Cele mai citite
 


Oficial MS: Calitatea actului medical poate creşte în ciuda emigrării personalului sanitar
joi, 25 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Adrian Cocoş, director general în cadrul Ministerului Sănătăţii (MS), consideră că există posibilitatea creşterii calităţii actului medical chiar şi în contextul accentuării fenomenului de emigrare a personalului sanitar.
'Pot să fie luate la nivel local măsuri de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă din aceste unităţi', a declarat Adrian Cocoş,la dezbaterea cu tema 'Costuri sociale ale migraţiei forţei de muncă din România: protecţia copiilor rămaşi acasă şi gestionarea deficitului de cadre medicale', desfăşurată, miercuri, la Senat..

El este de părere că se pot oferi facilităţi pentru personalul medical de specialitate, precum locuinţe. 'Ar fi foarte bine dacă s-ar găsi posibilitatea de a se iniţia creşterea veniturilor personalului de specialitate prin anumite forme de alocare din partea autorităţilor locale', consideră directorul general la Direcţia Generală Resurse Umane şi Certificare din cadrul MS.

În opinia sa, un alt element pozitiv al descentralizării este că ar putea influenţa şi repartiţia personalului medical de specialitate la nivelul ţării. El crede că migraţia personalului medical este determinată de nivelul veniturilor, condiţiile de muncă şi viaţă, posibilităţile de dezvoltare profesională şi socială. 'Dacă în ceea ce priveşte posibilitatea de a influenţa nivelul veniturilor salariale MS are un câmp foarte limitat de acţiune, (...) noi credem că putem foarte mult să lucrăm acum pe condiţiile de muncă şi de viaţă în sistem', a afirmat Adrian Cocoş.

El a menţionat că, în acest sens, prin descentralizare, autorităţilor locale li s-a oferit posibilitatea de a se implica în dezvoltarea infrastructurii unităţilor sanitare, în managementul acestora, în aspectul organizaţional şi decizional.

Pe de altă parte, prof. dr. Vlad Tica, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România, crede că nu există sisteme de sănătate performante fără medici motivaţi. El a spus că un studiu realizat în 2009 relevă că 60% dintre medicii din România ar dori să emigreze.

Vlad Tica a precizat că salarizarea, condiţiile de muncă, posibilitatea de afirmare şi de dezvoltare, calitatea vieţii, imaginea actuală a medicului în România se numără printre motivele pentru care medicii români ar vrea să emigreze, conform studiului menţionat. El a formulat mai multe recomandări cum ar fi: elaborarea unui plan de formare şi dezvoltare de resurse umane, dezvoltarea carierei profesionale, crearea de condiţii de muncă pentru medici, implicarea sistemului în educaţia medicală continuă, etc.

'Cred că ar trebui o altă filozofie a gândirii unui buget, de aşa natură încât în sănătate să se aloce banii care sunt necesari pentru a dezvolta sistemul sanitar (...) E important să susţinem includerea sănătăţii între priorităţile planului naţional de dezvoltare şi ale cadrului naţional strategic de referinţă pentru exerciţiul bugetar european din 2014 până în 2020', a declarat Şerban Rădulescu, membru al Subcomisiei pentru Populaţie şi Dezvoltare din cadrul Senatului, arătând că importanţa socială a medicului a scăzut după 1989.

În altă ordine de idei, Vladimir Alexandrescu, reprezentant al Institutului Naţional de Statistică, a spus că Recensământul populaţiei şi locuinţelor din 2011 este prima evaluare statistică de acest gen din România care va cuprinde date despre migraţie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Rotilă: MS intenţionează să blocheze avansarea salariaţilor din sănătate Comitetul Director al Federaţiei 'Solidaritatea Sanitară' din România protestează faţă de intenţia Ministerului Sănătăţii de a forţa salariaţii din sectorul sanitar să obţină gradele şi treptele profesionale numai prin concurs, a declarat liderul sindical Viorel Rotilă.
Astărăstoae: Cepoi se va bucura de susţinerea tuturor celor din sistemul sanitar şi din mediul universitar Medicii se vor bucura că în sfârşit un profesionist conduce sistemul sănătăţii, a declarat, marţi seară, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, după anunţul premierului desemnat Victor Ponta care l-a propus pe Cepoi pentru funcţia de ministru...
ANI îl declară în stare de incompatibilitate pe Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a stabilit că Vasile Astărăstoae se află în stare de incompatibilitate deoarece exercită simultan mai multe funcţii: rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, preşedinte al Colegiului...
MS: Gărzile efectuate de medici în afara programului de lucru, plătite în baza legislaţiei actuale Condiţiile de muncă şi de plată ale medicilor din România suportă multe îmbunătăţiri, iar misiunea MS este să le pună în practică în cel mai scurt timp posibil - este reacţia Ministerului Sănătăţii la nemulţumirile din sistem.
Peste 100 de cadre medicale protestează în faţa Ministerului Sănătăţii Peste 100 de cadre medicale protestează miercuri în faţa Ministerului Sănătăţii faţă de bugetul mic alocat acestui domeniu.