Cele mai citite
 


Simpozion omagial prof. dr. Thoma Ionescu, la Academia Română
joi, 25 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mai multe personalităţi din domeniul medical au făcut o trecere în revistă, miercuri, a evoluţiei chirurgiei româneşti, cu prilejul omagierii regretatului chirurg prof. dr. Thoma Ionescu.
Ei au evidenţiat schimbările care s-au produs în domeniu de la începutul secolului trecut şi până în prezent, ceea ce reprezintă o adevărată punte peste timp în ceea ce priveşte metoda de abordare a tehnicilor moderne din chirurgie.
Aula Magna a Academiei Române a găzduit, miercuri, simpozionul omagial-ştiinţific intitulat 'Thoma Ionescu - 150 de ani de la naştere, destinul chirurgiei româneşti', organizat de Secţia de Ştiinţe Medicale a Academiei Române.
Cu acest prilej, prof. dr. Ionel Sinescu, membru corespondent al Academiei Române şi preşedinte al Asociaţiei Române de Urologie, a subliniat faptul că chirurgia autohtonă 'face eforturi continue, prin actualele generaţii de profesionişti, pentru a reînvia şi a perpetua spiritul medical ştiinţific, novator, riguros şi competitiv impus de prof. dr. Thoma Ionescu în România, în Europa şi în lume'.
Prof. dr. Ionel Sinescu a evidenţiat că prof. Ionescu a fost şi a rămas una dintre cele mai complexe, prestigioase şi mai recunoscute personalităţi ale lumii chirurgicale româneşti şi mondiale de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX.
'Multitudinea de tehnici şi procedee chirurgicale în toate ramurile acesteia, fie originale, fie modificate şi perfecţionate de prof. dr. Thoma Ionescu, utilizate în practica zilnică de pretutindeni de mai bine de 100 de ani, continuă să păstreze fiecare un loc aparte, aş spune privilegiat, în standardele actuale ale specialităţilor chirurgicale', a punctat prof. Sinescu.
El a menţionat că toate realizările marelui profesor sunt valoroase întrucât sunt fundamentate pe ingeniozitate, experimente şi muncă, lucruri probate în timp, pe zeci, sute, mii şi poate chiar milioane de cazuri clinice din întreaga lume.
'Prof. Thoma Ionescu a fost un anatomist riguros, un chirurg excepţional, un cercetător polivalent şi, totodată, un mare creator de şcoală chirurgicală, fondatorul chirurgiei moderne în România', a adăugat prof. Sinescu.
Prezent la simpozion, acad. Laurenţiu Popescu a afirmat că 'Academia Română şi Academia de Ştiinţe Medicale consideră rememorarea activităţii prof. dr. Thoma Ionescu drept o piatră de hotar pentru reaşezarea valorilor din chirurgia românească'.
Thoma Ionescu (1860 - 1926) a fost una dintre cele mai proeminente personalităţi ale chirurgiei mondiale de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, acoperind practic toată marea chirurgie a epocii sale: clinică chirurgicală - chirurgia experimentală, chirurgia generală şi reperele metodice ale medicinei operatorii.
A adus contribuţii, considerate clasice, în cancerul uterin, în chirurgia oncologică a tubului digestiv, în chirurgia urologică, ortopedică, neurochirurgie, endocrinologie, oftalmologie etc.
El a introdus rahi-anestezia înaltă, cervico-toracică, metode ce s-au impus pe plan mondial ca metodă românească.
La simpozionul omagial au mai vorbit acad. prof. dr. Constantin Popa, prof. dr. Florian Popa, prof. dr. Sorin Oprescu, prof. dr. Eugen Brătucu, prof. dr. Vasile Sârbu, conf. dr. Ovidiu Buda.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
PREMIERĂ ÎN CHIRURGIA OFTALMOLOGICĂ DIN ROMÂNIA - Cel mai precis laser din lume, pentru reducerea dioptriilor, în Clinica de Oftalmologie Ama Optimex ScapăDeOchelari, divizie a clinicii de oftalmologie Ama Optimex, a adus în România sistemul femtolaser VisuMax® - Carl Zeiss Meditec, cel mai precis laser din lume, care permite corectarea dioptriilor printr-o intervenție minim invazivă, într-o singură procedură, și corectarea dioptriilor...
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Cluj: Prof.dr. Ionel Sinescu: Tinerii specialişti români pot oricând să se angajeze în urologia performantă Comunitatea medicală de urologie din România este bine inserată în cea europeană, iar chirurgia robotică este un mare pas în specialitate atât pentru pacienţi, dar şi cu un impact considerabil asupra specialiştilor tineri, apţi în orice moment să se angajeze în urologia performantă, modernă, apreciază...
Prof.dr. Florian Popa: Şcoala medicală românească încă este bună - interviu Prof.dr. Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Carol Davila' din Bucureşti, consideră că învăţământul medical românesc se află, în prezent, în regres faţă de ceea ce a fost, din cauza lipsei de interes a candidaţilor, dar susţine că tot corpul didactic este valoros.