Cele mai citite
 


Numărul infecţiilor cu HIV, în scădere /raport/
miercuri, 24 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul de noi infectări cu virusul HIV continuă să se afle în recul, potrivit ultimului raport anual al organizaţiei ONUSIDA, publicat marţi la Geneva. Raportul mai constată însă că doar 35% dintre cei infectaţi din ţările în curs de dezvoltare au acces la tratamente antiretrovirale, informează AFP şi EFE.
Potrivit cifrelor ONUSIDA, un număr de 2.6 milioane de oameni au contractat virusul care provoacă sindromul imunodeficienţei /SIDA/ în anul 2009, adică ritmul infecţiilor a scăzut cu aproape o cincime în ultimii zece ani. Numărul persoanelor care trăiesc cu HIV este estimat în prezent la 33.3 milioane.

De la apariţia maladiei, la începutul anilor 80, circa 60 de milioane de persoane au fost infectate cu HIV şi 30 de milioane de oameni au murit din cauza bolii. Dacă în 1999 epidemia de SIDA înregistra un maxim, de atunci numărul de cazuri noi de contractare a HIV a scăzut cu 19%.

Directorul executiv al ONUSIDA, Michel Sidibe, şi-a exprimat satisfacţia faţă de aceste tendinţe şi încrederea în 'ce ne rezervă viitorul comun'.

Mai mult, HIV este tot mai puţin răspândit în rândul tinerilor din cele 15 ţări cele mai afectate de epidemie, infectările înregistrând o scădere cu 25% datorită adoptării de practici sexuale cu grad scăzut de risc, se subliniază în raport.

Cu toate acestea, mai relevă documentul, din cele 15 milioane de persoane cu HIV care trăiesc în state în curs de dezvoltare doar 5.2 milioane primesc un tratament adecvat, iar alte 10 milioane nu au acces la antiretrovirale.

În acest context, raportul precizează că în 2009 au fost investiţi în lupta împotriva HIV/SIDA aproape 16 /15.9/ miliarde de dolari, în întreaga lume, cu circa 10 miliarde mai puţin decât cele 26.8 miliarde necesare pentru finanţarea răspunsului la epidemie în 2010.

Pe regiuni, cele mai multe persoane purtătoare ale virusului se află în Africa subsahariană - 22.5 milioane, 5% prevalenţa virusului în rândul adulţilor, urmată de Asia de sud şi sud-est, cu 4.1 milioane, America centrală şi de sud, cu 1.4 milioane, şi Asia de est, cu 770.000 de cazuri. În America de nord numărul celor infectaţi este estimat la 1.5 milioane, iar în Europa occidentală şi centrală - 820.000.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România, în pericol de epidemie de HIV România este în pericol să cadă pradă unei epidemii de HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile în lipsa banilor destinaţi prevenirii contactării virusului, avertizează experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citaţi de revista americană Time, în ediţia din 13-20 septembrie.
ONU: numărul cazurilor de noi îmbolnăviri cu HIV/SIDA a scăzut din 2001 În ultimul deceniu s-au înregistrat o scădere cu 25% a numărului cazurilor de noi îmbolnăviri cu HIV, o reducere a deceselor provocate de SIDA şi 'un progres fără precedent' la accesul la tratament şi la serviciile de prevenţie şi îngrijire, afirmă într-un raport dat publicităţii joi seara Programul...
Virusul HIV progresează în Europa, însă cazurile de SIDA sunt în scădere /raport/ Virusul SIDA /HIV/ a continuat să progreseze în Europa în 2010, dar tratamentele fac să scadă numărul de cazuri unde boala se declanşează efectiv, potrivit unui raport comun al Centrului European de Control şi Prevenţie a Bolilor /ECDC/ şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, publicat miercuri şi...
Conferinţa Mondială asupra SIDA: Oportunitate de armonizare a strategiilor pentru combaterea acestui flagel Cea de-a 20 Conferinţă internaţională asupra SIDA, care a avut loc între 20 şi 25 iulie, la Melbourne (Australia), a fost o oportunitate pentru experţi de a se întâlni, a schimba impresii şi a armoniza strategiile pentru combaterea acestui flagel, care a provocat moartea a peste 30 de milioane de oameni...
Europa de Est şi Asia Centrală, cea mai mare rată din lume a îmbolnăvirilor cu HIV (ONU) Epidemia de HIV se răspândeşte într-un ritm alarmant în Europa de Est şi în Asia Centrală, fiind susţinută de folosirea la scară mare a drogurilor, de practicarea sexului neprotejat şi de stigma socială severă care îi împiedică pe cei bolnavi să ceară ajutor, au dezvăluit luni Naţiunile Unite, informează...
Femeile, mult mai afectate de SIDA decât bărbaţii, pe plan mondial Femeile sunt mult mai afectate de SIDA decât bărbaţii şi mai vulnerabile la contractarea virusului HIV, potrivit experţilor participanţi la cea de-a 19-a Conferinţă Internaţională privind SIDA de la Washington, care au făcut apel la acţiune pentru remedierea acestei probleme, relatează AFP.