Cele mai citite
 


Iaşi: Un seropozitiv intenţionează să dea Ministerul Sănătăţii în judecată din cauza lipsei medicamentelor
marţi, 23 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un ieşean intenţionează să cheme în instanţă Ministerul Sănătăţii pentru că nu îşi mai poate urma tratamentul specific persoanelor seropozitive în urma epuizării aproape în totalitate a stocului din farmacia spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
'Zilele trecute unul dintre beneficiari a solicitat să-l sprijinim pentru a da în judecată Ministerul Sănătăţii întrucât i se încalcă drepturile odată ce nu i se pune la dispoziţie tratamentul necesar persoanelor cu HIV/SIDA. Ca organizaţie noi vom sprijini necondiţionat orice demers al beneficiarilor noştri pentru care tratamentul înseamnă viaţă', a declarat Angela Achiţei, preşedintele executiv al ADV România.

Aceasta a spus că în multe dintre cazuri se practică achiziţiile 'pe datorie' de la alte spitale sau chiar de la producători astfel încât bolnavii cu HIV/SIDA să nu-şi întrerupă tratamentul. Există însă şi un caz în care un astfel de bolnav nu mai poate apela la tratamentul cu 'medicamentele de împrumut'. Bărbatul este decis să apeleze la instanţă, atât ministerul Sănătăţii cât şi Casa Asigurărilor de Sănătate, de teama consecinţelor pe care le poate avea din cauza nerespectării schemei de tratament după data de 14 decembrie când i se vor termina medicamentele.

'Mi s-a încălcat dreptul la viaţă. Programul HIV/SIDA este derulat de Ministerul Sănătăţii, care şi-a asumat acest program care este în conformitatea normelor internaţionale. Mi-a încălcat dreptul la viaţă. Vreau să dau în judecată şi Ministerul şi Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate. Pentru a nu-mi întrerupe tratamentul, am împrumutat medicamentele de la alţi pacienţi', a declarat bolnavul.

Prof. dr. Carmen Dorobăţ, directorul Spitalului de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi, a declarat, pentru AGERPRES, că în farmacia spitalului stocul de medicamente pentru programul persoanelor cu HIV este foarte limitat. 'Cu toate că am depus mai multe solicitări atât telefonice cât şi scrise la Casa Judeţeană a Asigurărilor Sociale de Sănătate (CJASS) cât şi la Casa Naţională de suplimentare a bugetului, pentru ultimele două luni ale anului, a programului naţional pe HIV/SIDA, demersurile n-au avut niciun ecou. În depozit mai avem nişte medicamente, dar care nu sunt suficiente pentru a acoperi scheme complete de tratament', a explicat prof. dr. Carmen Dorobăţ.

În timp ce conducerea Spitalului de Boli Infecţioase aşteaptă încă un răspuns, directorul CJASS Iaşi, Iulian Şerban, îşi declină competenţa întrucât fondurile pentru programul HIV/SIDA sunt alocate de Casa Naţională a Asigurărilor Sociale de Sănătate.

În prezent, la centrul regional de la Spitalul de Boli Infecţioase există în evidenţe 1.349 de persoane infectate cu HIV/SIDA, cu 100 mai mult decât anul trecut. Peste 250 dintre aceştia sunt din judeţul Iaşi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Bolnavii HIV/SIDA au rămas fără medicamente Viaţa a peste 1.500 de persoane diagnosticate cu HIV/SIDA este pusă în pericol deoarece Spitalul de Boli Infecţioase Sfânta Parascheva din Iaşi a epuizat stocul de medicamente necesare acestor bolnavi.
Iaşi: Bolnavii infectaţi cu HIV au rămas fără medicamente Medicii atrag atenţia că 1.400 de persoane infectate cu HIV care locuiesc în zona Moldovei nu îşi mai pot urma tratamentul din cauză că lipseşte unul dintre medicamente.
Adrian Streinu-Cercel: Majoritatea celor infectaţi cu HIV sunt tineri din grupa de vârstă 20-30 ani Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat miercuri, într-o conferinţă de presă prilejuită de marcarea Zilei Internaţionale de Luptă împotriva HIV/SIDA, că în primele şase luni ale anului în România au fost diagnosticate 129 de noi cazuri de infecţii cu HIV, dintre care 62 la consumatorii de droguri...
Bolnavii cronici înregistrează sincope în asigurarea tratamentului Bucureşti, 15 dec /Agerpres/ - Un număr de 1.000 de pacienţi cu HIV/SIDA, peste 200 de persoane cu afecţiuni oncologice şi aproximativ 300 de pacienţi cu hepatită B şi C au întrerupt tratamentul pentru că nu au găsit medicaţia, au anunţat miercuri, în conferinţă de presă, reprezentanţii Coaliţiei Or...
Iaşi: Reprezentanţii companiei 'Antibiotice' anunţă că îl vor da în judecată pe medicul Cîrstoveanu Compania Antibiotice SA intenţionează să-l dea în judecată pe medicul Cătălin Cîrstovanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii M.S. Curie din Bucureşti, după declaraţiile acestuia referitoare la lipsa de efect a medicamentelor generice produse...
România - un exemplu prin programul HIV/ SIDA Bucureşti, 3 dec /Agerpres/ - Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat, joi, că programul românesc de luptă împotriva HIV/ SIDA reprezintă o realitate.