Cele mai citite
 


Lucian Duţă (CNAS): Fondul asigurărilor de sănătate va intra în 2011 cu un deficit de trei miliarde lei
marţi, 23 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat, luni, în cadrul conferinţei cu tema 'Radiografia sistemului de sănătate', că CNAS va intra în 2011 cu un deficit de trei miliarde de lei.
El a menţionat că 4,5 milioane de plătitori care cotizează la fondul de sănătate cu 10,7% trebuie să asigure fondurile pentru cei peste 20 milioane de locuitori. Bugetul Casei şi al Ministerului Sănătăţii este de aproximativ cinci miliarde de euro.
Cei mai mulţi bani se duc către spitale, iar din aceste fonduri spitalele folosesc pentru cheltuielile de personal 75% , cam 10% pentru întreţinere şi restul pentru serviciile de sănătate, or cu aceste fonduri nu pot fi asigurate servicii de calitate, a susţinut acesta.
În România se alocă pentru sănătate 200 de euro pe cap de locuitor, în timp ce în Europa Occidentală se discută de la 1.000 euro pe cap de locuitor.
'Anul 2009 s-a încheiat cu un deficit 2,8 miliarde lei, bani care s-au rostogolit în 2010 şi au apărut în bugetul pe 2010. Anul 2010 este anul practic în care avem cele mai mari probleme în sistemul de finanţare', a explicat preşedintele CNAS, adăugând că deficitul este de 2,5 - 3 miliarde lei şi se pune acut problema ce se va face în 2011 când, dacă nu va exista o finanţare corespunzătoare, bugetul va fi scăzut cu această sumă.
Referindu-se la necesitatea sistemului privat de sănătate, preşedintele CNAS a evidenţiat că în acest moment nimeni nu este interesat de asigurările private dacă nu se va face deductibilitate fiscală, iar acest lucru depinde de Ministerul Finanţelor.
'Nu se pot face previziuni în sistemul de sănătate din România', a mai spus dr. Lucian Duţă. În opinia sa, criza majoră din sănătate o constituie lipsa resurselor umane.
Preşedintele CNAS a mai spus că atâta vreme cât nu va exista nişte grile pentru spitale, Casa, potrivit contractului, trebuie să dea bani tuturor spitalelor publice chiar dacă acestea asigură sau nu servicii de calitate.
El a mai spus că este necesar să se adopte pachetul de servicii de bază pentru a se cunoaşte clar ce parte trebuie să plătească CNAS şi ar trebuie ca cei 11 milioane de exceptaţi să contribuie şi ei la fondul de asigurări de sănătate.
La rândul său, vicepreşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), dr. Sorin Popescu, a declarat, pentru AGERPRES, că datoriile sistemului de sănătate sunt mai mari de trei miliarde lei şi dacă nu se vor găsi soluţii vor exista mari probleme.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Preşedintele CNAS susţine că de la 1 octombrie coplata nu se va aplica şi bolnavilor cronic Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat miercuri că bolnavii cronic nu vor trebui să plătească în plus, de la 1 octombrie, pentru medicamentele compensate.
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
CNAS: Actualizarea preţurilor la medicamente, sursă de finanţare pentru tratamentele inovatoare Bucureşti, 24 feb /Agerpres / - Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a salutat marţi decizia Ministerului Sănătăţii de a solicita deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz...
CNAS: Au fost semnate contractele de finanţare pentru reţeaua electronică şi cardul electronic Bucureşti, 18 feb /Agerpres/ - Contractele pentru finanţarea introducerii reţelei electronice şi a cardului electronic, două componente importante pentru Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au fost semnate, vineri, în prezenţa premierului Emil Boc, de către ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme...
PM Ponta: Casa Naţională de Asigurări de Sănătate nu se desfiinţează, se reorganizează sistemul de sănătate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu se va desfiinţa, însă sistemul de sănătate va fi reorganizat astfel încât Casele judeţene de sănătate să îşi reducă cheltuielile de personal şi de bunuri şi servicii, a anunţat joi premierul Victor Ponta.