Cele mai citite
 


Deputatul Horia Cristian (PNL): Este nevoie de o restructurare profundă a sistemului de asigurări de sănătate
luni, 29 noiembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Secretarul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, liberalul Horia Cristian a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de o restructurare profundă a sistemului asigurărilor de sănătate.
El a mai afirmat că este de acord şi cu introducerea coplăţii - deşi este o măsură neplăcută pentru toţi -, dar sumele ce vor fi colectate din coplată sunt extrem de mici şi nu vor rezolva problemele financiare din Sănătate.

'Am spus, întotdeauna, că introducerea coplăţii este necesară. Sistemul sanitar este subfinanţat, din multiple motive, dar lucrurile bune merg până aici. Din păcate, sistemul pe care-l propune Ministerul Sănătăţii nu va rezolva nimic, din punct de vedere financiar. Deficitul financiar în sistem este de aproximativ 8 miliarde de lei pe an, în timp ce acest proiect, aşa cum îl estimează Guvernul, va aduce maximum 40 de milioane de lei pe an', a declarat Cristian.

Deputatul vede şi o latură bună a introducerii coplăţii, deoarece Executivul va promova această coplată sub formă de lege organică, adică va fi trecută prin Parlament, nu prin OUG sau prin asumarea răspunderii, iar PNL va putea aduce amendamente.

'Situaţia este foarte delicată, în contextul în care avem de-a face cu un ministru care a strâns 15.000 de semnături împotriva coplăţii, în perioada în care nu era ministru. Acum este ministru şi îi place coplata', a remarcat deputatul. În opinia sa, dacă sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România nu se va schimba profund, nu se vor obţine rezultate.

'De şapte-opt ani încoace, contribuţiile strânse de la asiguraţi sunt cu până la 15% -20% mai mici decât sumele cheltuite la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş pentru că banii urmează asiguratul. Banii nu sunt adunaţi pentru bolnavii din judeţ, ci se colectează în fondul naţional, de unde urmează asiguraţii', a spus Cristian, care a ocupat şi funcţia de director al Casei Judeţene de Sănătate înainte de a deveni parlamentar.

El a explicat, astfel, de ce s-a ajuns în situaţii nedorite ca bolnavii asiguraţi din Timiş să nu beneficieze de medicaţia gratuită din spitale, spre exemplu, fiind nevoiţi să-şi cumpere tratamentul şi materialele sanitare de care aveau nevoie: pentru că banii se cheltuiau pentru tratarea unor pacienţi din toată ţara care se internau în spitalele din Timişoara.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Timişoara: Primarul a cerut Casei judeţene de asigurări de sănătate să suplimenteze fondurile alocate Spitalului de Boli Infecţioase Primarul Nicolae Robu a solicitat Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş şi Ministerului Sănătăţii să suplimenteze în regim de urgenţă fondurile alocate Spitalului de Boli Infecţioase 'Victor Babeş' din Timişoara, care a cerut sprijin financiar de la primărie, întrucât nu îi mai ajung banii...
E. Nicolăescu: Noul proiect de lege a sănătăţii nu-şi propune decât înlocuirea actualului management cu politrucii portocalii Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a criticat joi, într-o conferinţă de presă, intenţia Ministerului Sănătăţii de a modifica actuala Lege a sănătăţii, susţinând că prin noile reglementări nu se urmăreşte decât înlocuirea actualului management al instituţiilor sanitare cu "politruci portocalii".
Timiş: Spitalul de Boli Infecţioase a semnat actul adiţional de prelungire a contractului cu CJAS Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş şi reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" Timişoara, au semnat, joi, actul adiţional de prelungire a contractului, până la data de 30 iunie 2016.
CNAS susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susţine aplicarea diferenţiată a taxei clawback, au precizat joi reprezentanţii instituţiei prin intermediul unui comunicat remis presei.
Timiş: 47 de persoane au refuzat să primească cardul de sănătate, aproape 70.000 au fost deja activate Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că în judeţ, cardurile de sănătate au ajuns la un număr de 462.538 de asiguraţi prin intermediul poştei, iar 68.375 de carduri au fost deja activate. Totodată, 47 de persoane au refuzat să-l primească din...