Cele mai citite
 


Hackerii contrafacerii medicamentelor înşeală motoarele de căutare
vineri, 26 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un sistem fraudulos de inserare de termene farmaceutice pe site-urile instituţionale de pe Internet pentru ''a înşela'' motoarele de căutare şi a permite unor portaluri ce vând ilegal medicamente să le introducă coduri şi să le prezinte drept ''fiabile'', constituie una dintre tehnicile folosite de hackeri care fac parte din organizaţii de vânzare de medicamente contrafăcute. Acest lucru a fost dezvăluit de Expert Workshop, organizat la Roma, în cadrul Proiectului Impact - organismul anti-contrafacere creat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2006 -, informează miercuri Agenţia italiană Il Velino.
'Odată cu creşterea alfabetizării informatice a crescut şi recurgerea la canale online pentru cumpărarea de medicamente', a afirmat Domenico Di Giorgio, directorul Unităţii pentru prevenirea riscului de contrafacere AIFA /Agenţia Italiană a Medicamentului/.

Printre astfel de medicamente se numără, de exemplu, nu numai cele împotriva disfuncţiilor erectile, caz în care bărbaţii preferă anonimatul garantat pe Internet, ci şi suplimente şi produse de slăbit, printre care un tip de ceai care în multe ţări nici nu este considerat un medicament.

În ţările în care comerţul cu medicamente contrafăcute atinge volume mari, cresc riscurile pentru sănătatea publică. 'Potrivit unui studiu elaborat în Marea Britanie, un medic din patru s-a aflat în situaţia de a trata pacienţi pentru efectele colaterale cauzate de consumul de medicamente contrafăcute'', a afirmat directorul AIFA.

In Marea Britanie, farmaciile online sunt legale şi, prin urmare, se poate întâmpla uneori să se strecoare printre acestea şi farmacii false, care în mod fraudulos (prin sistemul codurilor) se acreditează ca puncte de vânzare autorizate şi vând medicamente contrafăcute.

Fenomenul priveşte şi Italia unde Internetul reprezintă primul canal de acces la reţelele de vânzare de astfel de produse.

'Uneori - a amintit Di Giorgio - medicamentul este doar momeala pentru phishing.' Cu alte cuvinte, falsele farmacii online pot fi o acoperire convenabilă prin care să se obţină codul cardului de credit. Alteori, aceste site-uri servesc la vânzarea de medicamente contrafăcute care sunt prezentate drept autentice prin falsificarea mărcilor. Adesea utilizatorii sunt atraşi şi de ofertele şi preţurile mai mici.

Riposta forţelor de ordine şi a agenţiilor de combatere a contrafacerii a mers în două direcţii. Pe de o parte, monitorizarea reţelelor sociale, iar pe de alta întocmirea unei liste negre de site-uri care vând falsuri.

Investigaţiile şi studiile ştiinţifice, a explicat managerul AIFA, au permis descoperirea unor organizaţii 'foarte articulate'', aproape etanşe, cu birouri în diferite ţări şi cu o capacitate mare de ''triangulaţie'', cu alte cuvinte diferitele aspecte ale filierei ilegale fiind gestionate de grupuri disparate. Dacă primul pas este crearea de site-uri latente de către hackeri (cu sistemul de inserare a codurilor pentru a fi reperate de motoarele de căutare), într-o a doua etapă farmacia ilegală online este activată şi se prezintă ca punct de vânzare. Aceasta fază este gestionată de o organizaţie nouă. Tot aşa cum de transport şi logistică se ocupă un alt grup, care operează la mii de kilometri distanţă.

În sfârşit, există consumatorul care, dacă nu cade victimă a phishing-ului riscă să cumpere un produs nociv pentru sănătatea sa şi să alimenteze astfel o filieră ilegală la nivel mondial.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicamentele contrafăcute: Parlamentul European adoptă noi reguli pentru o protecţie mai eficientă a pacienţilor Membrii Parlamentului European /PE/ au aprobat miercuri o nouă lege care va preveni intrarea medicamentelor contrafăcute în lanţul legal de aprovizionare, vânzările pe Internet fiind acoperite de noua legislaţie, care introduce, de asemenea, noi măsuri de siguranţă şi trasabilitate, precum şi sancţiuni...
Medicamente contrafăcute: şase persoane, inclusiv doi români, interpelate în Spania şi Marea Britanie /Europol/ Şase persoane, inclusiv doi români, au fost interpelate în Spania şi Marea Britanie în cadrul desfiinţării unei reţele specializate în vânzarea în Europa, via Internet, a unor medicamente contrafăcute, printre care Viagra, fabricate în Asia, a anunţat luni Europol /cu sediul la Haga/, relatează AFP.
Peste 20 de milioane de medicamente contrafăcute, confiscate în cadrul unei operaţiuni internaţionale de poliţie (Interpol) Peste 20 de milioane de medicamente contrafăcute au fost confiscate în cursul lunii iunie într-o vastă operaţiune de poliţie care a implicat 115 ţări, a anunţat joi Interpol, după mai multe operaţiuni similare efectuate în anii precedenţi, relatează AFP.
Experţii atrag atenţia că internetul a facilitat explozia de medicamente contrafăcute Amplificarea comerţului pe internet a condus la o explozie de medicamente contrafăcute vândute în lume, China fiind principalul fabricant, au declarat joi experţi din sectorul farmaceutic reuniţi la Manila, în Filipine, relatează AFP.
Vânzări de aproape 10 miliarde de dolari de medicamente contrafăcute în Europa, potrivit unei companii de medicamente Vânzările de medicamente contrafăcute în Europa au ajuns la aproape 10,5 miliarde de dolari, numai anul trecut fiind confiscate mai mult de jumătate de milion de astfel de medicamente pe continent, potrivit datelor furnizate de o companie de medicamente.
Medicamentele contrafăcute, o preocupare majoră a companiilor farmaceutice Paris, 16 mai /Agerpres/- Contrafacerea medicamentelor a devenit o preocupare majoră pentru laboratoarele companiilor farmaceutice, care încearcă să-şi intensifice colaborarea cu guvernele pentru combaterea acestui fenomen aflat în creştere constantă şi care implică o ameninţare serioasă la adresa sănătăţii...