Cele mai citite
 


Bihor: Măsuri de restructurare pentru rentabilizarea spitalelor orădene
miercuri, 24 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Primarul Ilie Bolojan a anunţat marţi, după o şedinţă cu conducerile celor cinci spitale din Oradea, o serie de măsuri de restructurare propuse pentru rentabilizarea acestora, dar şi pentru autorizarea Spitalului Clinic Judeţean, cea mai mare unitate sanitară din judeţ.
Din cauza numărului prea mare de paturi şi a circuitelor medicale nerespectate în unele secţii, Spitalul Judeţean nu are autorizare de funcţionare, motiv pentru care comitetul director care coordonează managementul unitar al spitalelor orădene a propus reducerea numărului de paturi de la 813 la 510, precum şi mutarea sau restructurarea unor secţii între Spitalul municipal şi cel judeţean, ambele clădiri aflându-se în ample lucrări de reabilitare, cu fonduri de la minister.

'Lucrările de modernizare la Spitalul Municipal vor fi finalizate în februarie-martie, anul viitor, când tot spitalul va fi complet reabilitat, iar Spitalul Judeţean va prezenta, în toamnă, condiţii foarte bune. Propunerile de restructurare respectă toate circuitele necesare autorizării, astfel încât cred că în toamna anului 2011 Spitalul Judeţean va fi autorizat', a declarat primarul Bolojan.
El a precizat, în conferinţă de presă, că după analiza situaţiei economice a unităţilor cu paturi s-a ajuns la concluzia că situaţia este 'staţionară spre proastă', deoarece există încă restanţe din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate pentru plata serviciilor asigurate de spitale.

Primarul a menţionat că se urmăreşte un rulaj mai mare de bolnavi, în condiţiile în care CAS plăteşte în funcţie de numărul de cazuri rezolvate, ceea ce implică o mai bună organizare, curăţenie exemplară, o dotare mai bună pentru analize mai rapide, dar şi o atitudine mai operativă a unora dintre medici.

'Această atitudine se va schimba treptat. Două priorităţi avem acum: lucrările de reabilitare ale spitalelor şi partea de restructurare. Când spaţiile vor avea condiţii foarte bune, când sistemul va fi corect dimensionat şi dotarea va fi la standarde, mingea va trece în terenul corpului medical. Va fi a doua etapă. Este greu astăzi să ai pretenţii. Dar sistemul medical trebuie orientat către pacient', a spus primarul.

Bolojan a amintit şi documentul convenit de Guvernul României cu FMI de a reduce în cursul anului viitor numărul internărilor în spitale cu 10%, situaţie în care, estimează el, pârghia folosită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va fi cea financiară, adică de a nu achita decât un număr de servicii.
De aceea, a solicitat conducerilor spitalelor să aibă în vedere asigurarea internărilor pentru cazurile care se justifică, să evite internările din motiv social, analizele de laborator să se facă imediat, pentru ca în final să fie scurtată durata de spitalizare a bolnavilor acut. Tot pentru reducerea cheltuielilor, să se achiziţioneze medicamente mai puţin costisitoare.

Ilie Bolojan a declarat, pentru AGERPRES, că managementul unitar al spitalelor orădene permite restructurarea şi măsuri de reformă într-un sistem sanitar altfel greu de schimbat.
'O abordare unitară ne permite să venim cu nişte propuneri care nu sunt foarte populare pentru cei care se simt afectaţi, care gândesc 'un pat-un pacient-un venit', nu pentru sistemul public, desigur. Apoi este posibil mai uşor un transfer de la un spital la altul, de la o secţie la alta. Sunt măsuri nu foarte comode, dar care trebuie luate. Gândiţi-vă ce se va întâmpla cu judeţele unde nu se face nimic. Vom reaşeza sistemul pe nişte baze normale şi-l vom perfecţiona. Cine va face aceste lucruri în acest an se va pregăti practic pentru anii viitori, pentru că sistemul nu mai poate funcţiona ca şi până acum. Bugetele nu se arată să crească anul viitor, angajamentul cu FMI va presa să se reducă numărul de internări', a precizat primarul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Primăria Oradea a preluat Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, Radu Ţîrle, şi primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, au semnat marţi documentele protocolului de predare-primire al managementului celui mai mare spital din Bihor, Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă, de la CJ la primărie.
Bihor: Lucrări de modernizare la Maternitatea din Oradea şi la Spitalul Judeţean Clinica de Obstetrică Ginecologie din Oradea va fi amenajată la standarde europene, prin Proiectul de Reformă a Sectorului Sanitar APL 2 Componenta 1 - Asistenţă medicală maternă şi neonatală, finanţat din acordurile de împrumut cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi cu...
Managerul Spitalului Judeţean Bihor reclamă Casa de Asigurări de Sănătate pentru subfinanţare cu bună-ştiinţă Managerul celui mai mare spital din judeţul Bihor, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, dr. Gheorghe Carp, a reclamat, vineri, relaţia cu Casa de Asigurări de Sănătate despre care susţine că generează subfinanţarea spitalului pentru cel puţin 700 de cazuri lunar.
Bihor: Primarul Bolojan a vizitat trei obiective de investiţii din municipiul Oradea Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan a prezentat marţi pe teren, în ultima conferinţă de presă a anului 2011, stadiul lucrărilor la patru proiecte mari de investiţii ale municipalităţii, realizate prin fonduri europene.
Bihor: Lucrări de reabilitare în spitalele orădene, anunţate de autorităţi Oradea, 27 oct /Agerpres/ - Reprezentanţii Primăriei Oradea şi ai Consiliului Judeţean Bihor au anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă comună, o serie de măsuri pentru reabilitarea şi modernizarea spitalelor orădene, inclusiv a celui mai mare spital judeţean, preluat recent de primărie de la CJ...
Bihor: Primarul Bolojan apreciază poziţia MS în privinţa criteriilor de internare în spitale Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a apreciat, miercuri, într-o conferinţă de presă, poziţia Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte criteriile de internare în spital, un proiect anunţat recent de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.