Cele mai citite
 


Regimurile de slăbire sunt incriminate într-un raport realizat de specialişti francezi
vineri, 26 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Regimurile alimentare sunt serios incriminate de o echipă de medici, într-un raport publicat joi şi citat de cotidianul Le Parisien.
Un grup de medici a primit anul trecut sarcina de la ANSES (Agenţia naţională de securitate sanitară a alimentaţiei) să întocmească un raport despre regimuri. Raportul, intitulat 'Evaluarea riscurilor legate de practicile alimentare de slăbit', va fi dat publicităţii joi după-amiază.

Jean-Michel Lecerf, şeful serviciului nutriţie de la Institutul Pasteur din Lille (nord), conducătorul grupului de lucru, a dezvăluit câteva idei principale din document. Sunt concluzii care incriminează în general regimurile de slăbire, pe unele mai mult decât pe altele, îndeosebi regimul Dukan, foarte la modă în prezent în Franţa.

Regimurile sunt rareori eficiente şi au efecte nedorite. 'Regimurile nu sunt un lucru neglijabil, ci pot determina importante efecte nedorite', spune dr Lecerf. 'În 95% din cazuri, persoana ia din nou în greutate după încetarea regimului. Ba chiar persoane care n-aveau probleme de greutate înainte să ţină regimul se pot trezi supraponderale şi susceptibile să dezvolte tulburări ale comportamentului alimentar', adaugă el. În plus, restricţiile repetate provoacă 'osteoporoză, riscuri osoase şi fracturi'.

Cu cât un om recurge la mai multe regimuri, cu atât se îngraşă mai mult. 'Fiecare regim este mai puţin eficient decât cel precedent şi luarea în greutate, mai mare decât înainte', avertizează expertul. Motivul este faptul că restricţiile alimentare 'perturbă pe termen lung metabolismul' şi, în final, 'omul pierde din masa musculară, câştigând în schimb grăsime'.

Regimurile alimentare sunt şi sursa unor carenţe. Raportul insistă pe faptul că cea mai mare parte a regimurilor propuse marelui public nu sunt echilibrate. 'Regimurile disponibile conţin prea puţine fibre, vitamine, minerale, glucide şi, invers, prea multă sare', adaugă specialistul.

În colimator s-au aflat îndeosebi regimurile Atkins şi Dukan. 'Regimurile hipoglucidice, cum ar fi Atkins în Statele Unite şi Dukan în Franţa, sunt deosebit de dezechilibrate. Se pare că regimul Dukan se asociază cu un risc crescut de cancer sau de boli cardiovasculare, chiar dacă niciun studiu n-a putut dovedi până acum acest lucru', insistă dr Lecerf. Un singur regim este apreciat cât de cât de medicul francez, cel la Weight Watchers, despre care spune că ar fi 'destul de echilibrat'.

Regimurile alimentare favorizează la tinere apariţia tulburărilor de ovulaţie. Îndeosebi adolescentele prezintă acest risc, pentru că ele sunt tentate să facă multe cure de slăbire. 'Se observă adesea astfel de tulburări la tinerele care vor să-şi menţină o greutate scăzută, cerută de activitatea lor sportivă', mai spune doctorul.

Colectivul de medici mai trag alarma şi asupra regimurilor pe care le ţin copiii. Dr Lecerf afirmă că a întâlnit 'tot mai mulţi copii de 2, 4, 6, 8 ani, puşi la regim, cu riscul de a-i expune unor tulburări de creştere'. El este de părere că o asemenea aberaţie este 'rezultatul unei dramatizări a greutăţii excesive şi a obezităţii infantile, care-i face pe medici să impună restricţii alimentare unor copii mici'.

Nu este recomandat deloc un regim luat de pe internet. Dr Lecerf consideră că în nicun caz obezitatea nu trebuie tratată de medici prin corespondenţă, aluzie la regimurile de slăbire care abundă pe internet. Singurul sfat pe care medicul îl dă celor care vor cu adevărat să slăbească este 'să meargă la un doctor competent, un endocrinolog sau chiar la un bun medic generalist, care va spune că primul lucru care trebuie făcut când există o problemă de greutate nu este un regim, ci apelul la un medic ce se va ocupa cu adevărat de sănătatea pacientului şi de starea lui psihologică. 'El va putea interveni eventual asupra alimentaţiei, dar în niciun caz cu restricţii dramatice', încheie el.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Horatiu Albu: „Singurul mod dovedit stiintific pentru slabire si controlul greutatii este de a creste gradul de sanatate” In Romania, obezitatea afecteaza peste 20% dintre romanii cu varsta peste 18 ani, conform ultimului studiu realizat de Asociatia Romana pentru Studiul Obezitatii. Ce se petrece la nivel de celula atunci cand ne ingrasam? Raspunsul il ofera Medicina Ortomoleculara prin Dr. Horatiu Albu, presedintele...
6 reguli de aur ale unei cure de slabire eficiente Dupa saptamani de diete si restrictii alimentare, iti faci curajul sa te urci pe cantar doar ca sa descoperi ca nu s-a schimbat mai nimic? Capcana oricarui regim de slabit o reprezinta bine-cunoscutul „efect yo-yo” care se produce atunci cand kilogramele pierdute cu rapiditate se depun la...
Probleme cu greutatea - Obezitatea Obezitatea reprezinta o stare patologica sau o stare cu potential patologic care se refera la persoanele cu un indice de masa corporala ≥ 30 kg/m2, aceasta fiind cea mai intalnita dereglare de nutritie. Domeniul care se ocupa cu obezitatea se numeste “bariatrie”.
Regimurile de slăbire, ineficiente şi nocive Pentru prima dată, raportul unei agenţii publice vorbeşte despre carenţele şi dezechilibrele provocate de cincisprezece regimuri de slăbire, analizate în detaliu. Raportul afirmă că regimurile alimentare nu sunt lipsite de riscuri pentru sănătate. Raportul Agenţiei naţionale de securitate sanitară a...
Nouă combinaţie de două medicamente, eficientă împotriva obezităţii (studiu) Persoanele supraponderale sau obeze care au luat o combinaţie de două medicamente existente pe piaţă au slăbit de două ori mai mult decât cele care au recurs la pastile de slăbire, arată un studiu ce va apărea luni în revista The Lancet, menţionat de AFP.
Regimul cu cafea pentru slăbire şi îmbunătăţirea performanţelor are tot mai mult succes în Statele Unite Cafeaua poate ajuta la pierderea în greutate şi la îmbunătăţirea performanţelor intelectuale - este argumentul unui nou regim foarte în vogă în Statele Unite, deşi medicii îl privesc cu scepticism, relatează luni AFP.