Cele mai citite
 


Hipertensiunea arterială un pericol
sâmbătă, 26 mai 2012   ::   2 Comentarii :: :: Tensiunea arteriala
 

Hipertensiunea arterială de obicei nu are simptome. În realitate mulţi oameni au această boală de ani de zile fără să ştie acest lucru, a declarat pentru AGERPRES, prof.dr. Eduard Apetrei, de la Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu".

El recomandă ca fiecare persoană să-şi controleze tensiunea arterială întrucât este singurul mod prin care poţi afla dacă suferi de această afecţiune.

Măsurile care trebuie luate înainte de măsurarea tensiunii sunt: persoanele să nu fumeze, să nu bea cafea, să nu mănânce cu 30 minute înainte de măsurătoare. Măsurarea trebuie făcută după cinci minute de repaus. În anumite condiţii, tensiunea trebuie măsurată atât în picicioare cât şi culcat. Pacienţii trebuie să fie relaxaţi, să nu vorbească. Trebuie făcută media la două sau mai multe măsurători, efectuate la distanţă de două minute unele de altele. Valoarea ţintă a tensiunii arteriale este 140/90 milimetri coloană de mercur.

Cei care au unul sau mulţi factori de risc asociaţi cum sunt vârsta peste 65 de ani, obezitatea, fumatul sau un stil de viaţă inactiv trebuie să-şi verifice regulat tensiunea. Dacă o persoană suferă de diabet zaharat de pildă, valoarea tensiunii poate fi mai mică de 130/ 80 mm coloană de mercur.

Obezitatea este recunoscută acum ca factor de risc major pentru boala coronariană putând conduce la infarct de miocard. Hipertensiunea arterială se înregistrează mai ales la adulţii obezi, decât la cei cu greutate normală.

În medie, o reducere cu zece kilograme a greutăţii corporale se asociază cu o reducere de 5-10 miligrame milimetri coloană de mercur a tensiunii arteriale sistolice. Reducerea cantităţii de sodiu în alimentaţie poate reduce tensiunea. Reducerea la jumătate a consumului de sare ar putea preveni 2,5 milioane decese pe an prin accident vascular cerebral, infarct de miocard sau boală cronică renală. Recomandarea privind consumul zilnic de sare la pacienţii hipertensivi este de 1.500 mg. O jumătate de linguriţă are 1.200 mg de sodiu.Trebuie urmată o dietă sănătoasă, cu multe fructe, legume, minerale, peşte cel puţin de două ori pe săptămână, reducerea consumului de alcool, şi un lucru extrem de important, exerciţiul fizic. Stresul poate creşte şi el tensiunea arterială, prin urmare este nevoie de relaxare, a precizat prof. Eduard Apetrei. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
De mai bine de 2 luni nu reusesc sa redresez INR-ul Este mereu peste 3 sau sub 2. Sunt permanent in legatura directa cu un cardiolog insa degeaba. Fac aceasta analiza de 2 sau 3 ori pe luna si cred ca am deja o anemie care-mi da niste ameteli de trebuie sa chem salvarea. Ce-i de facut?

Buna ziua, asa este, tensiunea arteriala trebuie tinuta sub observatie; eu va recomand sa aveti un tensiometru electronic in fiecare casa. Costa putin si se foloseste foarte usor: dupa 5 minute de repaus se porneste aparatul fixat pe brat (sau pe incheietura, dupa caz) si in cca. 1 minut aveti un reper legat de tensiunea dumneavoastra. Asa, veti sti in fiecare zi cum stati cu sanatatea inimii si veti lua masuri din timp pentru a preintampina un eventual atac de cord. Cu respect! Sanatate!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Dieta sănătoasă poate preveni îmbolnăvirile, susţin specialiştii Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză o morbidităţii şi mortalităţii în lume, fiind în strânsă legătură cu nivelul colesterolului seric, iar România ocupă unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea şi morbiditatea prin aceste boli, a subliniat prof.dr. Eduard Apetrei...
Medicii de familie: Dacă hipertensiunea arterială ar fi depistată la timp, complicaţiile ar fi incomparabil mai mici Unul din trei adulţi cu vârsta peste 25 de ani, la nivel global, are tensiunea arterială ridicată, iar peste 9 milioane de decese apar anual în lume din cauza complicaţiilor hipertensiunii arteriale, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Drojdia de orez rosu – mentine inima sanatoasa si regleaza colesterolul Stresul, fumatul, consumul de alcool, somnul insuficient, supraponderalitatea si alimentatia haotica, plina de aditivi, sunt factori care conduc la perturbarea echilibrului fiziologic caracteristic unui organism sanatos. Peste 30% din populatia Romaniei sufera de hipertensiune arteriala si...
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, recomandă medicii DSP Bihor Fiecare om trebuie să fie responsabil pentru viaţa sa, a cărui sănătate depinde, în primul rând, de gradul său de informare şi educaţie, de modul cum aplică cunoştinţele în prevenirea bolilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, au subliniat miercuri specialiştii medicali reuniţi la o masă rotundă...
Medici: Fumatul - principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populaţia tânără Fumatul este principalul factor de risc pentru infarctul de miocard la populaţia tânără din România, au atenţionat specialiştii în cadrul dezbaterii "Despre fumat: de la teorie la public", organizată de Societatea Română de Pneumologie.