Cele mai citite
 


Părinţii condiţionează 'ADN-ul afectiv' al copilului
marţi, 26 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Pediatrie, Depresia
 

Roma, 26 mai, /Agerpres/ - La fel ca forma nasului sau culoarea ochilor şi fericirea este moştenită de la părinţi. Dacă în momentul conceperii mama şi tatăl sunt fericiţi este foarte probabil să aducă pe lume un copil fericit. Cu alte cuvinte, ''fericit te naşti'', după cum spunea celebrul actor italian Toto. Aceasta este o ipoteză pe care un om de ştiinţă de la Research Center Halabe and Darwich din Mexic, Alberto Halabe Bucay, a descris-o şi teoretizat-o într-un articol publicat de revista Bioscience Hypotheses, citat de ziarul Il Mattino.

Teoria s-a născut din ipoteza că unele substanţe chimice produse de creierul părinţilor noştri, pe baza stărilor lor de spirit în momentul conceperii, ne marcheză temperamentul şi modul de a vedea viaţa. Prin urmare, datorită mamei şi tatălui şi modului lor de a vedea viaţa multe persoane pot spune că sunt fericite. În mod similar, dacă tatăl şi mama erau în momentul conceperii într-o stare de spirit proastă, substanţele chimice produse de creierul lor ar fi vinovate de viziunea negativă asupra vieţii pe care copiii lor o pot avea pe viitor.

În opinia lui Halabe Bucay, diferite substanţe chimice ar putea influenţa celulele germinale - ovocitele şi spermatozoizii - care unite generează viaţa. Potrivit cercetătorului, hormonii şi substanţele chimice ce rezultă din starea de fericire, din cea de depresie şi din alte stări mintale pot lovi ovocitele şi sperma provocând schimbări de durată şi transmisibile copiilor. Aceste substanţe chimice naturale ar influenţa prin urmare modul în care unele gene sunt exprimate în celulele germinale. Din acest motiv, Halabe Bucay este convins că dezvoltarea copilului şi starea sa de spirit predominantă în viitor va depinde de substanţele pe care creierul părinţilor lor le-au produs în momentul conceperii.

În sprijinul acestei teorii aparent bizare, cercetătorul a dat drept exemplu concluziile unor studii din trecut potrivit cărora droguri precum marijuana şi heroina au efecte concrete asupra spermatozoizilor şi ovocitelor, făcându-se vinovate de alterarea structurii unor gene. În opinia lui Halabe Bucay, acelaşi lucru ar putea fi valabil şi pentru substanţele chimice produse în mod natural de creier, de exemplu endorfinele.

''Se ştia deja că comportamentul părinţilor îi influenţează pe copii şi că genele pe care un copil le primeşte de la mamă şi tată contribuie la formarea caracterului său'', a explicat cercetătorul, care a mai precizat: ''Studiul meu sugerează că psihologia părinţilor înainte de concepere poate marca efectiv genele copilului''. Acest lucru are loc printr-un proces chimic ce survine la început la nivel cerebral.

Această teorie ar putea genera numeroase polemici mai ales în rândul susţinătorilor înverşunaţi ai ideii că fericirea trebuie construită zi de zi, nefiind o trăsătură înnăscută. Este însă neîndoielnic că ipoteza lui Halabe Bucay nu se poate defini cu totul iraţională.

''Este o idee intrigantă. Am vrut să o publicăm pentru a vedea ce gândesc şi alţi oameni de ştiinţă şi dacă şi alţii deţin date care o pot susţine sau dezminţi'', a afirmat William Bains, editorul revistei Bioscience Hypotheses.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Copilul cu ADN de la trei părinţi: tehnica folosită stârneşte speranţe, dar şi îngrijorare Naşterea primului copil conceput cu ajutorul unei noi tehnici experimentale ce a permis moştenirea ADN-ului de la trei ''părinţi'', două femei şi un bărbat, pentru evitarea transmiterii unei maladii grave, stârneşte speranţe dar şi întrebări etice şi ştiinţifice, după cum arată AFP.
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Studiu ANA: Heroina - cel mai consumat drog, fiind administrată în mare măsură în amestecuri Heroina este declarată drept cel mai consumat drog (95%), ea fiind administrată în cea mai mare măsură în amestecuri cu alte substanţe (cele mai populare fiind combinaţiile de heroină cu metadonă, cu noi substanţe psihoactive - NSP şi cu cocaină) - relevă un nou studiu realizat de specialiştii Agenţiei...
Raportul european privind drogurile: Consumul de heroină şi cocaină, în declin; sunt înlocuite de substanţele noi Consumul de heroină şi cocaină are tendinţe clare de declin, se arată în Raportul european privind drogurile 2014, realizat de către Observatorul European de Droguri şi Toxicomanii (EMCDDA) şi lansat marţi de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
S-a născut primul copil din lume cu ADN de la trei părinţi Primul copil din lume cu ADN de la trei părinţi s-a născut în Mexic, după ce oamenii de ştiinţă americani au fost nevoiţi să treacă graniţa pentru a duce la îndeplinire tehnica controversată, arată marţi New Scientist. Metoda le oferă posibilitatea persoanelor care au mutaţii genetice rare să poată avea...
Droguri: pe urma 'sărurilor de baie' în România 'Sare de baie', 'bubble', 'al şaptelea cer' sunt numele a diverse tipuri de droguri energizante care fac ravagii în rândul consumatorilor. După mai multe cazuri de canibalism înregistrate în ultimele luni, autorităţile încep să se îngrijoreze în legătură cu efectele acestor droguri energizante. În România...