Cele mai citite
 


Malnutriţia reduce sensibil speranţa de viaţă a nord-coreenilor (raport)
marţi, 23 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Nord-coreenii trăiesc în medie cu 11 ani mai puţin decât vecinii lor sud-coreeni din cauza malnutriţiei, care provoacă serioase probleme la naştere şi tot mai multe decese, menţionează un raport al guvernului publicat luni, la Seul, citat de Yonhap şi AFP.
În medie, speranţa de viaţă a nord-coreenilor este de 69 de ani, cea mai mică de la începutul anilor '90, înainte ca Republica Populară Democrată Coreeană /RPDC, Coreea de Nord/ să fie lovită de foamete, conform agenţiei sud-coreene de statistică.

În RPDC, bărbaţii trăiesc în medie 64,9 ani iar femeile 71,7 ani, faţă de 76,2 ani, respectiv 82,9 ani, în Republica Coreea /Coreea de Sud/, conform statisticilor ONU şi ale Phenianului.

Amintitul raport arată că, în ultimii zece ani, în RPDC au murit din cauza foametei aproximativ 610.000 locuitori.

În elaborarea documentului, agenţia sud-coreeană de statistică a folosit rezultate ale recensămintelor din 1993 şi 2008 transmise ONU de către Phenian, dar şi cifre furnizate de experţi în domeniu şi de refugiaţi nord-coreeni.

'Criza alimentară din Coreea de Nord este similară unei înfometări perpetue, ale cărei efecte persistă o lungă perioadă de timp. Se pare că foametea a afectat ciclul de viaţă în ansamblul populaţiei nord-coreene', conform unui comunicat al instituţiei sud-coreene.

Criza alimentară a provocat malnutriţie severă în special în rândurile femeilor, copiilor şi persoanelor vârstnice, sporind nivelul mortalităţii la femeile fertile şi la copiii mici.

În ultimii ani, situaţia a intrat într-un uşor proces de ameliorare, graţie ajutorului alimentar internaţional primit de RPDC dar şi sporirii producţiei locale.

Conform FAO, aproximativ cinci milioane de nord-coreeni vor suferi de lipsuri alimentare în perioada 2010-2011, din cauza secetei şi a inundaţiilor care au afectat cele două ţări surori.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Criza economică ameninţă progresele realizate în materie de speranţă de viaţă /OMS/ Criza economică ar putea ameninţa progresele înregistrate în materie de speranţă de viaţă în Europa dacă guvernele decid să îşi reducă bugetul alocat sănătăţii, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ într-un raport publicat miercuri, preluat de France Presse.
OCDE: Speranţa de viaţă în UE a crescut la peste 79 de ani; în România este sub 75 de ani Speranţa de viaţă a crescut semnificativ din anii '90 în Uniunea Europeană, la peste 79 de ani, dar există în continuare disparităţi puternice între ţări, se arată într-un raport anual privind sănătatea în Europa publicat miercuri de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), relatează...
Oamenii trăiesc mai mult, dar sunt mai bolnavi /studiu/ Aproape pretutindeni în lume, oamenii trăiesc mai mult şi mor mai puţini copii. În schimb, lumea se confruntă cu bolile şi dizabilităţile vieţii moderne, relevă cel mai amplu studiu realizat până acum privind speranţa de viaţă şi principalele ameninţări la adresa sănătăţii, citat de Associated Press...
Speranţa de viaţă: diferenţe considerabile între ruşi şi europenii din Vest Speranţa de viaţă a europenilor a crescut la nivel global din 1990, dar diferenţa rămâne foarte importantă între Europa de Vest şi unele ţări din fosta Uniune Sovietică, mai ales Rusia, potrivit unei serii de studii publicate miercuri în revista britanică Lancet.
Speranţa de viaţă cu menţinerea unei stări bune de sănătate stagnează în Europa Europenii trăiesc până la vârste din ce în ce mai înainte, dar speranţa lor de viaţă cu menţinerea unei stări de sănătate bune după vârsta de 65 de ani stagnează din 2005 la circa 8,8 ani pentru bărbaţi şi 8,6 ani pentru femei, relevă statistici făcute publice la Paris, citate marţi de AFP.
Prea mulţi tineri europeni sunt supraponderali sau obezi (raport) Speranţa de viaţă la naştere a crescut cu şase ani în Uniunea Europeană (UE) din 1980, dar, în pofida campaniilor de informare, prea mulţi adolescenţi sunt obezi şi fumează, cu riscul de a face accidente vasculare şi cancere, două din principalele cauze ale mortalităţii, se arată într-un raport publicat...