Cele mai citite
 


Constanţa: Spitalul Judeţean riscă să rămână fără medici şi asistente
joi, 25 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa trag un semnal de alarmă referitor la exodul de personal medical care pleacă în străinătate şi avertizează că sistemul sanitar va ajunge în situaţia de a se moderniza, dar nu va mai avea cine să lucreze în acest domeniu.
'Vreau să trag încă o dată un semnal foarte serios în privinţa a ceea ce înseamnă exodul incredibil de mare al personalului medical în străinătate. (...) În felul acesta, criza în sistemul sanitar va fi enormă. Şi degeaba vom avea condiţii hoteliere în spital în următorii 6 ani, dacă în acele condiţii hoteliere nu vor fi cadre medicale', a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al SCJU Constanţa, dr. Florian Stoian.
Potrivit acestuia, exodul de medici rezidenţi este 'foarte mare', iar la Constanţa, din cei 87 de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină de anul trecut, care au luat examenul de rezidenţiat, 47 au plecat în străinătate şi restul de 40 şi-au depus toţi actele necesare pentru a lucra în alte ţări.
'Nu este o glumă. (...) Nu este un lucru bun pentru ţară, pentru că vom face spitale, la un moment dat, şi nu va mai avea cine să lucreze în ele. Iar cei de acolo mi-e foarte greu să cred că se vor mai întoarce', a afirmat dr. Stoian.
Medicul s-a declarat 'consternat' de lipsa de 'mobilitate' din sistemul sanitar şi a susţinut că ţara noastră nu îşi poate permite 'luxul' de a pierde cadrele medicale, adăugând, totodată, că în România 'eticheta de bugetar a ajuns practic un stigmat'.
'Nu este posibil să iei 25% din salariu, bani care nu s-au întors în investiţii, în aparatură, în condiţii mai bune de muncă. (...) Nimeni nu ştie ce se face cu banii', a spus reprezentantul SCJU Constanţa.
Prezent la conferinţa de presă, şeful Clinicii de Neurochirurgie din cadrul SCJU, dr. Bogdan Davidescu, a susţinut că toţi cei şase medici din unitate sunt tentaţi să plece în străinătate şi au depus actele necesare, iar cele mai bune două asistente au deja parafate contractele pentru Olanda şi Spania, unde vor lucra pentru 2.000 - 3.000 de euro pe lună, în condiţiile în care alte trei asistente au plecat deja.
'Este o tragedie, o problemă extrem de serioasă. (...) Ce se întâmplă la noi este o batjocură generală', a afirmat dr. Davidescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu: Lipsa personalului, una din marile probleme ale instituţiei Directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, Elena Dinu, a declarat miercuri la o conferinţă de presă că lipsa personalului este una din marile probleme ale instituţiei şi a afirmat că este nevoie de modificarea Legii rezidenţiatului în Parlament, precizând că actuala lege nu ajută spitalele.
Braşov: Facultatea de Medicină solicită Ministerului Sănătăţii suplimentarea locurilor pentru rezidenţiat Facultatea de Medicină din Braşov va înainta, în perioada următoare, Ministerului Sănătăţii un memoriu prin care solicită suplimentarea locurilor pentru pregătirea în rezidenţiat după ce Centrului din municipiu i-au fost alocate, în acest an, 48 de locuri din cele 124 solicitate, lucru care va afecta...
Iaşi: 4.000 de locuri de muncă în străinătate oferite la Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice Iaşi, 27 nov /Agerpres/ - Sute de persoane, medici, rezidenţi sau asistenţi medicali au venit, sâmbătă, la cea de-a cincea ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice organizat la Iaşi, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în clinici şi spitale din alte state europene printre...
Cluj: Specialişti de renume internaţional participă la Congresul cu tema 'Controverse în neurochirurgie' Renumiţi specialişti în neurologie şi neurochirurgie din ţară şi din străinătate, precum şi tineri medici rezidenţi din spitale din România participă, începând de joi, timp de două zile, la Cluj-Napoca, la Congresul cu tema "Controverse în neurochirurgie".
Mureş: Cele mai noi terapii în tratamentul afecţiunilor osteocondrale, la Cursul Internaţional de Chirurgie Artroscopică Pe parcursul a patru zile, peste 60 de medici rezidenţi, medici specialişti şi medici primari ortopezi din România, precum şi 14 speakeri din ţară şi din străinătate, vor discuta pe marginea celor mai bune strategii terapeutice în tratamentul afecţiunilor osteocondrale, despre patologia ligamentului...
Sălaj: 'Exod' al asistenţilor medicali către străinătate Aproximativ 40 de asistenţi medicali din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău intenţionează să plece la muncă în străinătate, după ce, în 2010, peste 100 de cadre medicale din Sălaj au făcut demersuri pentru obţinerea unor certificate de conformitate care să le permită să lucreze în domeniul medical în...