Cele mai citite
 


Undă verde pentru al doilea test clinic cu celule stem embrionare
marţi, 23 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Statele Unite au dat a doua oară undă verde pentru un test clinic cu derivate din celule stem embrionare umane, terapie promiţătoare, însă controversată, de această dată în vederea tratării unei boli infantile ereditare şi ireversibile a ochiului, informează AFP.
Autorizaţia, dată de Aenţia Americană a Medicamentelor (FDA), permite societăţii Advanced Cell Technology (ACT) să înceapă un test clinic pe 12 copii atinşi de boala Stargardt, afecţiune ereditară a ochiului, legată de o degenerescenţă a retinei, a anunţat luni firma din Massachusetts (nord-est).

În 2009, FDA a acceptat ca o altă firmă, Geron Corporation, să efectueze un test experimental bazat pe celule stem embrionare umane, la persoane paralizate în urma unei leziuni a măduvei spinării. Acest test clinic a început în octombrie.

Noul test urmează să asigure pentru prima oară o terapie împotriva bolii Stargardt, datorată alterării unei gene şi care afectează copiii între şapte şi 12 ani. Este una dintre formele cele mai frecvente de orbire juvenilă. 'În prezent nu există niciun tratament împotriva bolii Stargardt', spune dr Robert Lanza de la ACT.

'Cu celule stem embrionare, se poate produce un număr nelimitat de celule ale epiteliului pigmentar ale retinei, primele care mor în această boală şi în alte forme de degenerescenţă maculară', care afectează persoanele de peste 60 de ani, adaugă doctorul. Degenerescenţa maculară la persoanele în vârstă este una din principalele cauze ale orbirii, înregistrându-se peste 30 de milioane de cazuri în lume.

Celulele epiteliului - receptoare de lumină şi esenţiale pentru vedere - derivate din celulele embrionare umane au permis restabilirea completă a vederii la şobolani, fără efecte secundare, subliniază firma. 'N-am observat nicio tumoare canceroasă sau alt efect pervers', a adăugat dr Lanza.

Terapiile la care s-ar putea ajunge prin aceste teste clinice deschid calea unor 'adevărate tratamente ce vor schimba viaţa a milioane de oameni'.

Celulele stem sunt singurele celule care au capacitatea de a se înmulţi fără limită şi de a deveni orice tip de celulă a corpului, având astfel un mare potenţial de a trata boli incurabile, cum ar fi boala Parkinson. Cea mai mare provocare este de a le face să 'se diferenţieze', pentru a deveni celulele dorite de cercetători, fără a risca să se transforme în celule nedorite, cum ar fi tumorile canceroase. Însă cercetarea şi utilizarea acestor celule este controversată, pentru că sunt prelevate din embrionul uman în primul stadiu de dezvoltare, lucru care duce la distrugerea lui. Grupuri religioase şi aleşi conservatori se opun acestor teste.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primul test clinic european cu celule stem embrionare poate începe O firmă americană de biotehnologie va începe în curând primul test clinic în Europa cu celule stem embrionare, sperând să descopere tratamentul unor afecţiuni ale vederii, relatează AFP.
O maladie rară a sistemului nervos, tratată cu succes prin terapie genetică O echipă de cercetători francezi a reuşit să trateze cu succes, prin grefe de celule stem, doi copii ce suferă de o maladie genetică rară, adrenoleucodistrofie, o boală mortală, descrisă în filmul 'Lorenzo's Oil' de George Miller, informează AFP.
Celulele stem au potenţialul de a vindeca o afecţiune oculară care poate duce la orbire Un prim pacient a fost tratat în Marea Britanie în cadrul unui studiu de pionierat referitor la un nou tratament derivat din celulele embrionare stem destinat pacienţilor cu o afecţiune care poate provoca orbirea, informează agenţia Reuters.
Un copil cu paralizie cerebrală primeşte un tratament cu propriile celule stem depozitate în Banca Cryo-Save Cryo-Save, cea mai mare bancă din Europa de stocare a celulelor stem, anunță că pe 10 decembrie 2013, o fetiță de 4 ani din Spania a primit o infuzie de celule stem provenite din propriul sânge recoltat şi procesat din cordonul ombilical, pentru a fi tratată de paralizie cerebrală.
Cercetători japonezi au creat ţesuturi renale pornind de la celule stem pluripotente induse Cercetători japonezi au anunţat că au dezvoltat cu succes ţesut renal pornind de la celule stem pluripotente induse (iPS), realizare care constituie o premieră mondială, arată un raport publicat miercuri şi preluat de AFP.
Cercetătorii au transformat celule ale pielii direct în celule ale creierului O echipă de cercetători din California a transformat, într-un experiment pe şoareci, celule ale pielii direct în celule care se dezvoltă în principalele componente ale creierului, relatează BBC News.