Cele mai citite
 


Eurodeputata Oana Antonescu susţine interzicerea tuturor spice shop-urilor din România
marţi, 23 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Eurodeputata Oana Antonescu (PPE/PDL) salută iniţiativa deputatului Mircia Giurgiu de a depune în Parlamentul României un proiect de lege privind interzicerea vânzării produselor etnobotanice şi susţine că România poate prelua modelul polonez în materie, care prevede interzicerea vânzării stupefiantelor, halucinogenelor, inhalantelor, substanţelor psihotrope, precursorilor sau a înlocuitorilor şi, cel mai important, închiderea tuturor 'magazinelor de vise' la nivel naţional, informează un comunicat de presă.
Oana Antonescu consideră că o modificare a legislaţiei în vigoare este imperios necesară, dat fiind numărul tot mai mare de consumatori, inclusiv copii, care au acces neîngrădit la astfel de substanţe extrem de nocive. Un exemplu pe care parlamentarii români îl pot avea în vedere este în vigoare în Polonia, ţară care, pe lângă interzicerea substanţelor, a introdus o serie de măsuri concrete de pedepsire a comercianţilor de substanţe psihoactive şi de desfiinţare a magazinelor de tip spice shop.

'Modificările aduse legii nr. 143/2000 trebuie să aibă în vedere nu doar interzicerea substanţelor, ci şi pedepsirea tuturor celor care vor continua să comercializeze aceste substanţe, precum şi magazinelor care vor încerca, sub un alt paravan, să introducă în ţară noi tipuri de plante etnobotanice, care nu sunt incluse în lista întocmită de Guvernul României şi prezentă în OUG 6/2010. De asemenea, va fi nevoie de un efort susţinut al autorităţilor pentru a interzice tranzacţiile online ale acestor substanţe, mai ales dacă avem în vedere că tendinţa este ca acest comerţ să se transfere pe Internet unde, cel puţin teoretic, este mult mai greu să îi prinzi şi să îi pedepseşti pe cei care vând vise', a declarat eurodeputata română.

Ea a atras încă de acum un an atenţia Comisiei Europene cu privire la riscul proliferării magazinelor de vise şi tendinţa de transferare a acestora în mediul online. Aceasta a mai declarat că va continua să susţină, atât la nivel european, cât şi în România, modificarea legislaţiei în vigoare şi că va propune o serie de măsuri concrete pentru interzicerea spice shop-urilor. 'Lupta nu trebuie dusă doar la nivel legislativ. În viitorul apropiat trebuie intensificate controalele autorităţilor statului la toate aceste magazine. Cuantumul amenzilor prevăzute în legea din Polonia pentru producerea şi comercializarea acestor substanţe ar trebui preluat şi în cazul României. Acolo amenda începe de la 5.000 de euro şi ajunge, în funcţie de cantitatea pe care o comercializezi, la 250.000 de euro. În viitoarea propunere legislativă ar trebui propusă şi amendarea celor care pun la dispoziţie spaţiul pe care un spice-shop îşi desfăşoară activitatea. Nu în ultimul rând, ar trebui traşi la răspundere şi cei care promovează aceste substanţe, de la tinerii care împart fluturaşi pe stradă cu detalii despre magazine, la cei care promovează prin bannere sau afişe publicitare acest fenomen nociv pentru societatea românească', a subliniat Antonescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Proiect de lege care ar putea creşte preţul alimentelor nesănătoase Preşedintele onorific al Federaţiei de Nutriţie, Boli Metabolice şi Diabet, Nicolae Hâncu, pregăteşte împreună cu doi parlamentari clujeni o iniţiativă legislativă care ar putea mări preţul alimentelor considerate nesănătoase, ca o măsură de descurajare a populaţiei în consumarea lor.
Cluj: Deputatul Mircia Giurgiu propune înfiinţarea Zilei Ambulanţei Cluj-Napoca, 1 nov /Agerpres/ - Deputatul democrat-liberal Mircia Giurgiu a iniţiat un proiect de lege, împreună cu sindicatele ambulanţierilor, pentru instituirea unei zile dedicate acestui serviciu, în data de 28 iulie.
Cluj: Proiect de lege pentru marcarea produselor alimentare Deputatul PDL Mircia Giurgiu a pregătit un proiect legislativ privind marcarea mai clară a conţinutului produselor alimentare, în sensul că pe etichetele alimentelor ar trebui să fie trecute mai puţine informaţii, într-un mod mai inteligibil şi care să iasă mai bine în evidenţă.
Cluj: Proiect de lege împotriva comercializării plantelor cu efect halucinogen Deputatul PDL Mircea Giurgiu propune adoptarea unui proiect de lege privind interzicerea tuturor plantelor şi substanţelor cu efect halucinogen.
Mircia Giurgiu (PDL) şi nutriţionistul Nicolae Hâncu propun iaurt pentru elevi Deputatul PDL Mircia Giurgiu şi preşedintele Federaţiei române de diabet, nutriţie şi boli metabolice, Nicolae Hâncu, propun un proiect de lege prin care să existe posibilitatea ca laptele oferit elevilor prin programul guvernamental destinat lor să poată fi înlocuit cu iaurt.
Galaţi: Conservatorii vor scoaterea magazinelor de vise în afara localităţilor Purtătorul de cuvânt al Partidului Conservator, deputatul Bogdan Ciucă, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că s-a iniţiat un nou proiect de lege, semnat de reprezentanţi ai tuturor grupurilor parlamentare, prin care se doreşte ca magazinele care comercializează substanţe cu efecte psihotrope...