Cele mai citite
 


Cluj: Sute se clujeni interesaţi să afle dacă sunt sau nu expuşi la diabet
marţi, 23 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Peste 350 de clujeni, cei mai mulţi vârstnici, au fost interesaţi să afle ce glicemie şi ce tensiune au, poposind, duminică, la punctul sanitar organizat în acest scop de studenţii de la Facultatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'', în complexul Iulius Mall.
Acţiunea a făcut parte din proiectul ''Împreună pentru Sănătate'' al Organizaţiei Studenţilor Medicinişti, populaţia fiind informată despre cum poate fi prevenit diabetul şi ce paşi trebuie făcuţi imediat ce se constată că valorile glicemice sunt mult peste cele normale.
Mai multe grupe de studenţi au fost, pe parcursul întregii zile, la dispoziţia celor interesaţi şi au efectuat măsurători ale tensiunii arteriale, valorii glicemice şi ale indicelui de masă corporală. Tuturor celor ce au venit la punctul sanitar le-au fost distribuite materiale informative despre diabet şi li s-au dat sfaturi privind prevenirea şi evitarea complicaţiilor acestei boli. Totodată, echipele de studenţi medicinişti au îndrumat persoanele suspecte de diabet spre unităţi şi cadre specializate, în vederea diagnosticării sau administrării unui tratament.
''Uneori, în timpul zilei, a fost chiar o mare aglomeraţie, dar am făcut faţă situaţiei. Am găsit multe persoane cu glicemie crescută şi i-am îndrumat spre un consult de specialitate'', a declarat pentru AGERPRES Vlad, student în anul IV la medicină. La rândul său, Cătălin, student în primul an, a fost ''surprins şi bucuros de cât de multă lume a răspuns acestei campanii a Organizaţiei Studenţilor Medicinişti''. El spune că numărul hipertensivilor a fost mai mare decât cel al hipotensivilor şi a constatat că a existat un interes real şi din partea tinerilor pentru a face aceste teste şi a afla ce impact are diabetul asupra sănătăţii.
Studenţii Andrei şi Elena au relatat că acţiunea de duminică a reprezentat prima lor interacţiune cu posibili pacienţi şi a fost un eveniment util, atât pentru clujenii care au venit la punctul sanitar, cât şi pentru viitorii medici.
România se situează pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri de diabet. Potrivit statisticilor, 600.000 de persoane suferă de diabet, dar numărul real al celor bolnavi depăşeşte un milion. 80-90% dintre pacienţii care suferă de diabet au fost sau sunt obezi. Primele simptome ale bolii sunt setea, senzaţia de foame continuă şi urinările foarte dese. În general, diabetul dă complicaţii de rinichi şi cardiace, de aceea persoanele care au această boală trebuie să îşi verifice des tensiunea arterială şi funcţia renala. Pe lângă moştenirea genetică, alte cauze ale diabetului sunt stresul, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, fumatul, dar şi consumul excesiv de alcool.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Campanie antidiabet derulată de studenţii medicinişti, duminică, la Iulius Mall Voluntari ai Organizaţiei Studenţilor Medicinişti (OSM) din Cluj-Napoca vor derula, duminică, la complexul Iulius Mall, o campanie de informare asupra diabetului zaharat, pentru a prezenta factorii ce declanşează această boală, profilaxia şi tratamentul ei.
Cluj: Teste de glicemie gratuite, în trei puncte sanitare din oraş Studenţii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca invită populaţia să vină la punctele sanitare deschise, luni, în municipiu pentru a face teste de glicemie gratuite.
Cluj: Studenţii medicinişti îi consultă gratuit pe săteni Organizaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj organizează, duminică, un nou screening în zona rurală a judeţului, care va avea loc în localitatea Apahida.
Cluj: Studenţi medicinişti americani efectuază un stagiu în două mari unităţi sanitare Un grup format din 16 studenţi şi trei profesori universitari de la Facultatea de Medicină a Universităţii Columbia din South Carolina (SUA) efectuează, începând de marţi, un stagiu de practică profesională de trei săptămâni la Institutul Oncologic "Prof. dr. Ion Chiricuţă" şi la Clinica Medicală III...
Comunicat de presă - Program de consiliere pentru elevi şi studenţi la Medicină şi Practică în Chirurgie Peste 300 de elevi şi studenţi medicinişti au învăţat de la cei mai buni specialişti de ce merită să fii medic chirurg în România.