Cele mai citite
 


Copiii sunt mai în siguranţă în Afganistan decât în New York (Mark Sedwill)
marţi, 23 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Copiii se bucură probabil de mai multă siguranţă în principalele oraşe afgane, inclusiv în bastionul taliban Kandahar, decât în mari metropole occidentale, a apreciat emisarul civil al NATO în Afganistan, Mark Sedwill, într-un interviu care va fi difuzat luni într-o emisiune BBC dedicată copiilor, informează Reuters şi EFE.
Mai mulţi copii afgani din diferite oraşe au declarat că se tem pentru viaţa lor, din cauza atentatelor şi a atacurilor cu bombe artizanale.

Mark Sedwill a apreciat că acest risc s-a diminuat foarte mult, în Kabul şi în alte oraşe mari din Afganistan. 'Copiii de aici trăiesc probabil în mai multă siguranţă decât la Londra, New York, Glasgow sau în alte mari oraşe' occidentale, a indicat emisarul NATO în Afganistan.

'Pentru un copil, Afganistanul este cel mai periculos loc de pe planetă: unul din cinci moare înainte să împlinească cinci ani, deci să susţii că este mai multă siguranţă /în Afganistan/ decât în Londra, New York sau Glasgow este o mare greşeală', a replicat un director al organizaţiei de caritate 'Salvaţi Copiii', Justin Forsyth, citat de EFE.

Statisticile ONU demonstrează că tot mai mulţi copii sunt ucişi sau răniţi în confruntările din Afganistan, 1.795 de minori afgani pierzându-şi viaţa sau fiind răniţi în perioada septembrie 2008-august 2010, iar situaţia s-a înrăutăţit în ultimii nouă ani, după înlăturarea de la putere a mişcării talibane de o coaliţie internaţională condusă de SUA şi NATO.

Un raport al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii /UNICEF/ publicat în noiembrie 2009 arată că, pentru copii, Afganistanul este cea mai periculoasă ţară. În afara conflictului, Afganistanul se confruntă cu un nivel ridicat al mortalităţii infantile şi din cauza lipsei de igienă şi a îngrijirii medicale.

Civilii afgani, inclusiv copiii, cad frecvent victime ale atacurilor şi atentatelor organizate de insurgenţi, deşi violenţele vizează forţele de securitate afgane şi internaţionale. În plus, fetiţele afgane care urmează cursurile unei şcoli riscă să cadă răpuse în violenţele comise de talibani, care le interzic dreptul la educaţie, conchide Reuters.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Afganistan: Armata SUA a recuperat un medic american răpit de talibani Armata SUA a recuperat un medic american răpit, în cadrul unei operaţiuni desfăşurate duminică împotriva talibanilor în estul Afganistanului, a anunţat ISAF, forţa armată a NATO din această ţară, transmite AFP.
Militari români morţi în Afganistan - cronologie Un militar român şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan duminică, 30 martie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri...
Unul din cinci copii afgani încetează din viaţă înainte de a împlini 5 ani (UNICEF) Unul din cinci copii afgani încetează din viaţă înainte de a împlini vârsta de cinci ani, a denunţat marţi UNICEF, ca răspuns la declaraţiile unui oficial al NATO care a sugerat că aceştia trăiesc în mai mare siguranţă la Kabul decât în oraşe precum Londra, Glasgow sau New York, informează agenţia spaniolă...
Rusia ar putea desfăşura grăniceri la frontiera tadjico-afgană, temându-se de instabilitatea din Afganistan /Reuters/ Rusia ia în considerare desfăşurarea de grăniceri la graniţa dintre Tadjikistan şi Afganistan, în contextul temerilor privind creşterea instabilităţii în Afganistan după retragerea trupelor NATO din această ţară, prevăzută să se încheie până la sfârşitul anului viitor, a declarat ambasadorul rus la Kabul...
SUA cer statelor europene să trimită mai mulţi militari în misiunile ONU de menţinere a păcii Ambasadoarea americană la ONU, Samantha Power, a făcut apel luni la statele europene să participe mai mult la misiunile de menţinere a păcii ale ONU, estimând că experienţa dobândită în Afganistan poate reprezenta un enorm avantaj pe teren, relatează AFP.
Armata americană, acuzată că a distrus probe privind atacul asupra spitalului MSF din Afganistan Un tanc american a intrat în ruinele spitalului din Afganistan distrus într-un atac aerian la 3 octombrie, stârnind îngrijorări că armata SUA a vrut astfel să elimine dovezi în cazul unei eventuale anchete privind comiterea unei crime de război, a relatat joi The Guardian în pagina sa online.