Cele mai citite
 


Irinel Popescu - Suplimentarea bugetului Sănătăţii, necesară
marţi, 26 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Târgu Mureş, 26 mai /Agerpres/ - Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Irinel Popescu, a declarat sâmbătă, la Târgu Mureş, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de suplimentarea bugetului alocat Sănătăţii, în caz contrar existând riscul intrării într-un blocaj financiar.

Potrivit acestuia, mai multe unităţi spitaliceşti mari din ţară, printre care şi Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, riscă să rămână fără finanţare, sumele alocate pentru medicamente şi materiale sanitare fiind foarte mici. "Există spitale la care, din diverse motive, finanţarea asigură aproape exclusiv salariile personalului medical. Şi, ca atare, nu pot funcţiona în aceste condiţii. Segmentul pentru medicamente şi materiale sanitare de care au nevoie bolnavii a devenit atât de modest, încât spitalele riscă să nu mai poată funcţiona. Unele dintre spitalele mari sunt în această situaţie. Iată chiar exemplul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, care, cu un buget de criză, neputând să renunţe la regimul de salarizare şi numărul de salariaţi, riscă să nu mai aibă bani pentru a acoperi necesităţile pacienţilor" - a spus Irinel Popescu.

El a susţinut că Guvernul ar trebui să suplimenteze fondurile alocate Sănătăţii, pentru că sumele strânse la CNAS din contribuţiile de asigurări de sănătate sunt insuficiente. Şi aceasta în condiţiile în care deja s-au acumulat datorii în sistem.

"Sistemul trebuie ajutat urgent ca să nu se blocheze mai mult. Soluţia este în primul rând o finanţare suplimentară pe care Guvernul să şi-o asume, deoarece, din motive de fiscalitate, procentul de 5,2 la angajatori şi 5,5 la angajaţi a rămas acelaşi. CNAS nu are mecanisme de a colecta sume suplimentare. Aceste sume sunt absolut necesare pentru deblocarea sistemului" - a afirmat Popescu.

Totodată, preşedintele CNAS este de părere că trebuie regândită finanţarea spitalelor şi, de asemenea, sănătatea trebuie declarată drept prioritate naţională.

"Eu cred că, în aceste condiţii de criză, se poate renunţa la multe, dar nu la sănătate", a apreciat el. AGERPRES/ (Dorina Matiş)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ciurchea(CNAS): România, prin introducerea medicamentelor de ultimă generaţie, le are pe absolut toate pe piaţă Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că prin introducerea a 50 de noi medicamente de ultimă generaţie, România se poate lăuda că are absolut toate me...
Dr. Radu Crişan: IBCvT Târgu Mureş a tratat 5.700 de pacienţi cu un buget pentru 5.000 Şeful Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş, dr. Radu Crişan, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia are finanţare pentru 5.000 de cazuri, în condiţiile în care a tratat 5.700, exprimându-şi speranţa ca bugetul pentru anul viitor să nu fie...
Dr.Lucian Duţă (CNAS):Vom transfera bani din decembrie pentru noiembrie pentru finanţarea spitalelor Dr. Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat, miercuri, că va transfera bani din decembrie pentru luna noiembrie în vederea finanţării spitalelor.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
CNAS va derula un subprogram de radioterapie în cadrul Programului naţional de oncologie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va derula un subprogram de radioterapie, parte integrantă a Programului naţional de oncologie, a anunţat marţi preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.
Braşov: Preşedintele CNAS spune că există fondurile necesare asigurării salariilor medicilor până la sfârşitul anului Braşov, 27 aug /Agerpres/- Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Cristian Buşoi i-a asigurat marţi pe medicii braşoveni că există fondurile necesare plăţii salariilor lor până la sfârşitul anului.