Cele mai citite
 


Socializarea ca soluţie în vindecarea bolilor mintale, temă a unui simpozion de psihiatrie
joi, 25 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
'Dezinstituţionalizarea în psihiatrie ca posibilă resursă' constituie tema întâlnirii dintre specialişti români şi italieni, dar şi din alte ţări, într-un simpozion care va aborda printre altele depăşirea contenţionării ca bază a dezinstituţionalizării, tratamentul prin incluziune socială şi dezinstituţionalizarea în Europa de Est şi în ţările CSI.
Simpozionul, care se va desfăşura joi şi vineri, este organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti, Societatea italiană 'Psihiatria Democratica Europa' şi Reţeaua Internaţională de Colaborare pentru Sănătate Mintală.

''Dezinstituţionalizarea în psihiatrie ca posibilă resursă' reprezintă o iniţiativă de un larg şi semnificativ interes faţă de relevanţa problemelor de sănătate mintală. Sănătatea mintală din România are nevoie în prezent de un cadru larg de dezbatere a problemelor sale, mai ales în domeniul reformei instituţionale şi stigmatului legat de tulburarea psihică', a declarat Ileana Botezat Antonescu, preşedinta Asociaţiei Române de Psihoterapie, într-o conferinţă de presă organizată miercuri de Ambasada Italiei pentru prezentarea simpozionului.

'Pacienţii atunci când li se aplică metoda 'fără constrângeri' sunt trataţi fără contenţionare psihică. Nu există porţi închise, ci soluţii locative care favorizează socializarea între pacienţi', a spus dr. Lorenzo Toresini, membru în Comitetului Ştiinţific al simpozionului.

În opinia sa, pacienţii nu trebuie trataţi în locuri închise, în spitale, acestea fiind, ca şi în cazul puşcăriilor, orice numai locuri de reabilitare pentru o persoană nu.

Specialiştii italieni sunt foarte interesaţi de acest domeniu în Europa de Est, dezinstituţionalizarea fiind un motiv şi pentru a degreva bugetul, a mai menţionat Toresini.

Dr. Ileana Botezat a precizat că în România există centre naţionale pentru sănătatea mintală şi de luptă antidrog, în aproape toate judeţele. Ea a evidenţiat că în Bucureşti sunt centre de sănătate mintală pe lângă Spitalul Titan, în sectorul 4 şi pe lângă Spitalul Obreja.

Medicul a făcut referire şi la necesitatea existenţei centrelor de zi în care se oferă terapie şi a centrelor care practică terapie ocupaţională şi care există în număr mic. Există şi o lipsă de specialişti - pentru adulţi sunt 1.300 iar pentru asistenţa psihiatrică a copilului 200 -, mai ales că în ultimul timp aceştia optează să plece din ţară. Or, un bolnav psihiatric necesită o abordare complexă şi trebuie să i se acorde întreaga atenţie, a subliniat Botezat.

Ea a adăugat că reforma instituţională a sănătăţii mintale este imperativă şi necesită eforturi susţinute şi intense din partea specialiştilor şi decidenţilor politici dublate de o finanţare dublată şi constantă.

'Experienţele sistemului italian de sănătate publică, prezentate prin prisma psihiatrilor din această ţară şi dezbătute împreună cu cei din România, reprezintă un punct de pornire pentru construirea unei reforme instituţionale a sistemului local de sănătate mintală', a evidenţiat dr. Ileana Botezat.

Angajarea autorităţilor şi medicilor specialişti din ambele ţări, la cel mai înalt nivel, alături de organizaţiile neguvernamentale de profil, va crea cadrul de referinţă al comunicării experienţei româno-italiene în domeniul dezinstituţionalizării în psihiatrie, a apreciat ea.

'Cu acest prilej, specialişti români şi italieni, oaspeţi de excepţie la nivel internaţional, reprezentanţi ai societăţii civile şi specialişti în domeniu vor realiza un schimb de experienţă într-o dezbatere care cu siguranţă nu va putea să nu pasioneze', a declarat Mario Cospito, ambasadorul Italiei la Bucureşti.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Primul Forum Naţional de Sănătate Mintală Bucureşti, 14 oct /Agerpres / - Există o lipsă de specialişti în domeniul psihiatriei, mai ales în psihiatria pediatrică, a declarat, vineri, prof. dr. Ileana Botezat Antonescu, director al Centrului de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog, într-o conferinţă de presă prilejuită de prima ediţie a Forumului...
Prof. dr. Dan Prelipceanu: Psihiatria se confruntă cu deficit de personal şi dezinteres Proporţia celor care au un diagnostic psihiatric, inclusiv insomnia, în 2011 este de 38,2%, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul Congresului Naţional de Psihiatrie, prof. dr. Tudor Udriştoiu, membru al Comisiei pentru sănătate publică din Senat.
Salvaţi Copiii România lansează un nou proiect, în beneficiul copiilor cu tulburări de sănătate mintală Organizaţia Salvaţi Copiii România lansează proiectul Servicii integrate pentru copiii cu probleme de sănătate mintală, copiii victime ale violenţei domestice și familiile acestora. Scopul demersului este formarea de personal specializat care să ofere sprijin și să asigure cea mai bună...
Cele mai frecvente tulburări psihice în România - anxietatea, depresia şi tulburările psihosomatice Cele mai frecvente tulburări psihice în România sunt anxietatea, depresia şi tulburările psihosomatice, a declarat marţi într-o conferinţă de presă dr. Ileana-Mihaela Botezat-Antonescu, directoarea Centrului Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog.
Parteneriat şcoală-sănătate pentru tratamentul ADHD Un parteneriat între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Centrul Naţional de Sănătate Mintală şi Luptă Antidrog (CNSMLA) cu sprijin privat va facilita profesorilor şi educatorilor accesul la informaţii despre ADHD (Tulburarea Hiperkinetică cu Deficit de Atenţie), în...
CNP 2011 - Al IV-lea Congres National de Psihiatrie - 19 - 22 octombrie 2011 Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” si Centrul National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog organizeaza in perioada 19 - 22 octombrie 2011, la Centrul International de Conferinte, Palatul Parlamentului, Bucuresti, cel de-al IV-lea Congres...