Cele mai citite
 


Medicii din Franţa: demografie îngrijorătoare
joi, 25 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medici în vârstă, distribuirea inegală a cadrelor medicale pe teritoriul Franţei, tineri practicieni care abandonează practica liberală şi părăsesc zonele rurale - acestea sunt problemele cu care se confruntă sistemul medical francez. Colectivităţile locale au făcut eforturi considerabile în ultimii ani ca să îi atragă, mai ales pe români, care reprezintă grupul cel mai numeros, dar şi aceştia vor la oraş, scrie ziarul Le Monde în ediţia de marţi.
Numărul de medici pe cap de locuitor nu constituie o problemă. Potrivit noului Atlas al demografiei medicale în Franţa, publicat marţi de Consiliul naţional al Ordinului medicilor /CNOM/, la 1 ianuarie 2010 erau înregistraţi în total 261.378 de medici, din care 216.450 în activitate. În ultimii treizeci de ani, numărul lor a crescut cu 93,1 %, depăşind cu mult creşterea demografică.

Densitatea medie naţională este de 308,8 medici la 100.000 de locuitori, cifră care ascunde o realitate îngrijorătoare, deoarece în următorii ani se prevăd ieşiri la pensie masive ale acestora. Numărul celor care 'au ieşit' din profesie, cel mai adesea pe motiv de pensionare, a crescut într-un un an cu 6,6 %, în timp ce numărul celor care 'intră' nu a progresat decât cu 1,8 %. Vârsta medie a praticienilor în activitate permanentă este de 50 de ani, iar 41,7 % dintre ei au vârste cuprinse între 50 şi 59 de ani. Cei care au peste 60 de ani reprezintă 16,1 % din total.

Potrivit preşedintelui CNOM, Michel Legmann, trebuie stimulaţi medicii pensionaţi ca să rămână la post prin reducerea contribuţiilor sociale, deoarece simpla înlocuire a acestora cu medici tineri nu va fi suficientă. Doar 8,6 % din cei nou înscrişi în Ordinul medicilor practică profesia în regim liberal, faţă de 50% în anii 80.

Tinerii practicieni se mulţumesc cu remuneraţii şi un confort material mai scăzute, 'nu mai sunt ambiţioşi, nu mai vor o casă la ţară, vacanţe în insule', ei vor o viaţă mai liniştită şi să aibă mai mult timp ca să se ocupe de copii, constată Legmann. Or, sistemul medical francez se bazează, aşa cum a amintit marţi, în faţa deputaţilor, ministrul muncii şi al sănătăţii, Xavier Bertrand, 'pe doi piloni, spitalul şi medicina de proximitate', care este în principal de tip liberal. Este mai ales cazul zonelor rurale, unde este din ce în ce mai greu să se găsească înlocuitori, deoarece tinerii medici nu vor să meargă acolo. Iar mai nou, nici medicii străini, care sunt în număr de 10.165. Colectivităţile locale au făcut eforturi considerabile î ;n ultimii ani ca să îi atragă, mai ales pe români, care reprezintă grupul cel mai numeros. Dar, majoritatea au renunţat rapid, abandonând cabinetele rurale şi chiar practicarea profesiei, în schimbul unui loc de muncă retribuit la oraş.

Ordinul medicilor a relevat şi repartizarea inegală din punct de vedere geografic a medicilor, generalişti sau specialişti. Situaţia se prezintă cel mai bine în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur, cu 374 de medici la 100.000 de locuitori, depăşind Ile-de-France (370) şi celelalte regiuni din sud, iar numărul cel mai redus de medici la 100.000 de locuitori se înregistrează în regiunea nordică Picardie (239).
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Asistente medicale românce recrutate pentru Franţa Douăsprezece asistente românce s-au prezentat la 18 decembrie la noul lor loc de muncă, într-o clinică din localitatea Aire-sur-l'Adour (regiunea Aquitaine, sud-vestul Franţei). Ele au fost recrutate în România de către cabinetul Laborare Conseil şi directoarea clinicii, Pierrette Voizard, ca urmare...
Studiu: Aproximativ 3% dintre doctori şi 5-10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an Aproximativ 3% dintre medicii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an, cele mai frecvente destinaţii fiind Italia, Franţa, Spania, Marea Britanie şi Scandinavia, potrivit unui studiu realizat de către Federaţia Europeană a Serviciilor Publice ca parte a unui proiect european extins,...
Cluj: Medicii români sunt apreciaţi în Franţa, unde există spitale cu raport de gardă în română Medicii români sunt foarte căutaţi în Franţa şi în provinciile franceze din lume, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES, un medic român care a participat la întâlnirea festivă prilejuită de aniversarea a 40 de ani de la absolvirea Universităţii de Medicină din Cluj.
Suceava: În 2013, cei mai mulţi dintre medicii care au plecat au ales Franţa Anul trecut, opt medici suceveni şi-au finalizat formalităţile şi au plecat la muncă în străinătate, majoritatea preferând Franţa, a declarat presei, vineri, juristul Colegiului Judeţean al Medicilor (CJM) Suceava, Andreea Munteanu.
Comunicat de presă - MediHelp Aproximativ 3% dintre doctorii şi 5-10% dintre asistentele din România emigrează în fiecare an
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...