Cele mai citite
 


România a semnat declaraţia privind sănătatea copiilor cu dizabilităţi intelectuale
luni, 29 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat, vineri, alături de decidenţi din domeniul sănătăţii din 53 de ţări din Regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), declaraţia 'O sănătate mai bună, o viaţă mai bună: Copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale şi familiile lor'.
Prin semnarea declaraţiei şi a planului de acţiune a fost exprimat angajamentul de a oferi o viaţă mai bună tinerilor cu dizabilităţi intelectuale prin îmbunătăţirea accesului acestora la îngrijiri medicale de bună calitate.

'Este nevoie de o colaborare permanentă intersectorială pentru susţinerea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale. Trebuie să luăm măsuri pentru depistarea precoce şi intervenţia timpurie în scopul evitării stigmatizării şi excluderii lor, în scopul integrării lor în familie, în comunitate, în societate. Un prim pas putem considera adoptarea, în luna iulie 2010, a Legii privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate copiilor şi adulţilor cu tulburări din spectrul autist şi al tulburărilor asociate. Această lege are drept scop reglementarea acelor servicii de tip integrat - de sănătate, educaţie şi sociale - care vizează identificarea precoce, tratamentul, recuperarea şi ameliorarea calităţii vieţii şi funcţionăr ii sociale ale persoanelor, copii sau adulţi, diagnosticate cu tulburări de spectru autist (TSA) şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, servicii oferite de echipa multidisciplinară specializată' - a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.

Ministrul a subliniat faptul că medicii de familie au o responsabilitate în depistarea acestor dizabilităţi la copii, pentru a le putea oferi serviciile specializate de care au nevoie - de exemplu, şedinţe de psihoterapie, precum şi supraveghere medicală şi de specialitate permanentă, inclusiv pentru înregistrarea progreselor funcţionale.

Cseke Attila a făcut referire la faptul că după '89 o problemă importantă a constituit o restructurare a unităţilor unde se aflau copii instituţionalizaţi, un procent de 90% din orfelinatele existente a trebuit desfiinţate.

Referindu-se la situaţia din Europa, oficialul a menţionat că sunt aproximativ cinci milioane de copiii şi tineri cu dizabilităţi intelectuale.

El a apreciat importanţa declaraţiei şi planului de acţiune şi a spus că România se va implica în implementarea acestora.

Zsuzsanna Jakab, director regional pentru Europa al OMS, a spus, în cadrul conferinţei, că declaraţia adoptată la Bucureşti de statele membre recunoaşte că 'deşi au nevoi medicale mai mari totuşi aceşti copii se confruntă cu obstacole majore în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate şi la îngrijiri medicale optime. Când au acces la servicii, nevoile lor sunt adesea ignorate fie neglijate. Declaraţia trasează acţiuni concrete care vor permite acestor copii să-şi atingă potenţialul maxim în viaţă'.

Declaraţia are o serie de principii fundamentale la bază, a reliefat Zsuzsanna Jakab, subliniind că familiile şi copiii cu dizabilităţi intelectuale au nevoie de îngrijiri eficiente şi complexe, puse la dispoziţie prin servicii comunitare.

Zsuzsanna Jakab a spus că în România s-au făcut progrese în ultimi zece ani, progrese importante, dar mai sunt multe încă de făcut.

Astfel de servicii marchează trecerea importantă de la modele bazate pe îngrijiri medicale de tip rezidenţial la cele ce acordă prioritate traiului în comunitate şi incluziunii sociale.

Directorul regional pentru Europa al OMS a accentuat că persoanele care trăiesc în sărăcie prezintă o incidenţă a dizabilităţilor disproporţionat de ridicată. Familiile cu membri vulnerabili, inclusiv copii cu dizabilităţi, sunt mult prinse în capcana sărăciei cronice. Din acest motiv eliminarea sărăciei şi a inechităţilor sociale reprezintă tema centrală a declaraţiei, a accentuat Zsuzsanna Jakab.

