Cele mai citite
 


Gripă porcină: mai multe state cer OMS să adopte o scară mai flexibilă de alertare în privinţa unei posibile pandemii
marţi, 26 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Ministrul britanic al sănătăţii, Alan Johnson, a lansat luni un apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să nu se precipite în instituirea fazei 6 de alertă care ar anunţa o pandemie de gripă porcină, pe motiv că acest lucru ar duce la apariţia ”confuziei” în rândul populaţiei, relatează AFP şi Reuters.

”Cred că aveţi nevoie de mai mult timp” pentru a studia chestiunea, a declarat Alan Johnson într-un discurs susţinut în cadrul adunării anuale a OMS, adresându-se directoarei generale Margaret Chan.

De la trecerea la faza de alertă 5 la 29 aprilie, care semnalează că o pandemie este ”iminentă”, OMS susţine că aşteaptă dovezi privind existenţa unui focar de transmisie, care să nu fie legat de călătorii, într-o regiune în afara continentului american, unde a apărut virusul de tipul A/H1N1.

Situaţia din Japonia, unde au fost înregistrate 125 de cazuri de către OMS, dintre care unele sunt locale, ar putea, conform criteriilor OMS, să justifice trecerea la starea de alertă maximală, decizie ce ar anunţa prima pandemie gripală din secolul al XXI-lea.

Ministrul britanic a avertizat OMS că procesul de alertare este prea ”mecanic”.

”Am explicat în ţara noastră că o pandemie reflectă în primul rând răspândirea geografică şi abia apoi gradul de severitate. Este foarte important ca acest lucru să se reflecte în decizia dumneavoastră de a institui gradul maximal de alertă. Trebuie să ne adaptăm circumstanţelor şi convingerea mea este că dumneavoastră şi echipele dumneavoastră trebuie să daţi dovadă de mai multă flexibilitate în chestiunea trecerii sau nu la faza 6”, a subliniat oficialul britanic.

Trecerea astăzi la nivelul de alertă 6 ar putea semăna ”confuzia în rândul populaţiei”, a avertizat Johnson, adăugând că îngrijorarea sa este că publicul larg nu va mai crede că totul este sub control în cazul unei asemenea decizii.

Trimisul Elveţiei a precizat la rândul său că trecerea la faza 6 ar trebui să fie legată de chestiunea extrem de importantă a deciziei de orientare către producţia unui vaccin pandemic, în locul celor antigripale pentru viruşii de sezon.

Ministrul adjunct al sănătăţii din Japonia s-a declarat de acord cu Alan Johnson ”în ceea ce priveşte flexibilitatea în evaluarea gradului de alertă”.

”Îmi cereţi ca înainte de a institui faza 6 să luăm în considerare şi alte măsuri. Voi înainta consiliului director recomandarea dumneavoastră, dar aş dori să fie consultate şi alte state membre privind modul în care vom proceda în continuare”, a replicat directoarea generală a OMS, Margaret Chan.

Noua Zeelandă, Scoţia, China, Oman, Egipt şi Emiratele Arabe Unite s-au numărat printre statele care au susţinut propunerea ministrului britanic al sănătăţii.AGERPRES/(Florin Ştefan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripa porcină: OMS nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei Geneva, 4 mai /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei de gripă A (H1N1), a declarat sâmbătă un responsabil al organizaţiei, care a estimat că evoluţia situaţiei din Europa din următoarele zile va fi determinantă în acest sens - informează AFP.
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...
Experţii resping teoria că virusul gripei porcine a fost creat în laborator (OMS) Geneva, 21 mai /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a anunţat că experţi au respins teoria potrivit căreia noul tip de gripă porcină care a infestat circa 6.500 de oameni în întreaga lume s-ar fi putut dezvolta în laborator, relatează AP.
Există 'toate motivele să ne temem' că gripa porcină va interacţiona cu alţi viruşi (OMS) Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Lumea ”are toate motivele să se teamă” de o interacţiune a virusului gripei porcine cu alţi viruşi, printre care şi cel al gripei aviare, care ar putea să-l transforme într-unul mult mai periculos, a avertizat luni directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret...
Gripă porcină: OMS solicită unora dintre statele membre să justifice măsurile restrictive Geneva, 13 mai /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat anumitor state să justifice restricţiile introduse pentru a împiedica răspândirea gripei porcine, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt, citat de AFP.
OMS prelungeşte alerta pandemică pentru gripa A/H1N1/ Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a anunţat joi într-un comunicat că a decis să menţină alerta pandemică pentru gripa porcină, ce a făcut circa 18.000 de morţi în lume, în urma consultării comitetului său de urgenţă, transmite agenţia France Presse.