Cele mai citite
 


Iaşi: ADV vrea să sesizeze OMS lipsa medicamentelor pentru persoanele seropozitive
joi, 25 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reprezentanţii Fundaţiei 'Alături de Voi' (ADV) România atrag atenţia că persoanele infectate cu HIV din judeţul Iaşi care sunt în tratament ARV se află în situaţie foarte gravă din cauza lipsei medicamentelor, motiv pentru care intenţionează să sesizeze Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV România, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că organizaţia neguvernamentală pe care o reprezintă intenţionează să sesizeze OMS 'grava încălcare a legislaţiei internaţionale privind dreptul la asistenţa medicală şi nondiscriminare a persoanelor seropozitive de către Guvernul Român, prin ministerele responsabile de gestionarea fondurilor pentru sănătate şi asistenţă medicală'.

Decizia a fost luată ca urmare a unei informări primite din partea reprezentanţilor Centrului Regional HIV/SIDA, conform căreia până la finalul anului există posibilitatea să lipsească medicamentele pentru Programul Naţional HIV/SIDA. Această situaţie ar însemna pentru pacienţii cu HIV/SIDA o întrerupere de tratament de mai bine de două luni.

'În ultimele două săptămâni s-a generalizat lipsa medicaţiei specifice din Spitalul de Boli Infecţioase 'Sf. Parascheva' Iaşi şi, dacă până acum puteau exista sincope de una-două zile în acordarea tratamentului, acum aşteptarea pacienţilor cu HIV s-a prelungit serios. Suntem îngrijoraţi, deoarece spitalul e singura sursa de medicamente pentru cei cu HIV, aceste tratamente fiind distribuite prin farmaciile cu circuit închis', a spus Mihaela Munteanu.

Potrivit acesteia, mai grav este faptul că întreruperile de tratament ARV au pentru persoana infectată efecte foarte importante, deseori generând rezistenţă la unele medicamente şi putând permite multiplicarea HIV în organismul infectat.

'În aceste condiţii, solicităm public tuturor celor care au decizia gestionării fondurilor din sănătate să ia măsuri pentru virarea în foarte scurt timp a sumelor necesare achiziţionării terapiei ARV, astfel încât viaţa beneficiarilor noştri să nu fie pusă în pericol şi legea care menţionează obligaţia Statului Român de a asigura acest tratament să nu fie încălcată, precum şi politicienilor care s-ar putea implica, cerând Ministrului Sănătăţii explicaţii asupra situaţiei', a mai afirmat Mihaela Munteanu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Persoanele infectate cu HIV, în pericol de a rămâne fără medicamente Persoanele infectate cu HIV din judeţul Iaşi care sunt în tratament ARV se confruntă cu lipsa medicamentelor, susţin reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase Sf. Parascheva din Iaşi.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Asistenţa medicală acordată grupurilor vulnerabile, cheia combaterii tuberculozei, afirmă două agenţii europene de sănătate Două agenţii europene de sănătate au subliniat, într-un raport dat publicităţii joi, necesitatea mai multor programe orientate spre grupurile vulnerabile - cum ar fi persoanele fără adăpost, consumatorii de droguri şi imigranţii din ţările cu rate ridicate de tuberculoză - pentru a reduce răspândirea...
Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie (The Sun) O bacterie TBC rezistentă la medicamente ar putea ajunge în Marea Britanie atunci când Regatul Unit îşi va deschide porţile pentru români, au avertizat marţi experţi britanici în TBC. Sărăcia şi asistenţa medicală precară au făcut din România capitala turberculozei din Europa, unde maladia pulmonară...
Iaşi: Asistenţă medicală pentru cei afectaţi de caniculă, acordată în mai multe zone ale oraşului Medici de la Spitalul ''Sfântul Spiridon'' vor asigura asistenţa medicală în mai multe zone ale Iaşiului, în caz de cod portocaliu sau roşu de caniculă.
Norina Forna: Beneficiile directivei europene privind asistenţa medicală transfrontalieră pot fi uriaşe Intrarea în vigoare a directivei europene privind asistenţa medicală transfrontalieră va aduce beneficii medicilor dentişti din România, informează Societatea Română de Reabilitare Orală.