Cele mai citite
 


Austria, ţara cu cei mai mulţi fumători din lume
joi, 25 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În Austria, circa 36% din populaţie este fumătoare şi în fiecare an mor din această cauză 12.000 de persoane. În nicio altă ţară din lume nu există un procent mai mare de fumători ca în Austria - 36,3% din populaţie potrivit ediţiei Guinness Book din 2008), din care peste jumătate sunt tineri cu vârste tot mai fragede /11 ani/ şi în niciun un alt stat nu sunt mai rău protejate drepturile nefumătorilor, informează miercuri ziarul El Pais.
Totuşi, breasla hoteleriei şi restauraţiei refuză legea antitutun care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2009 şi care cere separarea spaţiilor pentru fumători în restaurante, baruri şi cafenele. Deşi interdicţia, care vizează locurile publice, locurile de muncă, centrele comerciale, spitalele şi mijloacele de transport, datează din 2005, nimic nu s-a schimbat, peste tot se fumează. Austria este 'o ţară în curs de dezvoltare' referitor la protecţia nefumătorilor, spune Otto Spanger, purtătorul de cuvânt al unui grup de sprijin al pacienţilor bolnavi de plămâni.

Austria deţine tristul record de a avea dintre ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) un procent de 25% de fumători în vârstă de 15 ani. 'Cu cât se începe mai devreme, cu atât mai grave consecinţele', afirmă directorul Universităţii de Medicină din Viena. Potrivit vicepreşedintelui Medicilor împotriva Afecţiunilor cauzate de Tutun, Manfred Neuberger, pentru nefumători este o 'bombă cu explozie întârziată'. Trei fumători pasivi mor în fiecare zi în Austria, conform statisticilor. În această ţară de 8,3 milioane de locuitori, circa 11.000 de oameni mor în fiecare zi ca urmare a consumului de tutun şi peste 1.000 pentru că sunt fumători pasivi.

Patronii de cafenele din Viena, unde 'rotocoalele' de fum sunt la ordinea zilei, se simt ameninţate de legea antitutun, astfel încît 51% cred că este în pericol supravieţuirea localurilor lor dacă se menţine legea, asigură directorul cafenelei Landtmann, Berndt Querfeld. 73% încă nu au aplicat-o, relevă un sondaj. Legea austriacă impune un spaţiu pentru fumători şi ventilaţie adecvată în localurile de peste 80 de metri pătraţi, ceea ce afectează multe localuri care au mai multe secole vechime şi unele care datează de aproape 150 de ani. Precum Landtmann, printre ai cărei clienţi şi fumători înveteraţi s-a număratşi părintele psihanalizei Sigmund Freud (1856-1939). În această cafenea, asemeni altora, există un spaţiu pentru fumători. Regula a fost aplicată înainte de d ata limită a intrării în vigoare a legii în iulie anul viitor.

Localurile de sub 50 de metri trebuie să se declare 'pentru fumători' sau 'libere de fum' o decizie aprobată de actuala conjunctură de criză. Văzând că obiceiul este răspândit, multe localuri de sub 50 de metri au ales să fie pentru fumători. Mulţi nu ştiu care sunt localurile unde se poate fuma, confuzie datorată faptului că legea este complexă ca text dar laxă în privinţa respectării şi controlului. Au fost prezentate 80 de sesizări, dar nicio penalizare, deşi amenzile sunt mari - între 10.000 de euro pentru local şi 1.000 pentru clienţi - şi o sursă de venit pentru vistieria statului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Producători de ţigarete:20.000 de locuri de muncă ar putea dispărea, prin proiectul de amendare a legii referitoare la combaterea fumatului Proiectul de amendare a legii referitoare la combaterea efectelor fumatului poate duce la pierderea a 20.000 locuri de muncă prin efecte în lanţ asupra zonei de aprovizionare şi distribuţie şi ar putea înjumătăţi cifra de afaceri pentru aproape 50% din punctele de vânzare care comercializează ţigarete...
SUA: Nu doar fără fumat, ci chiar şi fără fumători la locul de muncă... Mai multe persoane din SUA aflate în căutarea unui loc de muncă se confruntă cu o situaţie nouă: nu numai să nu fumeze la serviciu, ci chiar să se lase de fumat..., scrie în ediţia sa de vineri USA Today.
Senat: Legea privind combaterea efectelor consumului produselor de tutun, modificată în Comisia juridică Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil, miercuri, proiectul de lege al Guvernului privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun, introducând şi amendamente care se referă la definirea spaţiului închis în care nu se poate fuma şi la posibilitatea...
Numărul de fumători în creştere puternică în lume din 1980, potrivit unui raport Proporţia populaţiei mondiale care fumează s-a diminuat din 1980, însă numărul fumătorilor a crescut puternic, ca urmare a creşterii demografice, conform unui raport american publicat marţi, relatează AFP.
Bărbaţii fumează de două ori mai mult decât femeile Un bărbat fumează, în medie, cât două femei, conform rezultatelor Eurobarometer Report realizat de Comisia Europeană. Acelaşi studiu indică faptul că, în România, peste o treime din bărbaţi sunt fumători (37,6%), pe când doar 12,5% dintre femei fumează.
Societatea Română de Pneumologie: 85% dintre bolnavii de cancer bronhopulmonar sunt fumători Aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, a declarat joi într-o conferinţă de presă preşedintele Societăţii Române de Pneumologie Florin Mihălţan.