Cele mai citite
 


Tot mai multe 'magazine de vise' sunt închise sau amendate de autorităţile locale - grupaj
miercuri, 24 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tot mai multe magazine care comercializează substanţe etnobotanice sunt închise sau amendate de autorităţile locale în contextul în care tot mai mulţi tineri ajung în stare gravă la spital în urma consumului acestor droguri uşoare.
Astfel, un magazin etnobotanic din oraşul Bârlad, judeţul Vaslui, a fost închis temporar de inspectorii de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Vaslui, printr-o dispoziţie a CJPC Vaslui, iar administratorul societăţii a primit o amendă de 5.000 de lei pentru înşelarea clienţilor prin produsele vândute.
Unitatea a fost autorizată de Primăria Bârlad pentru a desfăşura o activitate de comercializare a plantelor, florilor şi seminţelor, dar, potrivit inspectorilor CJPC Vaslui, magazinul funcţiona ca 'weed shop'.

'Când am mers noi în control acolo, vânzătoarele ne-au spus că ele comercializează produse şi îngrăşăminte pentru creşterea plantelor. În realitate, în urma controlului, s-a constatat că, de fapt, în magazinul respectiv se vindeau diverse produse sub formă de porţiuni de frunze uscate şi tocate, ambalate în pliculeţe de 0,5 grame bucata. În plus, lângă pliculeţele cu produse, am găsit şi o cutie cu foiţe pentru ţigarete denumite 'Rolls OCB Slim'. De aceea am luat măsura de suspendare a activităţii', a declarat marţi, pentru AGERPRES, Liviu Cain, directorul CJPC Vaslui.
Consiliul Local Bârlad a decis încă de săptămâna trecută închiderea magazinelor care comercializează plante etnobotanice şi substanţe halucinogene, decizie luată în urma unei solicitări venite din partea Poliţiei din localitate.

La Drobeta Turnu Severin, au fost aplicate amenzi totale de aproximativ 90.000 lei administratorilor celor trei magazine care comercializau substanţe etnobotanice, unităţile fiind închise, a declarat marţi, pentru AGERPRES, reprezentantul Inspectoratului Poliţiei Judeţului Mehedinţi, Nicolae Lohon. Sancţiunile au fost date pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare privind funcţionarea unor astfel de magazine care nu dispuneau de autorizaţii şi avize şi nu ţineau evidenţa contabilă primară a produselor destinate vânzării. 'În urma amenzilor primite, proprietarii firmelor care deschiseseră puncte de lucru în municipiul Drobeta Turnu Severin au renunţat definitiv la activitatea de comercializare a plantelor etnobotanice', a precizat Lohon. Pe piaţa din judeţul Mehedinţi nu mai există, la această dată, niciun furnizor de substanţe etnobotanice.

La Brăila, consilierul municipal al PSD, Doru Damian, a formulat un proiect de hotărâre care vizează interzicerea funcţionării magazinelor cu plante etnobotanice pe o rază de doi kilometri în jurul unităţilor şcolare din municipiul Brăila, soluţie care ar duce la dispariţia acestora 'pe cale naturală'. 'Problema este simplu de rezolvat, băgăm un compas într-o hartă, stabilim cerculeţele şi vedem unde rămâne spaţiu. Nu ştiu dacă va mai rămâne spaţiu. Nu putem să le interzicem total, pentru că ne vom trezi cu procese. Vor vedea apoi unde îşi vor mai găsi spaţiu să funcţioneze, chiar şi cu autorizaţie de funcţionare. Cel mai mare pericol care paşte Brăila şi România, în perioada asta de sărăcie, este moartea albă', a declarat Damian.

Potrivit primarului Aurel Simionescu, în municipiul Brăila există 12 astfel de magazine, înregistrându-se foarte multe sesizări de la unităţile sanitare sau cele de învăţământ privind cazuri de consum ale plantelor etnobotanice, motiv pentru care s-a dispus şi o anchetă în acest sens. 'Există o solicitare a noastră către Direcţia de Sănătate Publică, Poliţia Comunitară şi Corpul de Control al Primarului să se verifice în ce măsură magazinele au autorizaţiile necesare pentru a comercializa produsele respective şi în ce măsură ceea ce comercializează corespunde cu ceea ce spun ei că au la vânzare. Situaţia va fi prezentată în următoarea şedinţă de CLM', a declarat Simionescu.

La Piatra Neamţ, primarul Gheorghe Ştefan a înaintat Consiliului Local un proiect de hotărâre prin care vrea să interzică definitiv comercializarea plantelor etnobotanice. Sunt vizate de această propunere toate plantele şi subtanţele, indiferent dacă nu sunt interzise de lege. În nota de fundamentare a proiectului sunt exceptate numai substanţele comercializate pe bază de reţete şi comercializate doar în farmacii.

'Se interzice comercializarea pe raza municipiului Piatra Neamţ de plante, substanţe, preparate derivaţi, compuşi sau amestecuri, stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, de orice fel şi indiferent de regimul juridic reglementat de legislaţia în vigoare, cu excepţia eliberării pe bază de prescripţie medicală, efectuată de către unităţile de profil, tip farmacii', se menţionează în proiectul iniţiat de primarul Gheorghe Ştefan.
În municipiul Piatra Neamţ există 'trei magazine de vise', iar de la începutul anului au ajuns în spitale din judeţ peste 30 de persoane care au consumat plante etnobotanice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vaslui: Comercializarea produselor etnobotanice a fost interzisă la Bârlad Cele două magazine din municipiul Bârlad, care comercializează plante etnobotanice şi substanţe halucinogene, au fost înştiinţate, joi, de Primăria Bârlad că trebuie să îşi închidă activitatea, după ce Consiliul Local a decis desfiinţarea acestora în urma unei solicitări venite din partea Poliţiei din...
Brăila: Vot împotriva comercializării produselor etnobotanice pe teritoriul municipiului Consilierii municipali brăileni şi-au asumat răspunderea şi au votat luni proiectul de hotărâre prin care se interzice comercializarea produselor etnobotanice pe teritoriul municipiului Brăila.
Iaşi: O studentă s-a drogat cu etnobotanice pentru a putea dormi O studentă a fost adusă la Unitatea de Primire a Urgenţelor ''Sfântul Ioan'' din Iaşi în stare gravă, după ce a consumat plante etnobotanice, pentru a reuşi să adoarmă, după mai multe zile de nesomn.
Proiectul de sancţionare cu amendă a producerii şi comercializării de etnobotanice, respins de Senat Senatorii au respins miercuri propunerea legislativă prin care ar fi fost desfiinţate punctele de comercializare a produselor halucinogene şi psihotrope iar producerea şi distribuirea acestora ar fi fost interzise şi sancţionate cu amendă.
Plantele etnobotanice nu intră sub incidenţa legii drogurilor Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Proprietarii magazinelor specializate în vânzarea de produse cu efect halucinogen nu sunt în afara legii, întrucât aceste amestecuri vegetale nu figurează pe tabelele anexă ale Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi nici pe cele ale Legii...
Neamţ: A fost închis ultimul magazin de plante etnobotanice din judeţ Ultimul magazin care comercializa plante etnobotanice în judeţul Neamţ şi-a încetat activitatea, luni, după ce proprietarul spaţiului în care funcţiona magazinul a refuzat prelungirea contractului de închiriere.