Cele mai citite
 


Cum influenteaza Rh-ul negativ sarcina
joi, 25 noiembrie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 

Aproximativ 15% din populatia globala are Rh negativ, dar el creeaza probleme doar in sarcina si doar in anumite cazuri.

Gravidele cu Rh negativ ai caror parteneri au Rh pozitiv trebuie sa fie monitorizate in timpul sarcinii pentru prevenirea eventualelor complicatii fetale.
 
Când ambii parinti au Rh negativ sau când tatal are Rh-ul negativ, iar mama pozitiv, nu exista niciun risc pentru bebelus. Incompatibilitatea de Rh apare atunci când mama are Rh negativ, iar tatal Rh pozitiv, deoarece exista probabilitatea de la 50% la 100% ca fatul sa aiba Rh pozitiv (deci incompatibil cu al mamei).
 
Atunci când mama are Rh negativ, iar copilul Rh pozitiv, in sângele gravidei se pot produce anticorpianti-Rh. “in timpul sarcinii, cantitati infime de sânge fetal Rh pozitiv trec in circulatia materna, sistemul imun matern intâlnindu-se cu antigenele D (unele dintre cele mai importante componente care se gasesc la suprafata globulelor rosii) si determina aparitia anticorpilor anti-D”, explica doctorul Ruxandra Albu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta din Bucuresti.
 
Orice femeie insarcinata trebuie sa-si cunoasca grupa de sânge si Rh-ul
 
Risc la a doua sarcina
In general, incompatibilitatea de Rh nu prezinta riscuri la prima sarcina. Probleme pot aparea in situatia in care sângele fetal cu Rh pozitiv intra in contact cu sângele matern, de exemplu, in caz de sângerari sau dupa efectuarea amniocentezei - prelevare de lichid amniotic cu scopul de a diagnostica malformatii fetale.
 
In acest caz, in organismul gravidei se formeaza anticorpi anti-Rh (D), care pot afecta sarcinile ulterioare. “La o sarcina viitoare cu un fat cu Rh pozitiv, anticorpii
anti-D trec bariera placentara si determina distrugerea eritrocitelor fetale (globulelor rosii), rezultând o anemie hemolitica fetala severa sau chiar moarte fetala”, spune medicul Ruxandra Albu. Anemia severa a fatului poate impune nasterea inainte de termen.
 
Imunizarea, necesara
In cazul femeilor cu Rh negativ si partenerilor cu Rh pozitiv, medicii recomanda imunizarea cu imunoglobuline anti-D chiar de la prima sarcina, intre 28 saptamâni si 32 de saptamâni. In acest mod vor fi neutralizate globulele rosii Rh pozitive (daca fatul are Rh pozitiv) ajunse in circulatia sanguina a femeii insarcinate.
“Dupa nastere, este obligatorie testarea Rh-ului fetal. Daca el este negativ, nu se pune problema administrarii vaccinului. Daca este pozitiv, se administreaza un nou vaccin, obligatoriu in primele 72 de ore de la nastere sau in maximum 28 de zile”, spune medicul Ruxandra Albu.
  
Testati-va inainte de a face copii!
 
Grupa de sânge si Rh-ul este bine sa fie determinate inainte de planificarea unei sarcini sau, cel putin, la prima vizita la obstetrician. Este important sa se cunoasca grupa de sânge si Rh-ul si in cazul in care alegeti sa faceti un avort la cerere, pentru ca in aceasta situatie exista riscul ca sângele mamei sa intre in contact cu cel al fatului. Acest
lucru va avea repercusiuni asupra sarcinilor viitoare. Femeile care fac avort si au Rh negativ sunt sfatuite sa faca preventiv imunizarea.
 
Articol preluat de la Agerpres (sursa ziarul Adevarul de Seara)

Notare
Comentarii
de RAMONA FLORICA HERMAN
buna..eu am pierdut o sarcina la 2 luni..am rh negativ iar sotul pozitiv..medicul nu mi-a dat injectie de imunizare, spunand ca a fost prea mica sarcina si nu e necesar. daca prima sarcina a fost pierduta, exista vreun risc in cazul in care raman din nou insarcinata?
stiu ca e risc pt a 2-a sarcina...dar dak prima sarcina nu a ajuns la termen si a fost pierduta..mai exista acelasi risc si pt viitoarea sarcina?
va multumesc

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
Iaşi: Medicii de la Cuza Vodă au efectuat o transfuzie intrauterină unui făt diagnosticat cu anemie O echipă de medici de la Spitalul de Obstretică şi Ginecologie Cuza Vodă din Iaşi, condusă de dr. Dragoş Nemescu, a efectuat, o transfuzie intrauterină unui făt de 32 de săptămâni care a fost diagnosticat cu anemie.
Analize medicale recomandate pentru monitorizarea evolutiei in sarcina normala Monitorizarea prenatala a femeilor gravide are drept scop depistarea sarcinilor cu risc crescut. In acest fel rata morbiditatii şi mortalitatii poate fi redusa substantial. In acest articol va vom prezenta protocolul de screening pentru monitorizarea evoluţiei în sarcina normală.
Cele mai frecvente greseli in timpul sarcinii Sarcina este fara indoiala una dintre cele mai fericite perioade pentru o femeie, insa transformarile fizice, schimbarile hormonale, dar si noutatea experientei in sine atrag de multe ori dupa sine o multitudine de sfaturi si informatii care se pot dovedi coplesitoare chiar si pentru cele mai...
Simptome ce nu trebuie ignorate in timpul sarcinii Sarcina este o stare normala, fiziologica, dar care deseori este insotita de disconfort si dureri abdominale. In cele mai multe cazuri, durerile sunt inofensive, nu reprezinta un semnal de alarma pentru sanatatea mamei si a fatului.
Portugalia: Naşterea unui bebeluş a cărui mamă se afla în moarte cerebrală Un bebeluş a cărui mamă se afla în moarte cerebrală de patru luni s-a născut marţi în stare bună de sănătate, a anunţat un spital din Lisabona, citat de EFE.