Aceasta a adăugat că fiecare guvern în parte îşi va stabili propriul plan de acţiune pentru că fiecare copil cu astfel de acţiune este o entitate în sine.

La rândul său, Steven Allen, director regional pentru Europa Centrală şi de Est şi Comunitatea Statelor Independente al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), a menţionat că susţinerea reformei sistemelor de protecţia copilului a reprezentat o prioritate pentru UNICEF în Europa de Est şi în Asia Centrală în ultimii 20 de ani.

'Putem vorbi de un succes parţial. Reformele au creat numeroase noi servicii în regiune, în special îngrijiri familiale alternative, ceea ce reprezintă o realizare importantă. Dar din păcate, remarcăm că de obicei copiii cu dizabilităţi sunt ultimii care beneficiază de aceste servicii. Mai îngrijorător este faptul că instituţionalizarea copiilor cu dizabilităţi rămâne cu o tendinţă constantă neclintită în faţa reformelor. În multe ţări copiii cu dizabilităţi reprezintă 60% din totalul copiilor aflaţi în instituţii. După părerea noastră acest lucru denotă incapacitatea sistemelor de a oferi un răspuns adaptat familiilor persoanelor cu dizabilităţi şi copiilor cu dizabilităţi', a subliniat Allen Steven.

'În România copiii cu dizabilităţi reprezintă sub 1%', a subliniat subsecretarul de stat în MS Cristian Anton Irimie.

Declaraţia include un plan de acţiune ce acoperă zece zone prioritare, stabilind intervenţii concrete pentru diferite categorii de tineri în funcţie de vârstă, vulnerabilitate şi capacităţi. Se aşteaptă ca în urma implementării acestui plan să se obţină primele rezultate spre finalul anului 2015.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS discută la Bucureşti problema copiilor cu dizabilităţi Decidenţi din domeniul sănătăţii reprezentând 53 de ţări europene se reunesc vineri la Bucureşti, pentru a negocia o declaraţie importantă privind copiii cu dizabilităţi intelectuale.
Cseke Attila: Riscul de contaminare prin consumul de apă este eliminat în zonele urbane din România Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat marţi, cu prilejul celei de-a doua întâlniri a părţilor pentru Protocolul asupra apei şi sănătăţii, că în România apa furnizată prin sistem centralizat este o apă simplă, proprie consumului uman.
Senatorul PSD Elena Mitrea cere ajutorul autorităţilor pentru copiii afectaţi de autism Senatorul social-democrat Elena Mitrea cere ajutorul autorităţilor pentru copiii afectaţi de autism, ale căror drepturi legale nu au fost respectate nici până în prezent.
Copii constănţeni diagnosticaţi cu autism îşi depăşesc limitele şi aleargă la Semimaratonul Internaţional Bucureşti Psihologul constănţean Adrian Gemănaru, preşedintele Centrului de Autism "Marea Neagră", anunţă că 14 copii diagnosticaţi cu autism şi 10 psihologi din cadrul Centrului vor alerga, la sfârşitul acestei săptămâni, pentru drepturile persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, la Semimaratonul...
Sălaj: Proiect pentru integrarea prin educaţie senzorială pentru copiii cu boli rare Un proiect ce vizează o mai bună integrare în comunitate a copiilor cu boli rare prin educaţie senzorială, dar şi conştientizarea societăţii şi pregătirea unor voluntari în acest domeniu a demarat marţi la Zalău, la Centrul Pilot pentru Boli Rare NoRo.
Raport Salvaţi Copiii: Sărăcia, discriminarea, scăderea vaccinărilor - motive de îngrijorare Sărăcia, având consecinţă abandonul şcolar, discriminarea, agresivitatea, scăderea numărului vaccinărilor, lipsa unei instituţii specializate - Avocatul Copilului sunt principalele motive de îngrijorare semnalate de organizaţia Salvaţi Copiii în Raportul Alternativ Periodic, care va fi prezentat Comitetului...