Cele mai citite
 


Manifestări dedicate cu prilejul a 131 de ani de învăţământ medical ieşean
miercuri, 24 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Grigore T.Popa' (UMF) din Iaşi organizează, în perioada 25-27 noiembrie, o serie de evenimente dedicate aniversării a 131 de ani de existenţă.
Pentru a marca 131 de ani de învăţământ medical ieşean, conducerea UMF a decis să realizeze un program cultural-ştiinţific la care vor fi prezenţi atât personalităţi de marcă din domeniu cât şi din cel artistic.

Prof.univ.dr Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi, a declarat că în cadrul festivităţilor vor avea loc dezbateri şi întâlniri nu doar cu personalităţi din mediul academic şi medical, ci şi cu reprezentanţi ai elitei artistice precum Ana Blandiana, Mihai Sora, Sorin Vieru, Rodica Mandache, Dorina Lazăr, Nichita Danilov şi Luiza Palanciuc. Aceasta din urmă va sosi special de la Paris. De asemenea, în cadrul evenimentului va fi organizată şi o expoziţie de fotografie, care are ca scop donarea fondurilor Centrului de Plasament din Miclăuşeni.

Rectorul UMF a precizat că nu vor lipsi workshop-urile şi conferinţele, prezentări de carte.
Totodată, pe parcursul celor trei zile vor fi lansate 'Campania de donare de sânge' şi, respectiv, 'Zilele Porţilor Deschise'.
Nu în ultimul rând va avea loc premierea personalităţilor mediului academic local în cadrul Galei 'Iaşiul Universitar'.

Facultatea de Medicină din Iaşi, una din cele mai vechi şi renumite pentru aportul considerabil la dezvoltarea şi progresul ştiinţelor medicale, a fost înfiinţată la 30 septembrie 1879, când Parlamentul de atunci al Regatului României a votat bugetul şi programul didactic al noii instituţii, iar pe 1 decembrie în acelaşi an a avut loc deschiderea oficială a cursurilor. În 1887 prima promoţie de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină din Iaşi primeşte titlul de 'Doctor în medicină şi chirurgie' ce asigură dreptul de liberă practică.

Reprezentanţi de seamă ai medicinii româneşti s-au format sau au predat la Facultatea de Medicină din Iaşi, precum Aristide Peride, Emanuel Riegler, Francisc Rainer şi Grigore T. Popa, descoperitorul sistemului port hipotalamohipofizar şi unul din fondatorii neuroendocrinologiei, Ion Onescu, Ion Nicolau, C. C. Dimitriu, Marţian Cotrău, Petre Vancea, Şerban Brătianu.
De asemenea, printre aceştia se numără şi personalităţi marcante ale Chirurgiei ca Nicolae Hortolomei, Ion Tănăsescu, Vladimir Buţureanu, Gheorghe Chipail, Nicolae Oblu, sau nume dominante precum Constantin Parhon, fondatorul Endocrinologiei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Iaşi a prezentat raportul de activitate Universitatea de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", Iaşi, este singura universitate din sud estul Europei care are cursanţi din peste 70 de ţări, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, rectorul Vasile Astărăstoae, citând din ''Raportul Anual al Rectorului pentru anul universitar...
Iaşi: Vasile Astărăstoae a demisionat din funcţia de rector al UMF Gr.T. Popa Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T. Popa din Iaşi a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că demisionează din această funcţie de conducere.
Iaşi: Rectorul UMF speră să aibă două spitale în subordinea universităţii Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa intenţionează să preia în subordine Spitalul CFR, şi totodată anunţă investirea sumei de 67 de milioane de euro în cofinanţarea a câteva proiecte care vor fi finalizate cu ajutorul fondurilor structurale.
Iaşi: Vasile Astărăstoae, confirmat în funcţia de rector al UMF 'Gr.T.Popa' Prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae a fost confirmat în funcţia de rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi, de ministrul Educaţiei, Cătălin Ovidiu Baba.
Conferinta anuala a dermatologilor, “Zilele Gh. Nastase”, 12 - 14 mai 2016, Iasi Spitalul Judetean de Urgente “Sf Spiridon” Iasi si Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr.T.Popa” Iasi anunta a XXII-a editie a Conferintei anuale de dermatologie, “Zilele Gh, Nastase” la Iasi, in perioada 12-14 mai 2016.
ANI: Rectorul UMF Iaşi, Vasile Astărăstoae, şi-a acordat ilegal contracte de 200.000 lei Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în vederea cercetării rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' din Iaşi, Vasile Astărăstoae, pentru conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, după ce acesta şi-a atribuit lui şi fiicei sale contracte...