Cele mai citite
 


Cseke Attila: Riscul de contaminare prin consumul de apă este eliminat în zonele urbane din România
miercuri, 24 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat marţi, cu prilejul celei de-a doua întâlniri a părţilor pentru Protocolul asupra apei şi sănătăţii, că în România apa furnizată prin sistem centralizat este o apă simplă, proprie consumului uman.
El a subliniat că procesul de dezinsecţie este larg utilizat de către producătorii de apă, astfel încât riscul de contaminare bacteriană este practic eliminat în zonele urbane.
Cseke Attila a evidenţiat importanţa conferinţei privind apa şi sănătatea având în vedere că apa este esenţială pentru menţinerea vieţii, iar cantitatea şi calitatea apei constituie o condiţie fundamentală pentru promovarea sănătăţii şi pentru dezvoltarea durabilă, iar toată lumea trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru acest lucru.

MS este implicat prin acţiunile sale în asigurarea obiectivului de a furniza apa potabilă corespunzătoare de calitate, un rol important revenind însă şi autorităţilor publice locale, a spus ministrul.
Responsabilul sanitar a evidenţiat că reuniunea reînnoieşte angajamentul politic al tuturor statelor prezente la întâlnire, în vederea îndeplinirii tuturor eforturilor necesare pentru atingerea ţintei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a asigura apă potabilă sigură pentru toţii copiii la nivel mondial până în 2020.

Ministrul Sănătăţii a reliefat că România nu are probleme deosebite în ceea ce priveşte focarele bolilor transmisibile asociate apei.
În perioada 2005-2008 nu au fost raportate focare de boli transmisibile asociate apei şi niciun caz de holeră nu a fost înregistrat pe teritoriul României, doar sporadic s-au înregistrat valori neconforme ale parametrilor microbiologici în special în mediul rural cu tendinţă evidentă de scădere după 2005.

În anii 2007 şi 2008 în România s-au înregistrat doar câte două cazuri de febră tifoidă şi paratifoidă, ţara noastră clasificându-se în rândul ţărilor europene cu incidenţă mai mică de 0,1 la o sută de mii cazuri de febră/tifoidă/paratifoidă.
Incidenţa hepatitei a scăzut de la 8.278 de cazuri de îmbolnăviri în 2005 la 4.990 cazuri noi în 2007.

Această scădere, a subliniat ministrul, demonstrează un acces îmbunătăţit la surse sigure de apă, precum şi sensibilizarea publicului şi îmbunătăţirea deprinderilor de igienă personală. Bolile diareice şi acute se pot transmite prin alimente, apă, aer, şi sau factori de mediu.
Cazurile diareici acute au fost datorate consumului de alimente contaminate nu apei potabile, neexistând o corelaţie semnificativă între cazurile de boli diareice şi calitatea apei consumate de populaţiei', a explicat ministrul.
Cseke Attila a apreciat deosebit conţinutul proiectului de Ghid privind supravegherea bolilor asociate apei şi a proiectului de ghid tehnic privind stabilirea, implementarea şi evaluarea sistemelor de supraveghere a bolilor asociate apelor.

'Pornind de la obligaţiile Părţilor din protocolul apa şi sănătatea, prezentul document ia în calcul toate componentele care implementează menţinerea dezvoltarea şi consolidarea sistemului de supraveghere a bolilor asociate apei. Ghidul privind supravegherea bolilor asociate apei furnizează o serie de date însemnate pentru acţiunile pe care le au de îndeplinit autorităţile de sănătate locale şi naţionale care trebuie să colecteze, să analizeze datele, şi să elaboreze rapoarte sintetice care trebuie furnizate inclusiv publicului larg care să fie informat de faptul că sistemul de supraveghere are rolul de a îmbunătăţii sănătatea publică', a spus Cseke Attila.

La rândul său, ministrul mediului, Borbely Laszlo, a evidenţiat importanţa reuniunii găzduite de România în aceste zile, sub auspiciile Comisiei Economice pentru Europa Naţiunilor Unite, OMS - Biroul Regional pentru Europa, şi a organizaţiilor guvernamentale şi nonguvernamentale.
România a rectificat protocolul Apa şi sănătatea din anul 2000 prin adoptarea sa prin legislaţia internă şi a urmărit partea activă în acţiunile desfăşurate în cadrul protocolului alături de alte 37 de state.

Scopul protocolul este protejarea sănătăţii cetăţenilor prin gestionarea corectă a apei, inclusiv a ecosistemelor de apă şi prin prevenirea controlului şi reducerea bolilor asociate apei.
Ministrul Mediului a spus că marţi a predat preşedinţia Norvegiei, România fiind preşedintă timp de trei ani.
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a fost ales pe o perioadă de doi ani în bordul miniştrilor din cadrul ONU în Comitetul European în care există patru miniştri ai mediului şi patru ai sănătăţii. Aceste două componente sunt legate una de alta, a subliniat Laszlo Borbely.
El a precizat că alimentarea cu apă în sistemul centralizat în România se face peste 90% în mediul urban, în schimb în mediul rural, aproape jumătate din populaţie, nu este legată la sistemul centralizat de apă potabilă.

'Sănătatea publică nu poate progresa fără apă sigură pentru toată lumea. Această întâlnire este un moment important în procesul de creştere a numărului de cetăţeni europeni cu acces la apa de băut sigură şi la servicii de sanitaţie de bază, în acest fel reducând cu peste 330.000 de cazuri de boli transmise prin apă care sunt raportate în medie în fiecare an în regiunea europeană a OMS', a declarat şi directorul regional OMS pentru Europa, Zsuzsanna Jakab.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
România a semnat declaraţia privind sănătatea copiilor cu dizabilităţi intelectuale Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat, vineri, alături de decidenţi din domeniul sănătăţii din 53 de ţări din Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), declaraţia 'O sănătate mai bună, o viaţă mai bună: Copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale şi familiile lor'.
Noi reglementări pentru funcţionarea farmaciilor anunţate de ministrul Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat joi, în conferinţă de presă, că vor apărea noi reglementări privind funcţionarea farmaciilor.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Colaborare româno-iordaniană în domeniul sanitar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, s-a întâlnit joi cu omologul său iordanian, Nayef Al-Fayez, cu care a discutat despre posibilitatea cooperării în domeniul sistemelor de urgenţă, despre modalităţi de colaborare în medicina balneară, precum şi despre asistenţa în mediul rural, informează un comunicat...
Bihor: Centrul Regional Sud Est European de Transfuzie Sanguină, inaugurat la Oradea Oradea, 7ian/Agerpres/- Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila a inaugurat, vineri, la Oradea, Centrul Regional Sud-Est European de Transfuzie Sanguină, unic în regiunea de Sud-Est a Europei, coordonator în domeniul transfuziei şi siguranţei sângelui, dar şi promotor al unor politici de intervenţie trans...