Cele mai citite
 


11 maternităţi din România au primit 14 echipamente de ultimă generaţie
vineri, 26 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
A treia ediţie a campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' şi-a îndeplinit obiectivul: 14 echipamente de ultimă generaţie pentru copiii prematuri au fost donate către 11 maternităţi din România, se arată într-un comunicat remis presei miercuri.
Echipamentele, care nu existau în maternităţile din România înainte de începerea campaniei, permit ventilarea cu frecvenţă înaltă a prematurilor ce dezvoltă complicaţii pulmonare, crescând rata de supravieţuire a acestora.
'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri', campanie derulată în perioada 1 septembrie - 30 noiembrie 2010 a avut ca obiectiv creşterea numărului de copii prematuri salvaţi şi a avut două componente: o componentă educaţională - informarea publicului în privinţa prevenirii naşterilor premature şi a modalităţilor de îngrijire adecvată a prematurilor - şi o componentă investiţională - echiparea cu 14 sisteme de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie a 11 maternităţi.
Cele 11 maternităţi incluse în program tratează un număr mare de copii prematuri şi acoperă întregul teritoriu al României: Bucureşti (Cantacuzino, Giuleşti, Municipal, Polizu), Cluj (Clinicile de Obstetrică şi Ginecologie 1 şi 2), Iaşi, Oradea, Sibiu, Timişoara şi Târgu-Mureş.
Campania 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' îşi propune, în fiecare an, să asigure un start sănătos în viaţă copiilor cu probleme. 'Ne bucurăm că, încă din timpul campaniei, unele centre au salvat deja şapte copii şi suntem încrezători că pe parcursul următoarelor luni aparatele donate îşi vor dovedi utilitatea pentru toate secţiile de neonatologie beneficiare. Valoarea celor 14 echipamente este de 1.300.000 de lei. Realizarea acestei donaţii nu ar fi putut fi posibilă fără sprijinul numeroşilor parteneri implicaţi în campanie, cărora vrem să le mulţumim: consumatorii care ne-au acordat încrederea lor, specialiştii neonatologi, lanţurile de magazine, personalităţile publice şi mass-media care au facut cunoscută această cauză', a de clarat Olivia Ciubotariu, specialist Relaţii Externe la Procter&Gamble.
În România, în fiecare an, se înregistrează peste 20.000 de copii născuţi prematur şi nou-născuţi cu greutate mică la naştere. Prematuritatea şi complicaţiile sale sunt responsabile de mai mult de jumătate din decesele neonatale, reprezentând una din principalele cauze de mortalitate neonatală din ţara noastră.
Cea mai frecventă cauză de mortalitate determinată de prematuritate este sindromul de detresă respiratorie (RDS). Acesta impune folosirea unui sistem de ventilaţie artificială.
Unul dintre cele mai avansate sisteme de ventilare este cel de înaltă frecvenţă care ajută copiii născuţi prematur să supravieţuiască şi, în plus, reduce aparţia handicapurilor psiho-motorii asociate cu prematuritatea.
Ventilaţia cu frecvenţă înaltă foloseşte frecvenţe respiratorii care depăşesc frecvenţa respiratorie normală şi se adresează în special prematurilor născuţi înainte de 32 de săptămâni.
În 2009, în România s-au înregistrat 2.576 de copii care au avut la naştere o vârstă de gestaţie mai mică de 32 de săptămâni (1% din totalul nou-născuţilor vii). Ventilaţia de înaltă frecvenţă ajută la reducerea complicaţiilor şi creşte rata de supravieţuire. În acest moment, nici o maternitate din ţară nu are în dotare un astfel de echipament.
'Donaţia acestor 14 ventilatoare de înaltă frecvenţă este foarte importantă pentru copiii prematuri îngrijiţi în cele 11 centre. Maternităţile care au primit aceste ventilatoare acordă asistentă medicală copiilor cu vârstele cele mai mici de gestaţie, care sunt o necunoscută pe plan mondial din punct de vedere al adaptării la viaţa extra uterină, cea mai mare problemă pe care o au fiind cea respiratorie. Aparatele funcţionează şi au rolul de a salva, în principal, vieţile copiilor cu detresă respiratorie, dar şi ale altor copii ce dezvoltă complicaţii. Asociaţia de Neonatologie din România a elaborat un portocol comun care va fi aplicat în toate maternităţile care au beneficiat de aceste echipamente performante, pentru a urmări evoluţia copiilor. Se vor monitoriza o serie de parametri c omuni, care vor fi interpretaţi peste
6 luni. Ne aşteptăm la un impact pozitiv ca urmare a utilizării acestor aparate. Pentru neonatologia din România ele reprezintă un pas înainte către standardele de echipare din Occident, unde ventilaţia cu frecvenţă înaltă a început să fie folosită încă de la mijlocul anilor '90', a spus prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedintele Asociaţiei de Neonatologie din România.
Ediţia din 2009 a urmărit sprijinirea înfiinţării celei de-a doua secţii de chirurgie cardio-vasculară pediatrică din ţară, în cadrul Spitalului de Urgenţă pentru Copii 'Marie S. Curie' din Bucureşti. Valoarea donaţiei în cadrul campaniei a fost de 1,2 milioane de lei, sumă folosită pentru achiziţionarea de echipamente de chirurgie cardio-vasculară şi anestezie-terapie intensivă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Echipament de ultimă generaţie pentru prematuri de la Spitalul Oradea Bucureşti, 1 nov /Agerpres/ - Un echipament de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV) a intrat în dotarea secţiei de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrică Ginecologie din Oradea, informează un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Campanie pentru nou născuţii prematuri A treia ediţie a campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri' a fost lansată, marţi, de compania Procter&Gamble, propunându-şi să ajute copiii născuţi prematur, prin donarea de echipamente de ultimă generaţie care folosesc sistemul de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie (HFOV).
Sibiu: 11 maternităţi din România vor primi sisteme de ventilaţie pentru prematuri Un număr de 11 maternităţi din România vor primi sisteme de ultimă generaţie de ventilaţie pentru prematuri, în cadrul campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'.
Echipament de ultimă generaţie pentru prematuri la spitalul din Târgu Mureş Secţia de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a primit, marţi, un echipament de ventilaţie cu frecvenţă înaltă oscilatorie pentru prematuri, în cadrul campaniei 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri', derulat de Compania Procter&Gamble.
Gabriela Alexandrescu: Rata mortalităţii la nou-născuţi din România, dublă faţă de media europeană Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că rata mortalităţii la nou-născuţi în România este cea mai mare din Uniunea Europeană, fiind dublă faţă de media europeană, din acest motiv organizaţia demarând o campanie pentru...
Un procent de 9% dintre copii sunt născuţi prematur În România se nasc anual aproximativ 20.000 de copii prematuri, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 9%, a declarat marţi prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedinta Asociaţie Române de Neonatologie, cu prilejul lansării celei de-a treia campanii 'Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri'.