Cele mai citite
 


Tabagismul pasiv omoară peste 600.000 de persoane pe an în lume (Lancet)
luni, 29 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Tabagismul pasiv provoacă un deces din 100, respectiv peste 600.000 de decese în fiecare an în lume, dintre care 165.000 în rândul copiilor, potrivit estimărilor publicate vineri de revista medicală britanică The Lancet, citată de AFP.
Copiii sunt primele victime ale tabagismului pasiv, deoarece ei nu pot evita principala sursă de expunere - părinţii lor care fumează în casă, subliniază autorii studiului.
Dacă se adaugă cei 600.000 de morţi la cele 5,1 milioane de decese atribuite anual tabagismului activ, se ajunge la un total de 5,7 milioane de decese din cauza tutunului pe an.
Acesta este primul studiu care evaluează impactul global la tabagismului pasiv. Autorii săi, care sunt îndeosebi de la Institutul Karolinska din Stockholm /Suedia/ şi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, au utilizat datele din 2004, cele mai recente disponibile în ansamblul celor 192 de ţări analizate.
Conform sursei, 40 % dintre copii, 33 % dintre bărbaţi şi 35 % dintre femeile nefumătoare s-au expus tabagismului pasiv în 2004. Potrivit estimărilor studiului, această expunere a provocat 379.000 de decese coronariene, 165.000 din cauza infecţiilor tractului respirator inferior, 36.900 din cauza astmului şi 21.400 din cauza cancerului la plămâni, respectiv în total 603.000 de decese provocate de tabagismul pasiv.
Cercetătorii au estimat că 165.000 de copii sub 5 ani mor anual din cauza infecţiilor respiratorii ca urmare a tabagismului pasiv. Două treimi din aceste decese survin în Africa şi Asia de Sud. ''Maladiile infecţioase şi tutunul par să formeze o combinaţie mortală pentru copiii din aceste regiuni'', scriu ei.
În timp ce decesele în rândul copiilor din cauza tabagismului pasiv se concentrează pe ţările cu venituri slabe sau intermediare, decesele în rândul adulţilor se repartizează pe ansamblul ţării.
În ţările din Europa cu venituri mari, de exemplu, 71 de decese în rândul copiilor au fost atribuite tabagismului pasiv în 2004, faţă de 35.388 de decese în rândul adulţilor. În ţările din Africa analizate, decesele în rândul copiilor sunt estimate la 43.375 şi 9.514 de decese în cazul adulţilor.
Doar 7,4 % din populaţia mondială este apărată în prezent de o legislaţie împotriva fumatului. Autorii studiului recomandă ''întărirea imediată'' a Convenţiei-cadru a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/ pentru lupta împotriva fumatului, care conţine îndeosebi taxe mai mari pentru tutun, pachete de ţigări neutre /fără marcă/ şi cu mesaje sanitare.
''În numeroase regiuni, protecţia copiilor şi a femeilor trebuie să includă noi strategii educaţionale pentru reducerea expunerii acasă la tabagismul pasiv'', subliniază autorii studiului.
''Fără îndoială că cele 1,2 miliarde de fumători din lume expun miliarde de nefumători la tabagism pasiv, un poluant al aerului interior ce provoacă maladii'', estimează la rândul lor într-un editorial Heather Wipfli şi Jonathan Samet /University of Southern California, Los Angeles/.
''Puţine surse de poluare a aerului interior pot fi complet eliminate. Dar fumatul în spaţii închise poate fi eliminat, cu beneficii substanţiale, cum arată aceste noi estimări'', au conchis cei doi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Imagini şocante pe pachetele de ţigări vândute în Franţa din 2010 Din 2004, numărul pachetelor de ţigări cumpărate în Franţa n-a mai scăzut. Până la sfârşitul anului viitor, ar trebui să apară pe ambalajul ţigărilor imagini şocante, informează cotidianul Le Figaro.
Taxele pe tutun şi interdicţiile privind fumatul pot salva milioane de vieţi (studiu) Măsurile antifumat, printre care mărirea taxelor la produsele pe bază de tutun, interzicerea reclamelor la ţigări sau a fumatului în spaţiile publice, pot preveni zeci de milioane de decese premature pe întreg globul, conform unui studiu publicat luni, informează Reuters.
OMS doreşte noi taxe la tutun, pentru a salva milioane de vieţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut marţi, tuturor ţărilor să crească accizele la tutun pentru a salva milioane de vieţi, efectele fumatului ucigând 10 persoane pe minut în întreaga lume.
China: Aplicarea unor măsuri anti-tutun ar permite evitarea a 13 milioane de decese până în 2050 Punerea în aplicare în China a măsurilor de luptă împotriva fumatului recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar permite evitarea a 13 milioane de decese până în 2050, potrivit unui studiu, relatează miercuri AFP.
19 din 20 de cazuri de cancer bronhopulmonar sunt fumători Tema aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru Ziua Mondială Antifumat este 'Marketingul industriei de tutun pune în pericol femeile'.
Ziua mondială fără tutun, marcată prin mai multe manifestări în ţară (grupaj) În fiecare an, pe 31 mai, în toată lumea se sărbătoreşte Ziua mondială fără tutun.