Cele mai citite
 


Cluj: Asociaţia pacienţilor cu boli reumatismale susţine că bolnavii din provincie au acces mai greu la tratamente
sâmbătă, 27 noiembrie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Reumatologie
 

Medicii reumatologi din Cluj au elaborat un chestionar pe care îl vor distribui, cu ajutorul Asociaţiei Pacienţilor cu boli reumatismale inflamatorii (APBRI), bolnavilor pe care îi au în evidenţă, cu scopul de a sistematiza o serie de date concrete şi recente care le lipsesc specialiştilor în domeniu, nevoiţi să apeleze la informaţiile de la nivel european.

'Aceste chestionare se vor adresa pacienţilor cu boli inflamatorii reumatismale şi vor avea rolul de a obţine o frescă a vieţii acestor pacienţi, a unor date legate de momentul diagnosticului, de terapia la care sunt supuşi, de datele legate de boala de bază, de gradul durerilor sau al handicapului cu care trăiesc în fiecare zi, sau despre felul în care boala le afectează viaţa personală, profesională şi socială', a explicat, sâmbătă, şefa Clinicii de Reumatologie din Cluj, Simona Rednic.
Chestionarul cuprinde întrebări foarte concrete legate de diferite aspecte ale vieţii personale şi profesionale ale pacienţilor, care le vor permite medicilor să înţeleagă mai bine această boală, dar şi să explice autorităţilor că este mai uşor să previi decât să tratezi un pacient care suferă de o afecţiune din spectrul bolilor reumatoide.
Reprezentanţii APBRI doresc şi să atragă atenţia că bolnavii din afara Capitalei au, din motive pe care nu le-au putut preciza, un acces mai redus la tratamentele biologice destinate acestor afecţiuni, care sunt extrem de eficiente, dar foarte scumpe. Pentru tratamentul pe un an, un pacient ar trebui să plătească, dacă nu este inclus în programul naţional, în jur de 50.000 de lei.


'Există o diferenţă în distribuirea banilor între Bucureşti şi provincie. Din informaţiile pe care le avem, există liste de aşteptare care cuprind, în total, aproape 200 de pacienţi din ţară, în timp ce în Bucureşti nu există niciun pacient pe aceste liste de aşteptări pentru terapiile biologice. Astfel, Asociaţia Pacienţilor cu boli reumatismale inflamatorii doreşte să devină un partener de dialog al autorităţilor, doreşte să fie un factor în a convinge finanţatorul că banii trebuie să ajungă şi în Transilvania şi în restul ţării pentru pacienţii care au nevoie de aceste terapii biologice, care au rezultatele cele mai bune', a declarat preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu boli reumatismale inflamatorii, Andi Huţanu.
Grupul de lucru format din medici şi pacienţi a avut, sâmbătă, o întrunire, sub titlul 'Reumatologia din perspectiva pacientului', în cadrul căreia s-a încercat stabilirea unei strategii regionale centrată pe pacient. 'Grupul a fost înfiinţat în urmă cu un an din nevoia unei alte abordări a medicinii decât cea centrată pe medic sau cea centrată pe costuri, care sunt abordările prioritare, în general, în medicina românească. Reumatismul nu este o boală, ci un grup de peste 100 de boli cu cauze şi tratamente diferite, care au ca şi element comun afectarea musculo-articulară', a declarat Simona Rednic.


Prevalenţa acestor boli în România nu este cunoscută, deoarece nu există un registru al pacienţilor cu boli reumatice inflamatorii. Astfel, medicii se raportează la cifrele europene, concluziile fiind că ar fi de aşteptat ca în România să existe cel puţin 200.000 pacienţi cu poliartrita reumatoidă (prevalenţa acesteia fiind cam 1% în populaţia generală), cam tot atâţia pacienţi cu spondilită anchilozantă, şi alte câteva zeci cu artrită psoriazică, artrită metabolică şi colagenoză. Din aceşti presupuşi bolnavi, doar 10% se află în evidenţa medicilor reumatologi din ţară. AGERPRES

Notare
Comentarii
de deliana
buna ziua,
ma puteti ajuta si pe mine, as dori sa stiu ce analize trebuie sa faci pt ati depista poliartrita reumatoida, si unde pot gasi un medic bun sa ma consulte. ma poate ajuta cineva?
va multumesc anticipat

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Medicii cer înfiinţarea unei baze de date pentru bolnavii cu artrite şi reumatism Specialiştii reumatologi consideră că Ministerul Sănătăţii ar trebui să se implice mai mult în susţinerea proiectelor pentru bolnavii de reumatism şi să fie înfiinţată o bază de date sub forma unor registre naţionale pentru bolnavii de poliartrită şi de boli asociate reumatismului, boli care în multe...
Cluj: 115 clujeni au forme severe de poliartrită şi spondiloză anchilozant Un număr de 115 persoane suferinde de poliartrită reumatoidă şi spondiloză anchilozantă se află în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), 79 dintre ele urmând tratamentele pentru încetinirea proceselor inflamatorii osoase şi diminuarea durerilor, potrivit directorului de relaţii ...
Poliartrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente boli reumatice Una dintre cele mai frecvente boli reumatice este poliartrita reumatoidă, care are o prevalenţă de aproximativ 1% , ceea ce înseamnă că în România sunt cel puţin 200.000 de cazuri, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Artritei, dr. Cătălin Codreanu, directorul...
Cluj: Carta Poliartritei Reumatoide, lansată la vernisajul expoziţiei 'Motion-Emotion' Carta Poliartritei Reumatoide a fost lansată, marţi, la Cluj-Napoca, cu prilejul vernisajului expoziţiei intitulate "Motion-Emotion", de la Galeria de Artă "Hangar", eveniment ce face parte din campania "InspirART- Emoţii articulate", iniţiată de compania Pfizer şi sprijinită de 12 renumiţi artişti plastici...
Cluj: Discuţie medici-pacienţi despre problematica bolilor reumatice anchilozante Medici specialişti în reumatologie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca s-au reunit sâmbătă la prima ediţie a conferinţelor dedicate poliartritei şi spondilozei anchilozante.
O nouă terapie pentru poliartrita reumatoidă Poliartrita reumatoidă în România se apreciază că afectează 1% din populaţie, dar ea este subdiagnosticată, a subliniat prof. dr. Ruxandra Ionescu, preşedinta Societăţii Naţionale de Reumatologie, cu prilejul lansării unei noi alternative terapeutice.