.

El a precizat că în 2009-2010 au plecat 5.000 de specialişti, care dacă ar fi rămas ar fi un efort financiar de 350 milioane de euro, în timp ce pentru cei care i-au primit înseamnă o economie de 1,5 miliarde de euro, bani care i-ar fi cheltuit pentru pregătirea lor.

Pregătirea specialiştilor este foarte costisitoare. De pildă, în Marea Britanie pentru un specialist costul pe an este de 21.000 de euro.

În legătură cu faptul că nu sunt prea multe înscrieri la locurile pe post, prof. dr. Florian Popa a exemplificat cu specialitatea de urgenţă, unde sunt locuri în Bucureşti şi nu s-au înscris candidaţi.

După terminarea examenului, duminică la ora 14,00 se va face o corectură în sală, candidaţii ştiind ce număr de puncte trebuie să aibă, urmând ca luni să se facă contestaţiile dacă există probleme în legătură cu eventuale erori.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Peste 5500 de candidaţi vor concura pe 3909 locuri şi posturi la rezidenţiat, pe 23 noiembrie Un număr de 5661 de candidaţi vor participa, pe 23 noiembrie, la concursul naţional de rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, organizat de Ministerul Sănătăţii în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe cele 3909 locuri şi posturi...
MS a publicat metodologia pentru rezidenţiat; mai multe locuri/posturi la medicină generală, medicină dentară şi farmacie Ministerul Sănătăţii (MS) a publicat metodologia pentru examenul de rezidenţiat pentru sesiunea 2016, care va avea loc pe 20 noiembrie, una dintre noutăţi constând în majorarea numărul de locuri/posturi pentru absolvenţii de medicină generală, medicină dentară şi farmacie.
Rezidenţiatul se desfăşoară descentralizat în şase centre universitare Examenul de rezidenţiat se desfăşoară duminică descentralizat în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, la concurs fiind înscrişi 5.025 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie.
Rezidenţiat la UMF 'Carol Davila' Bucureşti - 1.875 de candidaţi Un număr de 1.875 de candidaţi s-au înscris la concursul pentru admiterea în rezidenţiat la UMF "Carol Davila" din Bucureşti în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, examen care va avea loc duminică şi este organizat de Ministerul Sănătăţii.
MS despre rezidenţiat: Repartiţia candidaţilor se face cu respectarea OUG privind organizarea concursului Candidaţii care au obţinut punctajul minim de promovare la rezidenţiatul organizat în Bucureşti vor fi repartizaţi prin organizarea unui nou concurs, potrivit legislaţiei în vigoare, a informat joi Ministerul Sănătăţii printr-un comunicat remis AGERPRES.
Peste 5.000 de candidaţi la concursul de rezidenţiat din 17 noiembrie Un număr de 5.102 candidaţi s-au înscris la concursul de rezidenţiat care va avea loc în data de 17 noiembrie, dintre aceştia 1.942 pentru a susţine examenul în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila" din Bucureşti.