Cele mai citite
 


O pastilă pe zi care previne îmbolnăvirea de SIDA
joi, 25 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Viata Sexuala
 

Testat doar pe bărbaţi, medicamentul a redus la jumătate contagierile. În lipsa unui vaccin eficient, a lua zilnic o pastilă folosită în tratamentul împotriva SIDA, ar putea fi cea mai bună formulă pentru a preveni infecţia. Un studiu realizat asupra a 2.500 de homosexuali sănătoşi din şase ţări a demonstrat că se pot reduce cu 44 la sută posibilităţile de infectare cu această maladie. Iar în cazul în care subiecţii au respectat în totalitate indicaţiile şi au luat zilnic medicamentul, eficienţa acestuia a depăşit 90%, informează miercuri ziarul ABC.

Rezultatele, pe care le publică revista New England Journal of Medicine, reprezintă cea mai bună veste în prevenirea acestei boli de câteva decenii încoace. Depăşeşte chiar protecţia pe care o oferă gelurile locale cu acţiune antimicrobiană. Medicamentul folosit pentru acest studiu se numeşte Truvada şi este un antiretroviral de tipul 'doi într-unul' care combină într-un singur comprimat două medicamente (tenofovir şi emtricitabina).

Mii de persoane seropozitive folosesc acest tratament pentru a frâna avansul în organism al virusului HIV responsabil de îmbolnăvirea cu SIDA. Ca tratament preventiv nu ar fi indicat pentru toată lumea. În principiu, principalii beneficiari sunt persoanele care nu pot sau nu vor să folosească prezervativul, sunt supuse riscului unui viol sau le este teamă că nu s-au protejat aflându-se sub efectul alcoolului. Funcţionează şi ca formă de protecţie fără a fi nevoie de a negocia cu perechea.

Descoperirea a fost primită ca un mare pas înainte de comunitatea oamenilor de ştiinţă. Michel Sidibe, directorul executiv al UNAIDS, s-a declarat convins că medicamentul 'va accelerarea revoluţia prevenirii'. Deşi nu se poate vorbi doar de avantaje. Principalul inconvenient este că toate tratamentele împotriva SIDA pot avea efecte secundare grave.

Pentru cei afectaţi se poate compensa riscul, dar nu în aceeaşi măsură şi pentru cei care încă nu au contractat virusul. Un alt punct împotrivă este faptul că, cu cât sunt mai multe persoanele care iau preventiv antivirale, acestea pot dezvolta o rezistenţă şi la alte medicamente. Este inevitabilă şi chestiunea banilor: prezervativele sunt mai ieftine şi protejează cel mai bine împotriva infecţiilor cu transmitere sexuală.

Testările zilnice care au stat la baza studiului au inclus subiecţi din Peru, Ecuador, Brazilia, Africa de Sud, Thailanda şi SUA. Toţi cei care au participat la experiment întreţineau relaţii sexuale cu alţi bărbaţi. Jumătate dintre cei 2.499 de participanţi au primit medicamentul, iar celorlalţi li s-a administrat placebo. Fiecărui participant i s-a făcut testul HIV lunar şi i s-au făcut analize şi pentru alte infecţii cu transmitere sexuală.

La final au fost detectate 36 cazuri de seropozitivi faţă de 64 la cei cărora li s-a administrat placebo. Cercetătorii de la Universitatea din California care au făcut experimentul recunosc că principalul punct negativ a fost nerespectarea tratamentului. 'Jumătate din voluntarii care trebuiau să ia medicamentul, nu l-au luat în mod regulat. Probabil că mulţi gay preferă gelurile locale pentru a evita contagierea decât înghiţirea zilnică a unei pastile', au avertizat ei.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un medicament preventiv eficient împotriva SIDA ar trebui oferit pe scară largă (studiu) Londra, 10 sep /Agerpres - Un antiretroviral testat ca tratament preventiv la homosexualii cu risc de HIV/SIDA s-a dovedit deosebit de eficient şi ar trebui sa facă parte din metodele standard de prevenire pentru bărbaţii cu risc de infecţie, potrivit unui studiu intitulat PROUD publicat în revista britanică...
Un tratament preventiv reduce la jumătate riscul infectării cu HIV în rândul toxicomanilor (studiu) Un tratament preventiv pe bază de antiretrovirale reduce aproape la jumătate riscul de infecţie cu HIV la persoanele care îşi injectează droguri, potrivit unui studiu publicat în ediţia electronică de joi a revistei medicale britanice The Lancet, transmite AFP.
SIDA: Antiretroviralele reduc riscul de infecţie în rândul homosexualilor Combinaţia dintre două medicamente antiretrovirale cu administrare orală reduce cu până la 44% riscul de infecţie cu virusul HIV, virus ce provoacă SIDA, în rândul bărbaţilor homosexuali, conform rezultatelor unui studiu clinic desfăşurat în şase ţări şi publicat marţi în SUA, transmite AFP.
Unul din zece copii manifestă ''rezistenţă la SIDA'' Unul din zece copii prezintă un sistem imunitar asemănător cu cel al maimuţelor, care îi împiedică să dezvolte SIDA, potrivit unui studiu realizat recent la Universitatea Oxford. Cercetarea, publicată în ''Science Translational Medicine'', a relevat faptul că sistemul imunitar al copiilor este ''mai...
Rezistenţa la antibiotice, pentru prima dată abordată într-o reuniune la Naţiunile Unite Liderii mondiali participanţi la Adunarea Generală a ONU de la New York au cerut miercuri guvernelor, medicilor, laboratoarelor şi consumatorilor să se mobilizeze pentru a ţine sub control pericolul tot mai mare pe care îl reprezintă superbacteriile rezistente la antibiotice, cauza a numeroase boli din...
O bacterie rezistentă la medicamentele antimalarie periclitează eficienţa campaniei mondiale împotriva acestei boli Stabilirea unei hărţi globale a rezistenţei parazitului malariei la principalul medicament împotriva acestei infecţii a ajutat la evidenţierea rezistenţei acestuia în Asia de Sud-Est, dar nici Africa nu este scutită de acest fenomen, potrivit unui studiu publicat în revista medicală americană 'New England...