Cele mai citite
 


Propunere legislativă privind reguli mai stricte privind informaţiile referitoare la medicamente
joi, 25 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pacienţii trebuie să aibă acces la informaţii mai clare şi mai cuprinzătoare privind medicamentele eliberate pe bază de reţetă, au solicitat deputaţii europeni, care au votat miercuri o legislaţie referitoare la acest subiect. Aceasta legislaţie presupune informaţii obiective privind caracteristicile medicamentelor şi bolile pentru care sunt recomandate, precum şi prevenirea informaţiilor nesolicitate sau a publicităţii mascate.
Modificările aduse de deputaţi la propunerea legislativă se bazează pe principiul fundamental că pacienţii trebuie să aibă dreptul de a obţine informaţii corecte şi imparţiale privind medicamentele. Prin noua legislaţie sunt clarificate obligaţiile şi posibilităţile companiilor farmaceutice de a transmite informaţiile referitoare la medicamente, precum şi rolul statelor membre în acest domeniu.


Parlamentul European a adoptat două rapoarte legislative: un regulament privind aspectele tratate la nivel european (564 voturi pentru, 41 împotrivă şi 45 de abţineri) şi o directivă privind regulile aplicabile de statele membre la nivel naţional (558 voturi pentru, 42 împotrivă şi 53 de abţineri). Aceste texte urmează a fi discutate în cadrul Consiliului.


Ţinând cont de cantitatea de informaţii neverificate pe internet privind medicamentele, pacienţii trebuie să poată fi informaţi de către cei care cunosc aceste produse cel mai bine. Deputaţii consideră că firmele care produc medicamente trebuie să furnizeze informaţii de bază, precum caracteristicile produsului, eticheta şi prospectul şi o versiune accesibilă în mod public a raportului de evaluare. Companiile farmaceutice pot furniza şi alte informaţii nepromoţionale, ca de exemplu cele privind schimbările de ambalaj sau de preţ, dar numai după ce au primit autorizarea din partea autorităţilor competente din statele membre.


Publicitatea evidentă este deja interzisă în Uniunea Europeană, dar interpretarea diferită a regulilor în diferite state membre face ca diferenţa dintre informaţie şi publicitate să fie foarte mică. Pentru a clarifica acest lucru, deputaţii consideră că trebuie interzisă difuzarea informaţiilor referitoare la medicamentele eliberate pe bază de reţetă prin intermediul radioului şi televiziunii, aşa cum a propus Comisia, dar şi în media. Personalul medical care pune la dispoziţia publicului informaţii referitoare la medicamente trebuie să declare în mod public interesele sau legăturile cu companiile farmaceutice.


Deputaţii subliniază că statele membre sunt responsabile pentru adoptarea regulilor naţionale prin care să se asigure că publicul larg dispune de informaţii obiective şi neutre legate de medicamentele comercializate în statul respectiv. Acestea includ informaţiile legate de prospect, raportul de evaluare a produsului şi informaţii privind bolile şi condiţiile de sănătate care trebuie tratate cu medicamentul respectiv. Statele membre trebuie să asigure crearea unor website-uri speciale pentru acest tip de informaţii şi orice tip de materiale de informare trebuie să fie într-un format accesibil persoanelor cu dizabilităţi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicamentele contrafăcute: Parlamentul European adoptă noi reguli pentru o protecţie mai eficientă a pacienţilor Membrii Parlamentului European /PE/ au aprobat miercuri o nouă lege care va preveni intrarea medicamentelor contrafăcute în lanţul legal de aprovizionare, vânzările pe Internet fiind acoperite de noua legislaţie, care introduce, de asemenea, noi măsuri de siguranţă şi trasabilitate, precum şi sancţiuni...
Marile companii farmaceutice fac testări clinice în ţări cu lacune în legislaţie, printre care şi România Marile companii farmaceutice conduc numeroase experimente clinice în străinătate, în ţări în care reglementările în domeniu sunt practic inexistente şi unde agenţia guvernamentală a SUA de protecţie a consumatorului, Food and Drug Administration /FDA/, nu ajunge, iar 'greşelile' sunt închise în mormintele...
Senat: Titlul de medic-dentist s-ar putea înlocui în legislaţie cu cel de medic stomatolog Senatorii au adoptat marţi o propunere legislativă care prevede înlocuirea titlului de medic-dentist cu cel de medic stomatolog în Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Reguli noi pentru funcţionarea farmaciilor Mai multe unităţi farmaceutice vor fi obligate să aibă program non-stop de anul viitor, iar distanţa dintre ele trebuie să fie de minimum 500 de metri.
A fost înfiinţată Asociaţia Companiilor Farmaceutice Americane din România Companiile farmaceutice americane bazate pe cercetare-dezvoltare prezente în România au înfiinţat, la Bucureşti, o asociaţie - Local American Working Group (LAWG), care reprezintă în ţara noastră Asociaţia Producătorilor de Medicamente din SUA - PhRMA (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America)...
Doar o treime dintre persoanele cu dizabilităţi primesc scaun rulant /raport SAR/ Casa de asigurări finanţează un scaun rulant doar pentru una din trei persoane care ar avea nevoie de astfel de echipamente, relevă un Raport realizat de Societatea Academică Română (SAR).