Cele mai citite
 


Facturile medicale aruncă 100 de milioane de oameni pe an în sărăcie (raport OMS)
marţi, 23 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Finanţarea sectorului de sănătate de către guverne rămâne insuficientă în întreaga lume, 100 de milioane de persoane fiind aruncate în sărăcie de cheltuielile medicale, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în raportul său anual publicat luni, relatează AFP şi Reuters.
'În ţările în care finanţarea sistemului sanitar este în mare parte asigurată de facturarea directă a îngrijirilor către beneficiari, cheltuielile de sănătate împing în fiecare an 100 de milioane de persoane în sărăcie', explică raportul pe 2010 privind sănătatea al OMS.

Ţările cele mai sărace sunt cele mai afectate de aceste situaţii, dar nu numai. Documentul OMS prezentat la Berlin unde începe luni o conferinţă ministerială privind finanţarea sănătăţii indică faptul că, potrivit unui studiu realizat la Harvard, bolile sau facturile medicale au contribuit în 2007 la 62% din numărul total de falimente familiale din SUA, faţă de 50% în 2001.

'Nimeni nu trebuie condamnat la ruină pentru a beneficia de îngrijiri medicale', şi-a exprimat indignarea directoarea generală a OMS, Margaret Chan, citată într-un comunicat.

'Este pur şi simplu inacceptabil', a subliniat la rândul său directorul Departamentului de finanţare a sistemelor de sănătate ale organizaţiei, David Evans.

Pentru OMS, una dintre cele mai bune metode împotriva falimentelor familiale constă în creşterea nivelului preplăţilor, care evită facturarea directă a îngrijirilor medicale către pacienţi. Un sistem care se bazează pe un fond în comun alimentat din taxe sau asigurări este 'baza cea mai eficientă şi mai echitabilă pentru creşterea populaţiei acoperite', susţine dr. Chan.

Dar 'lumea rămâne departe de acoperirea universală' asupra realizării căreia s-au angajat cele 192 state membre ale OMS în 2003, apreciază organizaţia.

OMS recunoaşte că presiunea financiară legată de criză, îmbătrânirea generală a populaţiei care suferă tot mai mult de maladii cronice, precum şi tratamentele scumpe constituie provocări care impun creşterea finanţării din sănătate.

Dar, apreciază OMS, sunt posibile numeroase îmbunătăţiri în sensul unei acoperiri universale, graţie unor măsuri simple, plecând de la o mai bună utilizare a resurselor.

În condiţiile în care '20 până la 40% din ansamblul cheltuiellilor din sănătate au fost risipite' din cauza ineficienţei, numai o gestiune mai bună a cheltuielilor spitaliceşti 's-ar putea traduce printr-o creştere de productivitate de 15%', conform raportului.

În plus, s-ar putea obţine mai multe fonduri printr-un sistem 'mai eficient de impozitare'. Astfel, raportul OMS citează un studiu conform căruia 22 de ţări ar putea obţine un plus de 1,42 miliarde de dolari pentru sănătate din creşterea cu 50% a taxei pe tutun.

Anumite ţări au dat deja exemplu, precum Gabon şi Thailanda, care a introdus o asigurare universală plătită prin impozite, explică David Evans.

OMS admite însă că ţările cu venituri scăzute nu vor putea să iasă din criză singure şi că vor avea nevoie de ajutorul crucial promis de economiile dezvoltate.

Dacă toate statele donatoare îşi vor respecta angajamentele de a vărsa 0,7% din PIB pentru ajutorul public de dezvoltare 'vor putea fi salvate trei milioane de vieţi suplimentare până în 2015', a estimat organizaţia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată de segregarea persoanelor în vârstă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este îngrijorată de segregarea persoanelor în vârstă, subliniind că acest lucru are consecinţe semnificative asupra sănătăţii lor mentale şi fizice, potrivit unui raport publicat joi.
OMS cere taxe mai mari la tutun pentru a reduce numărul de victime Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi guvernelor să impună accize mai mari la tutun şi produsele derivate pentru a reduce numărul deceselor provocate de tabagism şi a genera fonduri pentru sistemele medicale publice, relatează EFE.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, marţi, guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr pentru a combate obezitatea în lume, în condiţiile în care un adult din trei este supraponderal, considerând că în acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse.
Alertă OMS: Numărul adulţilor cu diabet a crescut de patru ori în ultimii 35 de ani Circa 422 milioane de adulţi din întreaga lume suferă de diabet, de patru ori mai mult decât în anul 1980, potrivit primului raport privind cazurile de diabet la nivel mondial publicat miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care subliniază "amploarea enormă" a acestei boli cronice al cărei...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii publică recomandări provizorii de utilizare a bedaquilinei în tratamentul tuberculozei cu rezistenţă polimedicamentoasă Janssen-Cilag International NV (Janssen) salută astăzi apariţia recomandărilor provizorii elaborate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) privind utilizarea bedaquilinei în tratamentul tuberculozei (TB) pulmonare cu rezistenţă plurimedicamentoasă (multi-drug resistant tuberculosis, MDR-TB) drept...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat sfărşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi sfârşitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, avertizând că Guineea, Liberia şi Sierra Leone rămân cu un risc ridicat de mici focare suplimentare ale acestei maladii, anunţă agenţiile de presă internaţionale.