Cele mai citite
 


Virusul gripei porcine este 'subtil şi înşelător', susţine şefa OMS
marţi, 26 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Virusul A/H1N1 al gripei porcine este ”subtil şi înşelător” şi va fi fără îndoială mai virulent în ţările sărace din emisfera sudică, a avertizat vineri directoarea generală Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, citată de AFP.

”Acesta este un virus subtil, înşelător şi nu îşi semnalează prezenţa sau sosirea într-o nouă ţară provocând o explozie bruscă a numărului de pacienţi care au nevoie de îngrijiri medicale sau spitalizare”, a spus directoarea generală a OMS în faţa reprezentanţilor celor 193 de state membre ale OMS reuniţi la Geneva cu prilejul adunării anuale.

”Statele, în special în lumea în curs de dezvoltare, unde populaţiile sunt mai vulnerabile, trebuie să se pregătească să depisteze mai multe cazuri severe decât cele constatate în prezent”, a adăugat dr. Margaret Chan.

De asemenea, şefa OMS a avertizat că ”sezonul actual de iarnă din emisfera sudică dă virusului gripei un prilej de a se amesteca şi de a-şi schimba materialul genetic de o manieră imprevizibilă”.

OMS şi-a exprimat îngrijorarea şi pentru faptul că majoritatea statelor în curs de dezvoltare nu au mijloace de a diagnostica nici măcar gripa sezonieră, aşa că de gripă porcină nu poate fi vorba.

”Este evident că ceea ce ne îngrijorează este faptul că majoritatea statelor în curs de dezvoltare nu au implementat un sistem care să depisteze fie şi numai prezenţa virusului A/H1N1”, susţine Ties Boerma, directorul serviciului de statistici sanitare din cadrul OMS.

”Există încă o mare gaură neagră. Lucrăm cu partenerii noştri pentru a-i reduce amploarea, dar există un drum lung de parcurs”, a spus el.

”Soliditatea sistemului sanitar al unei ţări va face diferenţa” între o simplă maladie şi o epidemie care ameninţă supravieţuirea bolnavilor, a subliniat Margaret Chan în discursul de închidere a lucrărilor de o săptămână ale Adunării anuale a OMS dominate de ameninţarea pandemiei de gripă porcină.

Directoarea OMS a făcut apel la statele membre ale organizaţiei să-şi adapteze dispozitivele de intervenţie la circumstanţe pentru că ”planurile cele mai bine elaborate trebuie să fie fluide şi flexibile atunci când un virus apare şi începe să schimbe regulile jocului”.

11.168 de persoane au fost contaminate cu virusul A/H1N1 în 42 de ţări şi 86 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza maladiei, conform ultimului bilanţ dat publicităţii vineri de OMS, notează AFP.AGERPRES/(Florin Ştefan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripă porcină: mai multe state cer OMS să adopte o scară mai flexibilă de alertare în privinţa unei posibile pandemii Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Ministrul britanic al sănătăţii, Alan Johnson, a lansat luni un apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să nu se precipite în instituirea fazei 6 de alertă care ar anunţa o pandemie de gripă porcină, pe motiv că acest lucru ar duce la apariţia ”confuziei” în rândul...
Gripa porcină: 4.379 contaminări în 29 state, 49 decese Geneva, 13 mai /Agerpres/ - Numărul persoanelor contaminate cu virusul hibrid A (H1N1) este de 4.379 în 29 de state, în timp ce numărul celor decedate a ajuns la 49, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cel mai recent bilanţ, citat de AFP.
Experţii resping teoria că virusul gripei porcine a fost creat în laborator (OMS) Geneva, 21 mai /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a anunţat că experţi au respins teoria potrivit căreia noul tip de gripă porcină care a infestat circa 6.500 de oameni în întreaga lume s-ar fi putut dezvolta în laborator, relatează AP.
Rusia: Gripa porcină a făcut cel puţin 50 de morţi de la venirea iernii Cel puţin 50 de persoane au murit din cauza gripei produse de virusul A/H1N1 în Rusia de la începutul iernii, potrivit unor date obţinute de AFP din declaraţiile autorităţilor regionale, în contextul în care contagiunea cu acest virus pare să se fi accentuat în această ţară.
Gripa porcină a făcut patru victime în Liban în această iarnă Gripa porcină a ucis patru persoane în Liban în această iarnă, începând din luna noiembrie, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii din această ţară, citat de agenţia France Presse (AFP).
O treime din populaţia mondială ar fi contaminată în caz de pandemie de gripă porcină, estimează OMS Geneva, 13 mai /Agerpres/ - O treime din populaţia mondială ar fi contaminată în situaţia unei pandemii de gripă porcină, a estimat joi directorul general adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, Keiji Fukuda, citat de AFP.