Cele mai citite
 


Cseke Attila anunţă aprobarea proiectului de lege privind introducerea mecanismului de coplată
miercuri, 24 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 24 nov /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat aprobarea, în şedinţa de miercuri a Guvernului, a proiectului de lege privind introducerea mecanismului de co-plată, prin intermediul unui tichet moderator de sănătate.
'Astăzi, am prezentat Executivului, şi s-a aprobat, proiectul de lege privind introducerea mecanismului de co-plată, prin tichetul moderator pentru sănătate. Proiectul va intra în vigoare începând din anul 2011, după ce va fi aprobat de Parlament, urmând ca în termen de 60 de zile să se emite actele subsecvente normelor metodologice de aplicare ale legii privind co-plata, care va stabili şi lista serviciilor medicale pentru care se va aplica această co-plată, precum şi data exactă de intrare în vigoare a mecanismului de co-plată', a spus Cseke Attila.
Potrivit acestuia, persoanele exceptate de la co-plată sunt pensionarii cu pensia sub 700 de lei pe lună, copiii până la vârsta 18 ani, elevii şi studenţii între 18 şi 26 de ani - dacă nu au venituri din alte surse - şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate dacă nu realizează venituri de muncă până la însănătoşirea lor.
'Este vorba despre un număr de 8.006.507 de persoane care vor fi scutite de la plata tichetelor pentru sănătate', a explicat Cseke Attila.
El a precizat că introducerea acestui mecanism de co-plată prin tichetul moderator de sănătate reprezintă şi un angajament al Guvernului României încheiat cu FMI şi Banca Mondială în 2009.
'Practic, prin acest proiect de lege se stabileşte cadrul legal pentru posibilitatea de introducere a co-plăţii. Se introduce noţiune de tichet moderator de sănătate şi se reglementează suma privind co-plata, suma maximă care va trebui asigurată de către un pacient, suma fiind de 600 de lei maxim, la nivel de an. Peste această sumă, pentru serviciile efectuate nu se va mai percepe co-plata', a spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit preconizărilor sale, o consultaţie la medicul de familie ar trebui să coste în jur de 5 lei, iar una la spital, aproximativ 10 lei, iar tichetul moderator ar putea fi emis în iunie-iulie 2011.
Cseke Attila a menţionat că denumirea de tichet moderator de sănătate este preluată din legislaţia franceză.
'Co-plata este o modalitate de accesare a serviciilor medicale care există în ţări precum Germania, Franţa, Estonia, Bulgaria, Croaţia, în care există atât card de sănătate cât şi acest tichet, deci nu este o invenţie românească introducerea co-plăţii', a subliniat ministrul Sănătăţii.
El a afirmat că sistemul de co-plată va optimiza circuitul pacientului din sistem şi-l va orienta mai mult spre asistenţa primară, spre medicina de familie şi va reduce 'utilizarea nejustificată a sistemului', precum accesarea nejustificată a serviciilor spitaliceşti.
'Sistemul de co-plată se va aplica în asistenţa medicală primară, la medicii de familie, la medicul specialist şi în spitale, nu se va aplica, în schimb, la serviciile de urgenţă. Prin introducerea co-plăţii prin acest tichet, preconizăm că vor intra în sistemul sanitar, pe an, o sumă de 378 de milioane de lei, fonduri care vor rămâne la furnizorul de servicii medicale, adică la cabinetul medicului de familie, la spitale sau în altă unitate de sănătate şi aceste sume vor putea fi utilizate pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate', a spus Cseke Attila.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu, în medicina de familie sau la analize (Ministerul Sănătăţii) Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege - copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri...
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Prof. dr. Vasile Astărăstoae: Coplata - o măsură neavenită Măsura introducerii coplăţii este una neavenită în acest moment a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae.
MS: Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu, în medicina de familie sau la analize Coplata nu va fi aplicată serviciilor de urgenţă, în ambulatoriu de specialitate, medicina de familie sau în cazul analizelor medicale, precum şi persoanelor exceptate prin lege - copii, gravide, pensionari sub 700 lei/lună, bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate, dacă nu realizează venituri...