Cele mai citite
 


Vitamina D, indicată pentru creierul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani
marţi, 26 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Nutritie, Depresia
 

Washington, 26 mai /Agerpres/ - Conţinutul mare de vitamina D, prezentă în peşte şi sintetizată în piele la expunerea la soare, ameliorează funcţionarea creierului într-o manieră mult mai bună la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, potrivit unui studiu publicat joi în Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, transmite din Washington AFP.

Studiul, întreprins de cercetători de la Universitatea Manchester /nord-vestul Marii Britanii/ în colaborare cu alţi cercetători europeni, a fost efectuat pe un eşantion de peste 3.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 şi 79 de ani.

Prima constatare a fost că persoanele cu un nivel ridicat de vitamina D au avut rezultate mai bune în cadrul unui test simplu de neuropsihologie referitor la capacitatea de atenţie şi de răspuns a indivizilor.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că relaţia dintre nivelul ridicat de vitamina D şi performanţele creierului este şi mai semnificativă la persoanele în vârstă de peste 60 de ani, a explicat doctorul David Lee, de la Universitatea din Manchester, adăugând că, deocamdată, este greu de explicat de ce.

Rezultatele ar putea contribui la lupta împotriva îmbătrânirii creierului, subliniază studiul publicat de Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, o publicaţie ştiinţifică britanică.

Principala sursă de vitamina D este expunerea de 10-15 minute pe zi la soare. Peştele gras reprezintă principala sursă alimentară de vitamina D.

Un alt studiu realizat de cercetători olandezi de la Vrije Universiteit din Amsterdam în 2008 a demonstrat că o carenţă de vitamina D ar putea creşte riscul de depresie şi alte probleme psihiatrice la persoanele în vârstă.

Comunitatea ştiinţifică admite, printre altele, în ansamblul său că vitamina D pare să aibă efecte protectoare asupra cancerului. AGERPRES/(Angela Sârbu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vitamina D poate trata astmul Timpul pe care pacienţii care suferă de astm şi-l petrec la soare ar putea avea un efect pozitiv asupra acestei boli, conform unui nou studiu realizat de o echipă de cercetători de la King's College din Londra, informează BBC News.
O carenţă de vitamina D accelerează declinul cognitiv al persoanelor vârstnice (studiu) Persoanele în vârstă care suferă de deficit de vitamina D se confruntă cu un declin cognitiv mult mai rapid decât cele cu niveluri normale, conform unui studiu publicat luni în 'Journal of American Medical Association - Neurology', informează AFP.
Vitamina D – vitamina soarelui Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găseşte în foarte puţine alimente şi poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Vitamina D intervine în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului.
O doză mai mare de vitamina D poate ajuta persoanele în vârstă să-şi protejeze vederea Vitamina D în doze mai mari ar putea scădea semnificativ riscul dezvoltării principalei cauze a orbirii, au afirmat o serie de cercetători, relevă ediţia de marţi a cotidianului Daily Telegraph.
Carenţa în vitamina D, factor alarmant de risc cardiac şi deces O carenţă în vitamina D este legată de un risc crescut net de maladii cardiovasculare, atacuri cerebrale şi de mortalitate, potrivit unui studiu elaborat de cercetători americani de la Institutul de cardiologie al Intermountain Medical Center din Salt Lake City /Utah, în nord-vestul SUA/ şi publicat...
Vitamina D ar putea reduce presiunea arterială O echipă de cercetători britanici a arătat că există o legătură probabilă între lipsa vitaminei D în organism şi apariţia hipertensiunii, o suplimentare a acestui element putând permite astfel diminuarea presiunii arteriale, scrie joi portalul www.maxisciences.com.