Cele mai citite
 


Tulcea: Sediu nou pentru Centrul de Transfuzii Sangvine şi grădiniţă pentru copiii cu autism
luni, 29 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) din Tulcea va funcţiona într-o nouă clădire pe care o va împărţi cu asociaţia 'Dincolo de aparenţe' care se ocupă de copiii cu autism.
Consiliul Judeţean (CJ) a aprobat vineri, într-o şedinţă în plen, darea în folosinţă gratuită a unui părţi dintr-o clădire pe o perioadă de 10 ani, după ce imobilul în care funcţionează în prezent a fost cedat fără plată acum trei ani ca sediu pentru Episcopia Tulcei.
'Mă bucur că am finalizat cedarea clădirii în care funcţiona CTS in integrum în folosinţă exclusivă pentru destinaţia de reşedinţă a episcopului şi Episcopiei Tulcei. Ne-a costat bani publici, dar sper că nu vor fi probleme în derularea activităţii propriu-zise a CTS chiar dacă la un moment dat au fost anumite asperităţi între noi şi personalul centrului din cauza inconfortului creat de vecinătate - în clădirea Episcopiei începuseră lucrările, iar la demisol nu era mediul cel mai propice pentru recoltarea sângelui şi păstrarea plasmei în condiţii de siguranţă maximă', a declarat pentru AGERPRES preşedintele CJ, Victor Tarhon.
La rândul său, directoarea CTS, Anca Albu, a afirmat că spaţiul pe care îl va avea în noua clădire va fi mai mic decât cel pe care îl deţine acum, existând astfel riscul ca unitatea să se tranforme în punct de recoltare.
'În 15 ani, centrul acesta luat de la zero a ajuns să facă preparate pe care alte centre mai mari din ţară nu le fac şi de trei ani mă zbat pentru noul sediu. (...) La Galaţi s-a făcut un centru de către Primărie pe care l-au şi dotat. Cu cât ai un spaţiu mai mare, gândeşti diversificarea activităţii pe 5-10-20 de ani. Poţi să le faci copiilor sau adulţilor cu hemofilie transfuzii aici, la fel ca în lumea civilizată, în loc să meargă la spital. Acum, în acest sediu avem trei laboratoare, iar acolo vom avea doar două şi există norme care trebuie să fie respectate pentru a nu deveni centru de recoltare', a menţionat directoarea Albu.
CTS numără, potrivit directoarei Albu, 10.219 donatori activi, în primul semestru al anului înregistrând 252 de donatori noi.
La etajul clădirii date joi în folosinţa CTS va funcţiona asociaţia 'Dincolo de aparenţe' pentru copiii cu autism, înfiinţată în urmă un un an. Vicepreşedinta organizaţiei, Florentina Soare, a declarat că noul sediu primit din partea CJ înseamnă enorm pentru cele 10 familii care au copii autişti.
'Mulţi părinţi sunt disperaţi. Ştiind că cheltuielile sunt foarte mari - circa 2.000 de lei pe lună, se resemnează, apelează la un logoped, copilul urmează o şcoală specială şi la asta se rezumă tot. (...) În România nu avem specialişti şi nu este vina nimănui în mod special, pentru că autismul a fost inclus în categoria bolilor psihice. Lucrurile par însă să intre în normal din punct de vedere legislativ, pentru că avem o lege dată anul acesta, iar anul viitor vom avea şi norme metodologice. (...) Centrul este un mare pas pentru recuperarea acestor copii şi vrem să le dăm o şansă, o educaţie competentă, de calitate, şi posibilitatea de a ieşi din acest impas. Copiii au nevoie de recuperare şi vrem prin acest centru să îi ajutăm să atingă maximum de capacitate', a declarat pentru AGERPRES vicepreşedinta Soare.
Potrivit CJ, în 2009 în Tulcea au fost înregistraţi 40 de copii cu autism, numărul lor ajungând în 2010 la 57.
'Este posibil ca în paralel cu acel spaţiu să dezvoltăm şi această grădiniţă pentru că în judeţ sunt câteva zeci de cazuri de copii cu autism şi nu pot rămâne insensibil la acest fenomen (...). Spaţiul este un minim sprijin pe care l-am putut oferi, dar putem dezvolta această iniţiativă a organizaţiei şi, dacă vom găsi alte soluţii, le vom da tot concursul', a conchis preşedintele CJ, Victor Tarhon.
Clădirea în care urmează să funcţioneze CTS şi grădiniţa pentru copiii autişti a fost finalizată, însă va fi dată în folosinţă probabil la începutul anului viitor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tulcea: Primul centru pentru copiii cu autism din judeţ Fundaţia Rotary Tulcea Delta, asociaţia "Dincolo de aparenţe" şi autorităţile judeţene au inaugurat joi primul Centrul de terapie comportamentală pentru copiii cu autism din judeţ.
Galaţi: Bani europeni pentru un centru de terapie destinat copiilor cu autism Copiii cu autism vor putea beneficia, la Galaţi, de un modern centru de recuperare, prin implementarea unui proiect cu finanţare europeană în valoare de peste trei milioane lei, a anunţat, luni, managerul de proiect, Viorica Palade.
Tulcea: Un nou centru pentru copiii cu deficienţe, construit de fundaţia Sera România Autorităţile tulcene au inaugurat joi centrul de recuperare pentru copiii cu deficienţe din judeţ construit de fundaţia Sera România cu sprijinul financiar al organizaţiei internaţionale CARE-Sera Franţa.
Centrul de Transfuzii din Galaţi a trimis 200 de pungi cu sânge pentru răniţii din Muntenegru O ambulanţă cu 200 de pungi cu sânge, o cantitate totală de 80 litri, a plecat marţi după-amiază de la Centrul de Transfuzii din Galaţi către Spitalul Universitar din Bucureşti, acolo unde a ajuns o parte dintre răniţii accidentului rutier din Muntenegru.
Românii pot dona sânge într-un spaţiu renovat şi modernizat în Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti Românii pot dona sânge într-un spaţiu renovat şi modernizat în Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti, lucrările fiind finanţate cu o sumă de aproximativ 110.000 de euro.
Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial Centrul de Transfuzii Bucureşti a fost dotat cu echipamente informatice şi a fost renovat parţial.