Cele mai citite
 


Regimurile de slăbire, ineficiente şi nocive
luni, 29 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pentru prima dată, raportul unei agenţii publice vorbeşte despre carenţele şi dezechilibrele provocate de cincisprezece regimuri de slăbire, analizate în detaliu. Raportul afirmă că regimurile alimentare nu sunt lipsite de riscuri pentru sănătate. Raportul Agenţiei naţionale de securitate sanitară a alimentaţiei /ANSES/, publicat joi, se bazează pe studiul ştiinţific asupra unui număr de cincisprezece regimuri de slăbire, scrie ziarul Le Figaro în ediţia de joi.
Printre cele mai cunoscute regimuri care au fost analizate se află Atkins, regimul californian, Cohen, Dukan, Fricker, Mayo, Montignac, Weight Watchers sau cel cu supa de varză.

'O echipă de profesori şi cercetători cu înaltă calificare a început prin selecţionarea celor mai populare regimuri, apoi a calculat aportul nutriţional al fiecăruia', explică profesorul G?rard Lasfargues, directorul ştiinţific al ANSES. 'Rolul nostru, în calitate de agenţie publică, este de a alerta atunci când există vreun risc, potrivit acestuia. Mesajul nostru este foarte clar: aceste regimuri trebuie să facă obiectul recomandărilor medicale şi să nu se practice automedicaţia'.

La capătul unui an de studii, constatarea experţilor este fără drept de apel: toate aceste regimuri generează dezechilibre de macronutrienţi (lipide, glucide, proteine), de vitamine şi de minerale. În peste 80% dintre ele, aportul de proteine este mai mare decât aportul nutriţional recomandat /ANC/. De asemenea, în numeroase cazuri aportul de lipide depăşeşte nivelul maxim admis. În trei regimuri din patru, aportul de fibre este mai mic decât dozele recomandate.

La femei, se atinge foarte rar ANC de fier. Mai multe regimuri (Mayo, Montignac faza 2, Fricker 3) nu acoperă necesarul de calciu, în timp de în două faze din regimul Dukan, aportul este de două ori mai mare decât ANC. Un alt exemplu este cel al regimului Dukan 1, care furnizează de două ori mai mult sodiu decât este recomandat. Aportul de vitamină C este adesea foarte redus, mai ales în regimurile Dukan şi Fricker, la fel şi aportul de vitamină D, cu excepţia Dukan 2 şi 3, în care el este de patru ori mai ridicat decât recomandările.

Aceste modalităţi de alimentare sunt periculoase pentru sănătate. ANSES afirmă că ele duc la scăderea masei minerale osoase şi la creşterea riscului de fracturi. Se manifestă şi o reducere a acizilor graşi polinesaturaţi 'indispensabili', riscul de calculi biliari la regimurile foarte hipocalorice şi de cancer colorectal la regimurile sărace în glucide complexe şi în fibre.

Preşedintele acestui grup de lucru care a elaborat raportul, Jean-Michel Lecerf, director la institutul Pasteur din Lille, afirmă, de asemenea, că 'în 95% dintre cazuri, în urma acestor regimuri, persoanele pun înapoi ce au dat jos, chiar mai rău, cei care nu aveau probleme de greutate înainte de regim pot să ia în greutate şi să dezvolte tulburări de comportament alimentar'.

În final, raportul ANSES preconizează 'o alimentaţie echilibrată şi diversificată'. În caz de supraponderalitate sau chiar de obezitate, specialistul trebuie să intervină. 'Fiecare regim trebuie adaptat la modul de viaţă şi la contextul social şi familial al fiecăruia', concluzionează G?rard Lasfargues.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Regimurile de slăbire sunt incriminate într-un raport realizat de specialişti francezi Regimurile alimentare sunt serios incriminate de o echipă de medici, într-un raport publicat joi şi citat de cotidianul Le Parisien.
Suplimente utile în perioadele stresante Sănătatea, se caracterizează printr-o bunăstare fizică, mintală şi socială care nu constă doar în absenţa bolii sau a infirmităţii.
Top 5 sucuri pentru detoxifiere O cura de detoxifiere nu inseamna infometare si nici o alimentatie dusa la extreme, insa este intotdeauna eficienta pentru corp, cat timp nu-ti privezi organismul de nutrienti esentiali. Sucurile de fructe si legume pot fi o modalitate foarte buna de a initia procesul de slabire sau a da un restart...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Fructe de vară pentru imunitate O alimentaţie adecvată poate stimula sistemul imunitar al organismului, mai ales după perioada sezonului rece când s-a trăit într-o expunere constantă la bacterii şi viruşi de sezon.
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
Meditaţia poate favoriza pierderea în greutate (studiu) Un regim reuşit constă în alimentaţie echilibrată, activitate fizică regulată, dar şi în meditaţie, o echipă de cercetători americani descoperind recent efectele acestei tehnici mentale asupra pierderii în greutate, scrie actusante.net.