Cele mai citite
 


Cluj: Expoziţie de carte medicală din secolele XVI-XVIII, la BCU
miercuri, 24 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Valoroase lucrări de medicină, aparţinând atât unor autori antici, cât şi unora din epocile medievală şi renascentistă, dar editate pe parcursul secolelor XVI-XVIII, sunt prezentate publicului începând de marţi în expoziţia ''Pax Corporis'', organizată de Departamentul Colecţii Speciale al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) ''Lucian Blaga''.
Bibliotecara Roxana Bălăucă, din echipa organizatoare a evenimentului, din care fac parte, de asemenea, colegele acesteia Maria Kov?cs, Judit Kolumban şi Eszter Kovacs, a declarat marţi pentru AGERPRES că ideea de a prezenta publicului aceste rarităţi este mai veche, dar proiectul s-a materializat în acest an, pentru expunere fiind alese atât lucrări de medicină, cât şi de botanică, precum şi opere care prezintă instrumente chirurgicale de epocă şi modul lor de utilizare.

Expoziţia însumează 59 de lucrări excepţionale, fiind structurată cronologic. Din operele medicale apărute în secolul al XVI-lea face parte şi o lucrare a celebrului Galenus, fondatorul teoriei celor patru umori. El a descoperit că venele şi arterele sunt umplute cu sânge şi nu cu aer, cum se credea în epoca sa, şi a introdus, pentru aproape 1800 de ani, indicaţia de a se lua sânge unui bolnav, metoda fiind considerată curativă. Doar în 1827, francezul Louis Villerme a constatat că metoda de tratament a vremii, sângerarea, nu are nici un efect asupra bolii.

''În epoca medie, lucrările cu caracter medical scrise de Avicenna au fost apreciate ca fiind deosebit de valoroase'', spune Judit Kolumban.
Un nume cunoscut în secolul al XVI-lea a fost cel al lui Andreas Vesalius, medicul personal al lui Carol Quintul. Vesalius a scris ''De humani corporis fabrica'', fiind considerat fondatorul anatomiei umane moderne.

Un medic născut la Cluj, în 1534, Thomas Jordanus, care a practicat medicina în Moravia, s-a remarcat prin descrierea patologiei ciumei. Cartea lui intitulată ''Pestis phenomena'' a fost scrisă în 1567.
În secolul al XVII-lea, Robert Hooke (1635-1703), inventatorul microscopului, descrie structura celulară a ţesuturilor. El este cel care a introdus, în 1665, în lucrarea sa intitulată ''Micrographia'' noţiunea de celulă. Colegul său, Fran?ois Mauriceau (1637-1709), pune bazele obstetricii ca ştiinţă, cu lucrarea ''De mulierum praegnatium''.

Medicina transilvăneană a secolului al XVII-lea este reprezentată în expoziţie printr-o operă scrisă de Ferenc Papai Pariz, intitulată ''Pax corporis'' - lucrare de popularizare a ştiinţei medicale.
În expoziţia de la BCU pot fi admirate şi lucrări apărute în secolul al XVIII-lea, printre care ''Opera omnia'' de Thomas Sydenham (1624-1689), supranumit ''Hippocrate al englezilor'', celebru pentru observaţiile sale epidemiologice, descrierile amănunţite ale malariei, scarlatinei şi pojarului, dar şi ''Tabulae anatomicae'' de Bartolommeo Eustachi (1503-1574), unul dintre fondatorii anatomiei umane ca ştiinţă. Eustachi a studiat şi descris amănunţit anatomia dinţilor, originea nervilor optici, circulaţia sanguină, fătul, şi a descoperit, în anul 1563, glandele suprarenale.
Lucrările expuse fac parte din Fondul de Carte Rară al BCU.
Expoziţia va fi deschisă până în 22 decembrie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată printr-o suită de manifestări Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este marcată joi şi vineri printr-o suită de manifestări organizate cu sprijinul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj.
Cluj: Lansarea albumului 'Salonul de iarnă al medicilor'', la Muzeul de Artă Muzeul de Artă a găzduit, miercuri, două evenimente deosebite - lansarea albumului 'Salonul de iarnă al medicilor - retrospectiva 1966-2009' şi vernisajul expoziţiei de sculptură şi desen a maestrului Eugen Gocan.
Cluj: Salonul de iarnă al medicilor, la Muzeul de Artă Peste 40 de medici şi farmacişti din judeţul Cluj expun, timp de o lună, lucrări de artă la cea de-a 40-a ediţie a Salonului de iarnă al medicilor de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.
Cluj: Expoziţie cu animale din fructe O expoziţie inedită, de figurine sculptate în fructe, a fost realizată de elevi de la Şcoala specială Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Incluzivă/ Integrată din Cluj-Napoca.
Lansare de carte - Paşi spre lumină de Helga Rohra Editura Spandugino anunţă lansarea cărţii Pasi spre lumina. De ce militez pentru drepturile pacientilor cu dementa, scrisa de Helga Rohra în cadrul Conferinţei Naţionale de Alzheimer 2013, organizată de Societatea Română Alzheimer.