Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii:Comisia de control a constatat nerespectarea procedurilor în cazul de la Câmpulung
vineri, 26 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Membrii Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii (MS), care au efectuat un control la maternitatea Spitalului Municipal Câmpulung, au propus sancţionarea personalului medical din secţiile de obstetrică-ginecologie şi neonatologie pentru nerespectarea procedurilor medicale în cazul gemenilor prematuri.
Conform raportului de control înaintat joi ministrului Sănătăţii, menţinerea nou-născuţilor cu prematuritate extremă în secţia de neonatologie a Spitalului Municipal din Câmpulung Muscel, care este o unitate de nivel Ib, nu este conformă cu competenţele prevăzute pentru acest nivel de ierarhizare, se arată într-un comunicat al MS, remis, joi, AGERPRES.
În conformitate cu Ordinul 910/2002 şi a Ordinului 1881/2006, protocolul medical în acest caz arată că, după ce nou-născuţilor li se acorda ajutorul în caz de urgenţă şi se stabilizau parametrii vitali, aceştia ar fi trebuit să fie transferaţi cu ambulanţa la unitatea de nivel II, în acest caz Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, sau, după caz, trebuia solicitată Unitatea de transport neonatal de la Centrul Regional de nivel III, care să asigure transportul nou-născuţilor cu probleme severe ale stării de sănătate la unitatea de nivel III.
Potrivit raportului, atât personalul medical, cât şi managerul unităţii sanitare nu cunoşteau criteriile actuale de încadrare şi declarare a nou-născuţilor vii, managementul terapeutic al prematurului, subiecte dezbătute repetat la reuniunile medicale de specialitate care fac obiectul educaţiei medicale continue.
Raportul mai evidenţiază că medicul ginecolog care a asistat la naştere nu a înregistrat în condica de naşteri cei doi nou-născuţi la data de 9 noiembrie 2010, naşterea fiind înregistrată după 9 zile, la 18 noiembrie 2010, doar atunci când familia a cerut transferul într-o unitate sanitară de nivel III.
De asemenea, medicul neonatolog, şef al secţiei de neonatologie, care a fost medicul curant pe durata internării copiilor la spitalul din Câmpulung, nu a cerut transferul la o unitate de nivel III, lăsând nou-născuţii internaţi într-o unitate care nu are competenţe în conduita terapeutică a prematurităţii.
Un alt aspect evidenţiat în raport este legat de faptul că şefa secţiei de obstetrică - ginecologie a fost de acord ca nou-născuţii să nu fie înregistraţi în momentul naşterii, mai mult, a obstrucţionat declararea lor, aşa cum reiese din foaia de observaţie a unuia dintre nou-născuţi.
În ceea ce-l priveşte pe managerul unităţii sanitare, acesta nu a asigurat respectarea criteriilor de ierarhizare stabilite pentru secţiile de obstetrică-ginecologie şi neonatologie, mai relevă raportul.
Ministrul Cseke Attila a cerut ca raportul de control să fie înaintat Colegiului Medicilor din România, Parchetului şi Primăriei din Câmpulung, în subordinea căreia se află unitatea medicală, pentru stabilirea măsurilor şi sancţiunilor ce trebuie luate în acest caz.
Ministrul Sănătăţii a cerut, în urmă cu o săptămână, o anchetă amănunţită în cazul nou-născuţilor de la maternitatea din Câmpulung Muscel.
Conducerea MS a fost sesizată, în 18 noiembrie, despre faptul că doi gemeni, născuţi prematur în spitalul argeşean, nu beneficiază de îngrijre corespunzătoare. Sesizarea a fost făcută telefonic de părinţii celor doi copii. După verificarea informaţiei, MS a trimis echipaje de urgenţă pentru a asigura transferul nou-născuţilor într-o maternitate cu terapie intensivă avansată din Capitală.
La cererea ministrului Sănătăţii, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a supravegheat transferul copiilor şi a demarat o anchetă asupra tuturor aspectelor legate de acest caz.
'Dacă se adevereşte faptul că s-a greşit, vor fi sancţionaţi toţi cei care nu au respectat protocoalele medicale şi nu şi-au făcut datoria', a spus atunci ministrul Cseke Attila.
Cei doi născuţi au fost internaţi ulterior în Secţia de terapie intensivă de la Maternitatea Polizu, unde li s-au acordat îngrijiri medicale de specialitate şi tratamentul corespunzător.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE Ministerul Sănătăţii a demarat o anchetă la Maternitatea din Câmpulung Muscel Ministrul Cseke Attila a cerut, joi, o anchetăa amănunţită în cazul nou-născuţilor de la maternitatea din Câmpulung Muscel.
Ministerul Sănătăţii a demarat o anchetă la Maternitatea din Câmpulung Muscel Ministrul Cseke Attila a cerut, joi, o anchetăa amănunţită în cazul nou-născuţilor de la maternitatea din Câmpulung Muscel.
Cseke Attila: Raportul anchetei de la Maternitatea Câmpulung Muscel este incomplet Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a primit luni raportul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş privind ancheta desfăşurată în cazul celor doi nou-născuţi din Maternitatea Spitalului Câmpulung Muscel, însă a decis ca o echipă a Ministerului Sănătăţii să se deplaseze la unitatea medicală şi să efectueze...
MS propune demiterea managerului Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti în cazul pacientei care a născut în taxi Comisia de control a Ministerului Sănătăţii a propus luni, în urma verificării efectuate la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti în cazul pacientei care a născut în taxi, demiterea managerului instituţiei pentru că nu au fost elaborate şi implementate procedurile medicale în conformitate cu legislaţia...
Sibiu: Naştere de tripleţi la maternitatea SCJU, prima după 2013 O naştere de tripleţi a avut loc joi, în cadrul maternităţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, operaţia decurgând în condiţii bune.
Anchetă în derulare după decesul a doi bebeluşi născuţi în Maternitatea Suceava Şeful Secţiei Obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Cristian Irimia, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat marţi pentru AGERPRES că nu există o legătură de cauzalitate între decesul celor doi bebeluşi născuţi în maternitatea suceveană şi bacteria...