Cele mai citite
 


Avantajele implantului cohlear, discutate de specialişti în ORL şi profesori la Cluj-Napoca
joi, 25 noiembrie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, ORL
 

Specialişti ai Catedrei ORL a Facultăţii de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' şi profesori de la Liceul pentru deficienţi de auz au discutat, miercuri, despre avantajele pe care le oferă implantul cohlear la copiii afectaţi de hipoacuzie (scăderea auzului), în cadrul unei mese rotunde organizate la Clinica ORL.

Şeful Clinicii, prof. dr. Marcel Cosgarea, conf. dr. Constantin Lazăr şi asist. dr. Violeta Nicula au prezentat modalităţile de diagnostic în hipoacuzie şi cele de remediere a acestui simptom, precum şi tehnici chirurgicale în implantul de ureche medie şi cohlear (ureche internă).

La masa rotundă au fost invitaţi profesorii Alina Boca şi Dorina Chira de la Liceul pentru deficienţi de auz din Cluj-Napoca, care s-au referit, în intervenţiile lor, la procedeele utilizate în activitatea lor didactică pentru recuperarea auditiv-verbală a copiilor care au fost supuşi unui implant cohlear.

Alterarea funcţiei auditive produce tulburări în orientarea unei persoane în mediul înconjurător, dar mai ales dificultăţi de comunicare cu semenii. Hipoacuzia nu este de fapt o boală, ci un simptom ce poate avea cauze multiple, spun specialiştii.

Pe de altă parte, surditatea copilului constituie o preocupare aparte a medicinii, deoarece, spre deosebire de adult, pierderea auzului la o vârstă fragedă influenţează profund şi grav formarea intelectuală şi psihologică a copilului.

Un implant cohlear constă în fixarea unui dispozitiv miniatural - o spirală cu mai mulţi electrozi de contact - în urechea internă. Acest mic aparat le permite persoanelor cu hipoacuzie profundă să recepţioneze sunetele.

Potrivit şefului clinicii, prof. dr. Marcel Cosgarea, unitatea sanitară clujeană are deja o experienţă bogată în cazul implanturilor cohleare, ''chiar rezolvări spectaculoase''.

''Vârsta ideală pentru implantul cohlear este între unu şi doi ani. În literatura de specialitate sunt amintite şi cazuri cu vârste mult mai mici, de şase sau opt luni. Durata maximă a unui implant cohlear este de aproximativ 20 de ani. Ca o concluzie, implantul cohlear îmbunătăţeşte abilitatea purtătorului de a înţelege cuvintele şi de a vorbi clar. Exact ce se reuşeşte şi la Clinica ORL din Cluj-Napoca'', a spus şeful unităţii medicale.

Un grup de copii, pacienţi ai Clinicii, în urma implanturilor cohleare efectuate, au oferit, în cadrul reuniunii, un mic moment artistic.

Masa rotundă a fost organizată în cadrul Zilelor Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu'.

Notare
Comentarii
acesti medici sunt minunati!

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primul implant cohlear în sistemul privat O echipă mixtă de la Spitalul Regina Maria şi Clinica Urechii a efectuat pentru prima dată în România o operaţie de implant cohlear în sistem privat, informează joi printr-un comunicat de presă unitatea sanitară.
Operaţie de implant cochlear în premieră la Clinica ORL din Târgu Mureş O echipă de medici de la Clinica ORL a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, condusă de profesorul austriac Georg Sprinzl, a efectuat, marţi, în premieră, un implant cochlear, la un pacient de 4 ani.
Primul pacient operat la o clinică din Bucureşti cu noul sistem de implant Bonebridge Primul pacient care va fi operat la o clinică din Bucureşti cu noul sistem de implant Bonebridge - cel dintâi implant activ cu transmisie osoasă din lume - este un tânăr diagnosticat cu hipoacuzie în urmă cu mai bine de 14 ani, intervenţia fiind realizată de univ. prof. dr. Wolf Dieter Baumgartner, din...
Un nou implant cohlear va fi realizat la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" Medicii de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti vor realiza luni un nou implant cohlear la o fetiţă în vârstă de 11 ani diagnosticată cu hipoacuzie neurosenzorială.
Primul implant cohlear cu portelectrod lung realizat la Spitalul de Copii 'Grigore Alexandrescu', un succes Primul implant cohlear cu portelectrod lung realizat luni la Spitalul de Copii ''Grigore Alexandrescu'' din Bucureşti, în cazul unei fetiţe de 11 ani, diagnosticate în urmă cu 6 luni cu hipoacuzie neurosenzorială cu scădere pe frecvenţele medii şi înalte peste 85 de decibeli, a fost un succes, potrivit...
Premieră în România: Implant cohlear bilateral realizat unui sugar de nouă luni cu hipoacuzie profundă O echipă de medici a realizat cu succes implantarea cohleară bilaterală a celui mai mic pacient din România, un sugar în vârstă de nouă luni, cu hipoacuzie bilaterală profundă, intervenţie ce a avut loc la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti, Clinica ORL.